Reklama

Přírodní barvení velikonočních vajíček cibulí, červeným zelím, řepou, kurkumou, čajem i kávou

Efektní a levné – to je přírodní barvení velikonočních vajec, které si získává čím dál více příznivců. S dosažením překrásných odstínů vám pomůžou cibulové slupky, kurkuma, červené zelí, řepa, špenát, káva i černý čaj. O netradiční vzhled vašich kraslic se postará některá z technik zdobení – obtisky rostlin, rýže, vosk ze svíčky, voskovky nebo krepový papír, se kterým to zvládnou i děti. Co z toho letos vyzkoušíte?

Efektní a levné – to je přírodní barvení velikonočních vajec, které si získává čím dál více příznivců. S dosažením překrásných odstínů vám pomůžou cibulové slupky, kurkuma, červené zelí, řepa, špenát, káva i černý čaj. O netradiční vzhled vašich kraslic se postará některá z technik zdobení – obtisky rostlin, rýže, vosk ze svíčky, voskovky nebo krepový papír, se kterým to zvládnou i děti. Co z toho letos vyzkoušíte?

Doba čtení 9 min.
Dominika, redakce Heureka.cz

Jak vybrat a očistit vejce

Vhodný odstín skořápky

Čím tmavší odstín skořápky zvolíte, tím bude i výsledek temnější. Pokud chcete získat světlejší odstíny žluté, zelené nebo růžové, sáhněte raději po bílých skořápkách. 

Očištění povrchu

  • Silně znečištěné vejce ponořte na pár minut do misky s vlažnou vodou, díky čemuž z něj půjdou nečistoty snadněji odstranit pomocí hadříku nebo starého zubního kartáčku. Kraslici nakonec opláchněte v čisté vodě. 

  • Odmaštění skořápky octovou vodou zaručí její rovnoměrné obarvení.  

  • Před naložením vajíčka do studeného nálevu jej nejdřív uvařte (stačí 10 min) a ihned po vytažení z hrnce ponořte do ledové vody. 

Jak dlouho vařit vejce? 

Obecný postup barvení vajíček

Pro techniku barvení za studena budete potřebovat ocet, zavařovací sklenice, natvrdo uvařená vejce, případně sůl a jedlou sodu. Práci vám ulehčí praktický vařič vajec, který se díky funkci časovače postará o perfektní výsledek. Pokud se rozhodnete využít cibulové slupky, vejce nemusíte předem vařit – uvaří se v rozvaru se slupkami.

Příprava barvicí směsi 

Vybranou surovinu vařte ve vodě a jakmile se směs dostane na bod varu, stáhněte plamen na minimum. Poté ji vařte dalších alespoň 20 minut. Čím déle budete směs vařit, tím více přírodního pigmentu se do vody vyvaří a finální odstín bude intenzivnější a tmavší. Naopak, se slabším odvarem dosáhnete pouze jemných pastelových odstínů. 

Postup 

  1. Barvicí směs odstavte z plotny a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. 

  2. Přeceďte ji do předem připravených zavařovacích sklenic. 

  3. Do každé sklenice přilijte 1–2 lžíce octa a směs pořádně rozmíchejte. 

  4. Do směsi ponořte natvrdo uvařená vejce a sklenici uložte na několik hodin do lednice (klidně i přes noc). 

  5. Obsah sklenice občas jemně promíchejte, aby se skořápky obalily pigmentem rovnoměrně. 

  6. Hotové kraslice vytáhněte ze směsi a nechte volně uschnout.  

Tipy na letošní Velikonoce 

Vařiče vajec

Vařiče vajec

  • 82 produktů

Vařiče vajec
Hrnce

Hrnce

  • 5172 produktů

Hrnce
Minutky

Minutky

  • 1746 produktů

Minutky
Misky na vajíčka

Misky na vajíčka

  • 391 produktů

Misky na vajíčka

Přírodní pigmenty podle surovin

S jistotou se nedá předem říct, která surovina se jakým způsobem „vybarví“. Zatímco někdy můžete pomocí slupek ze žluté cibule vykouzlit kanárkově žlutý odstín, jindy mohou kraslice vyjít spíše dohněda či dočervena. Stejně tak záleží, zdali budete barvit za studena (uvařená vejce se vloží na určitý čas do barvicí směsi, viz výše), nebo za tepla (vejce se vaří přímo s vybranou surovinou). Intenzita výsledného odstínu je daná i časem, který mu dopřejete na natáhnutí pigmentu a také původním odstínem skořápky: bílá – světlý odstín, hnědá – tmavší odstín. 

