Ingredience
brambory (doporučujeme rané, nebo třeba francouzské grenaille)
olivový olej
sůl a pepř
slanina
tvrdý sýr
Množství brambor přizpůsobte počtu porcí, velikosti brambor a samozřejmě i tomu, jak moc jste hladoví.
Máte chuť na nějakou grilovanou dobrotu, ale na pečení nemáte tolik času? Brambory má doma každý, na grilu je lze zpracovat na sto způsobů a jejich příprava je nejen jednoduchá, ale i rychlá! Grilované brambory jsou navíc jakousi bezednou studnou možností – můžete si je dát jako chuťovku, nebo jako přílohu k něčemu dalšímu, můžete si je vychutnat se smetanou, se slaninou, nebo se sýrem a můžete je připravit jak ve slupce, tak i v alobalu a dokonce i plněné!
Máte chuť na nějakou grilovanou dobrotu, ale na pečení nemáte tolik času? Brambory má doma každý, na grilu je lze zpracovat na sto způsobů a jejich příprava je nejen jednoduchá, ale i rychlá! Grilované brambory jsou navíc jakousi bezednou studnou možností – můžete si je dát jako chuťovku, nebo jako přílohu k něčemu dalšímu, můžete si je vychutnat se smetanou, se slaninou, nebo se sýrem a můžete je připravit jak ve slupce, tak i v alobalu a dokonce i plněné!
brambory (doporučujeme rané, nebo třeba francouzské grenaille)
olivový olej
sůl a pepř
slanina
tvrdý sýr
Množství brambor přizpůsobte počtu porcí, velikosti brambor a samozřejmě i tomu, jak moc jste hladoví.
Začněme tím nejjednodušším a nejrychlejším způsobem přípravy grilovaných brambor.
Brambory omyjte a oloupejte.
Nakrájejte je na silné plátky.
Potřete je olivovým olejem a lehce je osolte a opepřete.
Láká vás nějaký kreativnější způsob přípravy? I takový tu pro vás máme, a to grilování brambor ve slupce.
Brambory omyjte a pod vodou je také opatrně vydrbejte kartáčem.
Brambory ve slupce můžete p řipravit několika způsoby. Můžete je předvařit (o několik minut kratší dobu než normálně) a poté je nechat chvilku vychladnout. Urychlíte tím jejich grilování a nebudete je muset balit do alobalu.
Nebo je naopak do toho alobalu zabalte a předvaření klidně přeskočte.
Další rozcestí vás čeká u krájení brambor. Plátky silné přibližně půl až jeden centimetr jsou sázkou na jistotu.
Na gril ale můžete hodit i užší hranolky – jen počítejte s tím, že aby vám nepropadly roštem do temných uhelných hlubin a aby byly pěkně propečené ze všech stran, neobejdete se bez grilovacího koše.
Poslední a dost možná nejvynalézavější alternativou je „vějířek“. Každou jednu bramboru několikrát z jedné strany nařízněte. Opravdu ale jen nařízněte, nepřekrojte ji vejpůl. A vzniklé výřezy ve tvaru vějíře naplňte dle libosti slaninou nebo sýrem.
Nakonec si připravte marinádu. Do misky nalijte olivový olej (2 polévkové lžíce by měly být tak akorát), přisypte sůl a pepř a podle chuti přidejte další koření a čerstvé bylinky – namátkou třeba tymián a rozmarýn.
Marinádu můžete po bramborách buď rozetřít štětcem, nebo můžete brambory v marinádě hezky vykoupat a důkladně je promnout v rukách, aby se dostala do každého zákoutí.
Zbývající marinády se nezbavujte. Brambory jí můžete potřít i při grilování.
Brambory máme omyté, nakrájené a namarinované. Nastává proto čas rozpálit gril!
Před jakýmkoliv grilováním gril důkladně očistěte. V našem článku o čištění grilu narazíte na spoustu tipů a triků, s kterými to bude hračka!
Pro opékání brambor můžete využít jak klasický rošt, tak třeba i keramickou grilovací desku. Ostatně brambory lze připravit na tolik způsobů, že si s nimi nějak poradíte absolutně vždycky. Můžete si je „postaru“ osmahnout venku na ohni a pokud by vás náhodou zastihlo špatné počasí, můžete si je také opéct v teple domova v troubě na pečícím papíře, nebo udělat jako brambory na kontaktním grilu.
Vraťme se ale ke klasickému grilování. Gril rozehřejte a brambory rozprostřete po rozpáleném roštu. Neměly by se válet „lážo plážo“ na sobě – všechny by se neopekly.
Zavřete víko grilu. Doba grilování se odvíjí od toho, jakým způsobem jste brambory připravili a jaký máte gril. Oloupané a nepředvařené? Přibližně 15 minut. Ve slupce a v alobalu? Kolem 30 minut. Vedle svých stopek se můžete řídit také zlatavou a křupavou kůrčičkou, která se na bramborách začne pomalu objevovat. Ta je dobrým znamením toho, že nadešla chvíle je z grilu sundat.
Předtím, než brambory z grilu sundáte, na ně můžete položit tvrdý sýr a nechat ho roztavit. A kreativnější kuchaříci mohou ještě před grilováním plátky brambor napíchnout na špíz a proložit je klasicky masem, nebo třeba okořeněnými kousky slaniny a zeleniny.
Grilované brambory podávejte samostatně, nebo jako přílohu k dalším lahůdkám – ke steakům, ke grilovanému hamburgeru, ke grilované cuketě, nebo třeba ke grilovanému hermelínu.
A vedle brambor si nezapomeňte připravit také chutný dip.
jogurt, nebo tvaroh a zakysaná smetana
čerstvé bylinky
jarní cibulka
citrón
česnek
sůl
I v tomto případě pro vás máme připravené dvě možnosti – tu jednodušší a pak tu o něco kreativnější.
Nakrájejte čerstvé bylinky (podle chuti – my bychom se například obrátili na petržel, bazalku, pažitku a rozmarýn), švihněte je do bílého jogurtu a vše pečlivě smíchejte a dosolte. Toť náš první a snazší dip ke grilovaným bramborám.
A ten druhý? Do misky vyklopte měkký tvaroh a zakysanou smetanu. Vedle si nakrájejte čerstvé bylinky, a to na drobné kousíčky, a spolu se špetkou soli, s citronovou kůrou a s utřeným česnekem je nasypte k tvarohu a ke smetaně. Vše smíchejte dohromady a případně dochuťte podle sebe.
Nejlepší grily Jak správně grilovat (na dřevěném uhlí, plynu i elektrice)?