Na chalupě se nemusíte spokojit jen s rozpustnou kávu nebo s turkem. Připravit si můžete i kvalitní filtrovanou kávu.
Twist press
Lehoučký malý kávovar, který se vám vejde do tašky i kabelky. Kombinuje tři techniky přípravy kávy – zalévání, louhování a extrakci tlakem. Na přípravu jednoho šálku budete potřebovat 15 gramů jemně mleté kávy a 250 ml horké vody (94 °C). Do sítka vložte papírový filtr, který nejdříve propláchněte vodou. Poté na sítko nasaďte tubus a nasypte dovnitř kávu. Tu zalijte horkou vodou asi do třetiny tubusu. Nechte 30 sekund odpočinout a pak dolijte zbytek vody. Nakonec nasaďte vrchní díl twist pressu a točivým pohybem vytlačte kávu do hrnečku.
French press
Další vhodnou variantou, jak si připravit dobrou kávu, je French press. Ten je navíc výhodný v tom, že k jeho provozu nepotřebujete žádné papírové nebo kovové filtry. Stačí jen nasypat kávu, zalít vodou a stlačit píst. Kromě kávy si navíc můžete připravit i sypaný čaj. Při přepravě si jen dejte pozor, abyste nepoškodili skleněnou nádobu.
Moka konvice
Pokud máte na chatě či chalupě alespoň stará kamna, můžete si připravit kávu i v moka konvičce. Sáhněte ale po klasické hliníkové variantě. Ta je téměř nezničitelná a navíc je kompatibilní se všemi plotýnkami. Při troše fantazie a zručnosti si můžete kávu v moka konvici připravit i na ohni.
Přečtěte si více o alternativních způsobech přípravy kávy