Tabulka ingrediencí pro dosažení určitých barev 

Výsledná barva 

Surovina 

žlutá, zlatá, okrová

kurkuma, šafrán, žlutá cibule, oves

oranžová

mrkev, žlutá cibule

modrá

borůvky, červené zelí, ibiškový čaj

zelená

špenát, kmín, lipový květ, olšová kůra, mladé žito, petržel, kopřivy

růžová

červená řepa, brusinky, pecky z avokáda, jahody, maliny

červená

červená řepa, červená cibule, krabicové červené víno, šípky

hnědá

silný černý čaj, dubová kůra, žlutá cibule, červená cibule (tmavší odstín), káva, skořápky z vlašských ořechů

Žlutá a oranžová – kurkuma, šafrán, mrkev a žlutá cibule

Barvení vajíček kurkumou a šafránem  

Pro dosažení neodolatelného kanárkového odstínu budete potřebovat 0,5 litru vody, 2 lžíce kurkumy (nebo 2 lžičky šafránu) a 2 lžíce octa. Barvicí směs řádně rozmíchejte a vejce v ní nechte namočené až do dosažení požadovaného odstínu. Kurkuma pouští více pigmentu za tepla, takže pokud chcete intenzivnějšího barevného výsledku dosáhnout za kratší čas, rozpusťte ji v teplé vodě. 

Barvení vajec mrkví 

Žluto-oranžové kraslice získáte, pokud budete vajíčka vařit ve vodě spolu se 2 nastrouhanými mrkvemi. 

Barvení vajíček žlutou cibulí 

Tmavý žlutý odstín získáte i ze slupek žluté cibule. Hlídejte si však, aby směs nebyla příliš silná a abyste v ní kraslice nenechali příliš dlouho – mohly by se zabarvit až dohněda nebo dočervena. 

Modrá – červené zelí, borůvky a ibišek

Barvení vajec červeným zelím

Nakrouhanou půlku hlávky červeného zelí vařte ve vodě se 2 lžícemi octa zhruba 30 minut. Směs poté sceďte a přidejte do vody lžičku kuchyňské soli. Jestli chcete, aby byl výsledný odstín spíše do fialova, vsypte do vody více soli. Skořápka získá zelený nádech, pokud místo soli použijete jedlou sodu. Myslete však na to, že nálev obohacený o jedlou sodu barví o něco slaběji. Uvařená a odmaštěná vejce vložte minimálně na hodinu do vzniklé směsi. Pro intenzivnější tón je zde nechte déle. 

Barvení vajec borůvkami  

O modrý odstín kraslic se mohou postarat i borůvky. Lze je použít v čerstvém, ale i v mraženém stavu. V hrnci s 0,5 litrem vody povařte na 10 minut 2 hrníčky borůvek a 100 ml octa. Borůvky poté sceďte a do nálevu vložte vejce. Zatímco jemný pastelový odstín získají již během chvilky, syté fialové až fialovomodré barvy docílíte ponecháním vajíček v barvicí směsi přes noc. 

Barvení v ibiškovém čaji 

Nálev z ibiškového čaje dodá kraslicím temnou tmavomodrou barvu. Jak na to? Vejce stačí ponořit do silného ibiškového vývaru do doby, než získají požadovaný odstín. 

Červená a růžová – červená řepa, cibule a avokádo

Barvení vajíček v červené a žluté cibuli  

Červené kraslice jsou zkrátka nepřehlédnutelné! Krásného odstínu dosáhnete svařením slupek ze žluté nebo červené cibule, případně obojího. Na 0,5 litru vody použijte slupky z 10 větších cibulí a 2 lžíce octa. Při barvení teplou cestou dosáhnete jednolitého, živějšího a sytějšího odstínu.

Barvení vajec v červené řepě 

Růžový až červený odstín vykouzlíte ponořením vařených bílých vajec do vývaru z nahrubo nastrouhané červené řepy. Vařte je společně zhruba 15 minut ve vodě. Čím déle je ve vodě necháte, tím sytější a tmavší bude výsledek. Pokud byste v ní kraslice nechali příliš dlouho, obarvily by se do šedohněda. 

