Vypadá jako baňka z chemické laboratoře, ale je to jeden z nejjednodušších kávovarů na překapávanou kávu. Káva se v chemexu nejenom připravuje, ale také servíruje. Díky tomu zaujme každou návštěvu a vy se na něj nebudete moct vynadívat. Kromě kávy v něm můžete připravovat i čaj nebo ho můžete využívat jako karafu na vodu. Pokud byste bojovali s čištěním chemexu, zkuste použít klasickou kuchyňskou sodu, vroucí vodu a citrónovou šťávu. Kromě efektního bublání a pěnění se vysráží zbytky kávy a chemex bude zas jako nový.
Jak si připravit kávu v chemexu?
Do chemexu vložte papírový filtr. Dávejte pozor na jeho správné umístění – 3vrstvá část by měla směřovat k přední straně.
Filtr propláchněte horkou vodou, po dokapání ji z chemexu vylijte. Namelte si kávu na středně hrubo, svou strukturou by měla připomínat hrubý písek. Na 100 ml vody budete potřebovat 6 gramů kávy. Pro standardní chemex si vystačíte s 500 ml vody a 30 g kávy.
Namletou kávu nasypte do mokrého filtru a začněte pomalu zalévat horkou vodou. Teplota vody by se měla pohybovat kolem 94 °C.
Nejprve zalijte kávu 90 ml vody tak, aby se veškerá káva namočila. Vyčkejte půl minuty.
Krouživými pohyby dolijte zbytek horké vody.
Hned, jak káva doteče do spodní části nádoby, vyjměte filtr a kávu v chemexu promíchejte.