Odkazy po rychlý výběr:
Müsli vhodné při dietě
Bezlepkové müsli a cereálie
Müsli na cesty (minimální příprava)
Müsli je v mnoha zemích oblíbená snídaně nebo svačina. Jde o směs, která se skládá z více či méně surovin – základem jsou cereálie (obilniny) s ovocem, přidávají se další doplňky, jako oříšky, čokoláda, koření, semínka… Můžeme se setkat se zapečeným müsli i s variantou bez tepelné úpravy. Nejčastěji se podává smíchané s mlékem, jogurtem či tvarohem, může se ale jíst i suché.
Müsli je v mnoha zemích oblíbená snídaně nebo svačina. Jde o směs, která se skládá z více či méně surovin – základem jsou cereálie (obilniny) s ovocem, přidávají se další doplňky, jako oříšky, čokoláda, koření, semínka… Můžeme se setkat se zapečeným müsli i s variantou bez tepelné úpravy. Nejčastěji se podává smíchané s mlékem, jogurtem či tvarohem, může se ale jíst i suché.
Odkazy po rychlý výběr:
Müsli vhodné při dietě
Bezlepkové müsli a cereálie
Müsli na cesty (minimální příprava)
Z nutričního hlediska je müsli skvělým zdrojem vlákniny a složitých sacharidů, které nám postupně dodávají energii. Vláknina zase přispívá ke správnému trávení. Müsli a cereálie (zejména ty celozrnné) jsou zdrojem vitamínů, minerálů a stopových prvků, jako je: vitamin B, E, železo, zinek, jód, měď, mangan, vápník, draslík, hořčík nebo selen.
Konzumace velkého množství müsli (zejména toho zapékaného nebo s čokoládou, medem apod.) ve spojení s malou fyzickou aktivitou může vést k přeměně přebytku sacharidů na tuky a následnému ukládání tuků do zásob. Proto mátel-li sedavou práci a nesportujete pravidelně, volte raději nepečené müsli bez dodatečného doslazování.
Lze to zřejmě ze všech, fantazii a chuti se meze nekladou. Mezi nejčastěji používané obiloviny patří oves či pšenice, používá se ale i žito, špalda, ječmen, jáhly nebo pohanka ve formě vloček.
Abyste připravili plnohodnotnou snídani se správným poměrem sacharidů, bílkovin i tuků, připravte ji z těchto surovin:
Cereálie a ovoce = sacharidy.
Mléčné výrobky, oříšky a semínka (slunečnice, chia, len, sezam,…) = bílkoviny a tuky.
Sacharidy ve snídani můžou (a také by měly) převažovat, protože nám dodají energii do svačiny a obědu a máme celý den na jejich spálení. O zbytek se podělí bílkoviny s tuky, kterých je ve snídani méně, protože jejich zpracování je pro tělo pracnější. Větší množství bílkovin a tuků se tělu dodá v odpoledních či podvečerních hodinách, kdy už naše aktivita klesá a tělo má prostor pro zpracování těchto živin.
Přirozeně bezlepkové obiloviny jsou například pohanka, jáhly, amarant, rýže, kukuřice nebo quinoa. Z vloček těchto obilovin si tedy mohou müsli umíchat také lidé, kteří se lepku vyhýbají.
V dnešní době se ale můžete setkat i s müsli, jehož základem jsou cereálie původně obsahující lepek. Výrobci ale dokáží lepek z obilniny odstranit, potom bývá ve složení napsáno např: ovesné vločky bez lepku.
Jak z označení vyplývá, celozrnné cereálie jsou z celého zrna. Obsahují obal i klíček a jsou proto výživově bohatší. Potraviny z takových zrn jsou zpravidla pojmenované a jako celozrnné.
Zbytek potravin je vyrobený z obilnin, u kterých proběhl vymílací proces a obilnina o klíček i obalovou vrstvu přišla.
Nákupního rádce dodal: zdravyzivot.com