Barvení vajec v červeném víně 

Skořápky lze obarvit i v červeném víně, přičemž právě to levné krabicové disponuje výbornými barvicími schopnostmi. Jak na to? Syrová vejce zalijte vínem a vařte 15 minut, poté je nechte vychladnout a na noc vložte i s nálevem do lednice. Výsledný odstín by měl být červeno-hnědý podle pigmentace vína. 

Barvení vajíček avokádem 

Láká vás neokoukaný lososovo-růžový odstín? V litru vody nechte na hodinu vyvařit 3 celé pecky z avokáda. Poté je vyndejte, do nálevu přidejte lžíci octa a bílá vejce, která by se zde měla vařit zhruba 12 minut. Kraslice budou tmavší, pokud je necháte v nálevu ponořené další hodinu. 

Zelená a hnědá – lípa, špenát, káva i černý čaj

Barvení vajec lipovými květy  

Jasnější zelený odstín získáte vývarem z kmínu a lipového květu. Do 0,5 litru vody dejte vařit vejce se 6 lžícemi kmínu a 2 hrstmi sušeného lipového květu. V nálevu je nechte ponořená do doby, než získají vámi požadovaný odstín. 

Barvení vajíček špenátem 

Temnějšího odstínu dosáhnete svařením poloviny kostky mraženého špenátu v 0,5 litru vody a přisypáním trochy kmínu. Barvicí nálev lze připravit i z čerstvého špenátu – stačí na 15 minut povařit 4 hrsti špenátu ve 2–3 šálcích vody, špenát následně scedit a do vychladnuté směsi přilít 0,5 šálku octa. Vajíčka můžete do směsi ponořit buďto syrová a následně je v ní uvařit, nebo je lze obarvit za studena. Kromě kmínu můžete do špenátového vývaru přidat i kurkumu, která se postará o sytější zelenožlutý odstín. 

Barvení v kávě  

S kávou je to snadné – litr velmi silné vychlazené kávy smíchejte v hrnci se 2 lžícemi octa a lžičkou soli. Do tohoto nálevu ponořte na půl hodiny uvařená vejce – pro tmavší odstín je nechte namočené v nálevu přes celou noc. 

Barvení vajíček v černém čaji 

Pokud vám doma přebývají sáčky s černým čajem, dejte je vařit do hrnce s vodou. Jakmile voda dosáhne bodu varu, vložte do ní syrová vejce a vařte je zhruba 10 minut. 

Techniky zdobení: cibulové slupky, rostliny, vosk, rýže atd.

Vaření v cibulových slupkách a s rostlinami 

Pro dosáhnutí okouzlujícího přírodního motivu na skořápce použijte venku nasbírané rostliny či bylinky. Nevybírejte příliš tenké (jejich obrys by se dobře nevykreslil), ale ani příliš velké kusy (vznikl by vám jeden velký, neostrý flek). 

Mezi nejoblíbenější byliny patří petržel, kopr, bazalka, tymián, jetel, tráva, fialka a pampeliška. Některé rostliny pustí na skořápku svůj vlastní pigment, čímž se výsledný efekt stává ještě zajímavějším. 

Budete potřebovat:

  • Bílá vejce, 

  • cibulové slupky, 

  • čerstvě natrhané rostliny, 

  • 1–2 lžíce octa, 

  • nylonové punčochy (lze nahradit gázovými čtverečky). 

Jak na to? 

  1. Čerstvě natrhané rostliny vložte do misky s vodou. 

  2. Poté je přiložte na očištěnou skořápku, ke které by měly perfektně přilnout. 

  3. Vejce zabalte do cibulových slupek. Díky jejich kulatému tvaru bude vajíčko uložené jako v košilce. 

  4. Uchopte jej pevně do dlaně a položte do ustřiženého kousku punčochy. Zafixujte jej gumičkou nebo kouskem provázku, díky němuž se silonka natáhne a vejce hezky obepne. 

  5. Postupujte stejně, i pokud jste se rozhodli použít místo silonek gázu. 

  6. Vejce vařte 10–15 min ve vodě smíchané s octem a zbylými cibulovými slupkami. Poté je vyndejte z barvicí lázně a nechte vychladnout v kuchyňském dřezu. Následně silonku nebo provázek rozstřihněte a kraslice vytáhněte. 

  7. Aby se kraslice leskly, potřete je libovolným tukem naneseným na kousku hadříku nebo papírové kuchyňské utěrky. 

Zdobení voskem z čajové svíčky 

Na tuto tradiční techniku budete potřebovat: 

  • Uvařená vajíčka, 

  • špendlík s kulatou hlavičkou, 

  • tužku s gumou, 

  • čajovou svíčku,

  • barvicí směs. 

Špendlík zapíchněte do gumy na konci tužky a jeho hlavičkou nanášejte na skořápku roztopený vosk z čajové svíčky. Poté vejce obarvěte. Po zaschnutí jeho povrch nahřívejte nad plamenem svíčky a roztopený vosk otírejte do hadříku. Spod setřelé vrstvy vosku na vás vykoukne ornament v původní barvě skořápky. 

Zdobení voskovkami nebo včelím voskem 

Co budete na tuto zajímavou techniku potřebovat?

  • Uvařená vajíčka (již nabarvená), 

  • voskovky, 

  • špendlík s kulatou hlavičkou, 

  • tužku s gumou, 

  • plechovku od nápoje, 

  • čajovou svíčku. 

Nejdřív si připravte mističku na vosk, a to rozříznutím plechovky od nápoje na 2 poloviny. Otočte ji vzhůru dnem a vložte pod ní zapálenou čajovou svíčku. Na dně mističky nechte roztopit na menší kousky nakrájenou voskovku. 

Mezitím si vyrobte „jehlu“ na nanášení vosku ze špendlíku zapíchnutého do gumy na konci tužky. Tímto nástrojem nanášejte roztopenou voskovku na skořápku. Místo voskovky můžete použít i barevný včelí vosk, který je k dostání v obchodech se včelařskými nebo kreativními potřebami. 

Barvení rýží 

Budete potřebovat: 

  • Uvařená vejce,

  • plastový kelímek/dózu s víčkem, 

  • přírodní nebo potravinářské barvivo, 

  • nevařenou rýži.

Do necelé poloviny kelímku nebo potravinové dózy nasypte rýži, zakápněte ji 10 kapkami barviva a vložte do ní natvrdo uvařené vejce. Nádobu uzavřete víčkem a jemně protřepávejte, dokud se kraslice rovnoměrně neobarví. Poté ji nechte řádně oschnout na kuchyňské utěrce. 

Bonus: Tipy na barvení vajíček s dětmi

Přírodní barvení kraslic má své kouzlo a nadchne i děti. Na druhou stranu je dobré mít v rukávu několik dalších nápadů pro kreativní vydovádění. Které techniky zdobení kraslic jsou bezpečné a vhodné i pro menší děti? 

  • Kreslení voskovkami: Po kontaktu s horkým povrchem čerstvě uvařeného vajíčka se začínají ihned roztápět. Kreslit na něj můžete obličeje, tečky, spirálky, srdíčka i čárky. Aby se děti o horkou skořápku nepopálily, vajíčko položte do misky na vejce. 

  • Vodovky, akvarel: Více naředěnými barvami získáte jemňoučký motiv na bílém povrchu vajíčka, zatímco při silnější koncentraci budou odstíny výrazné a hůře vrstvitelné. Za vyzkoušení stojí i akvarelové pastelky, které se po styku s vodou rozpouštějí stejně jako vodové barvy. U výběru akvarelů se řiďte jejich netoxicitou. 

  • Krepový papír: Uvařená vejce omotejte ve 20 cm dlouhém proužku krepového papíru, zabalte do staré silonky a postříkejte octem. Namísto jednoho dlouhého pruhu lze použít i více menších kusů papíru různých barev. Po zaschnutí papírky z kraslice opatrně sundejte. 

  • Vyválejte ho v barvách: Čerstvě uvařené vejce opatrně vyválejte v drobných hoblinkách nastrouhaných voskovek, které se na horkou skořápku přilepí a roztají na ní. Vejce obalujte opatrně, abyste se nepopálili. 

Voskovky

Voskovky

  • 876 produktů

Voskovky
Akvarelové pastelky

Akvarelové pastelky

  • 2816 produktů

Akvarelové pastelky
Akvarelové barvy

Akvarelové barvy

  • 3389 produktů

Akvarelové barvy
Krepové papíry

Krepové papíry

  • 2143 produktů

Krepové papíry
Mohlo by vás zajímat: