Sezóna rajčat je tu a s ní i nadbytek úrody. Než se vrhnete na kečupy nebo rozdávání příbuzným, zkuste sušení! Lze to v troubě, v sušičce i na slunci a za chvíli máte chutnou ingredienci hodící se do spousty receptů. Jak postupovat při výrobě domácích sušených rajčat, jak je skladovat a na co je použít?
Sezóna rajčat je tu a s ní i nadbytek úrody. Než se vrhnete na kečupy nebo rozdávání příbuzným, zkuste sušení! Lze to v troubě, v sušičce i na slunci a za chvíli máte chutnou ingredienci hodící se do spousty receptů. Jak postupovat při výrobě domácích sušených rajčat, jak je skladovat a na co je použít?
Promyslete si, jakým způsobem budete plody dehydratovat. Na výběr je slunce, sušička potravin nebo pečicí trouba.
Vyberte vhodná, stejně velká rajčata ideálně jedné odrůdy (kvůli podílu vody, semínek a dužiny).
Omyjte je, menší kusy překrojte na poloviny a větší můžete nakrájet na 1–2 cm plátky a zbavit většiny dužiny se semínky. Cherry rajčata lze nechat vcelku.
Usušte je vybranou metodou.
Jakmile jsou kožovitá, měkká a nevytéká z nich žádná šťáva, jsou hotová. Neměla by být tvrdá a lámat se, ale spíše připomínat sušené švestky.
Naložte je nebo je ve vakuové dóze uschovejte v lednici.
Při dehydrataci dochází k odpaření až kolem 90 % vody. Na jedno kilo sušených rajčat tak je potřeba kolem 11 kg těch čerstvých, závisí však na šťavnatosti vámi použitých plodů.
Jaká rajčata jsou na usušení vhodná?
Nejvhodnější jsou masitá rajčata s pevnou dužinou, která obsahují málo šťávy a semínek. Oblíbenou odrůdou, se kterou se setkáte i ve skleničkách v obchodech, je San Marzano. Doporučené jsou také česká odrůda Šejk a jiné podlouhlé druhy (Opalka, Scatolone, Cornabel, Piccadilly).
Omytá a pokrájená rajčata vyskládejte v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem. Lehce je osolte a také je můžete postříkat trochou oleje. Sušte v troubě předehřáté na 80–90 °C po dobu 8–12 hodin. Chcete-li to urychlit, můžete zkusit teplotu zvýšit, ale nenastavujte víc než 120 °C. Pokud necháte během dehydratace dvířka trouby pootevřená na madlo vařečky, bude z ní lépe unikat vlhkost.
Průběžně plechy otáčejte a prohazuje jejich pozice, připravujete-li jich víc najednou. Alespoň jednou za hodinu kontrolujte stav rajčat. Jakmile jsou hotová, nechte je úplně vychladnout a použijte do vaření, uskladněte v lednici nebo naložte.
Sušit se dá i v mikrovlnné troubě, nejde však o spolehlivý způsob, a proto jej nedoporučujeme.
V sušičce potravin
Rajčata na půlky nebo na plátky lehce posolte a případně i postříkejte olejem. Rozprostřete je na pláty sušičky tak, aby byla v jedné vrstvě a navzájem se nedotýkala. Sušte při 70–75 °C po dobu 6–8 hodin.
Pokud váš přístroj nesuší úplně rovnoměrně nebo připravujete několik plátů najednou, průběžně prohazujte jejich pozice. Poté je nechte vychladnout, uskladněte nebo naložte.
Tento způsob zabere nejvíc času, ale nespotřebuje žádnou energii a díky skvělé chuti produktu se používá po staletí. Ke zdárnému výsledku potřebujete zejména stabilní, teplé, suché a hlavně slunečné počasí. Také se vám budou hodit větší, hustě děrovaná plata nebo ještě lépe síta či rámy se síťovinou.
Ty potřete olejem, rozložte na ně jednu vrstvu překrájených rajčat a ty lehce osolte. Umístěte na slunné místo tak, aby i pod síty proudil vzduch (např. na kusy dřeva či cihly). Doporučujeme je překrýt vrstvou síťoviny nebo záclonou, aby vám je nepožírala zvířata. Na noc či v p řípadě nepřízně počasí rajčata přeneste dovnitř. Usušení by mělo trvat cca 4 dny, ale záleží na teplotě a vodnatosti plodů. Zabrat to může i týden.
Sušená rajčata vyskládejte a lehce upěchujte do sterilizovaných uzavíratelných sklenic. Skvělou chuť jim dodají také bylinky jako tymián, rozmarýn nebo oregáno v čerstvé i sušené podobě, kterými můžete proložit vrstvy rajčat.
Na závěr vše prolijte kvalitním olejem, třeba panenským olivovým. Všechny kousky by měly být ponořené. Pečlivě zavíčkujte a v lednici nechte několik dní uležet.
Zkuste také přidat čerstvý nebo sušený česnek, kapary, bobkový list, nové koření či třeba ořechy.
Volte sklenice s širším hrdlem. Do nich se vám budou plody nejen lépe vkládat, ale budou se také snadno vyndávat.
Skladování a trvanlivost
Finální produkt můžete ve vzduchotěsné nádobě uložit do lednice, kde by rajčata měla vydržet několik týdnů. Trvanlivost až na několik měsíců prodlouží mrazák, kam je také můžete uložit ve vhodné nádobě nebo ve vakuovém sáčku. Nejoblíbenější variantou je naložení do oleje, kde by vám úroda měla vydržet taktéž několik měsíců až do příští sezóny.
Vždy však záleží na tom, kolik vlhkosti v rajčatech zbylo – vlhčí rajčata vydrží kratší dobu a budou snáze podléhat zkáze. Během skladování je pravidelně kontrolujte, zda neplesniví nebo se jinak nekazí.
200 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru (lze nahradit vodou)
po ½ lžičce sušené bazalky, tymiánu, oregána a rozmarýnu
sůl, pepř a chilli dle chuti
70 g čerstvého baby špenátu
strouhaný parmazán
Postup
Ve velkém hrnci dejte vařit vodu, osolte ji a jakmile začne vřít, vsypte těstoviny. Připravujte dle pokynů na obale výrobce.
Mezitím si v pánvi zahřejte trochu oleje ze sušených rajčat a orestujte na něm nasekaný česnek. Přidejte nakrájená rajčata a promíchejte. Odsuňte je trochu stranou a na vzniklé místo dejte rozpustit máslo. Vešlehejte do něj mouku, až vznikne světle hnědá jíška. Přidejte bylinky a koření a promíchejte.
Za stálého míchání postupně vlijte mléko a vývar, nechte provařit, až omáčka zhoustne. Vsypte strouhaný parmazán, omytý špenát i uvařené těstoviny a pečlivě promíchejte, aby omáčka vše hezky pokryla. Podávejte ozdobené lístky čerstvé bazalky a posypané strouhaným sýrem.
Pomazánka
8 naložených sušených rajčat bez oleje
250 g čerstvého krémového sýra (např. Lučina)
120 ml zakysané smetany
120 ml majonézy (lze nahradit zakysanou smetanou či hustým jogurtem)
2 jarní cibulky
sůl a pepř dle chuti
tabasco či jiná pálivá omáčka (volitelně)
Postup
Všechny ingredience kromě jarní cibulky dejte do stolního mixéru nebo sekáčku a mixujte dohladka. Přidejte nasekanou jarní cibulku a krátce promixujte. Podávejte jako pomazánku na pečivu nebo dip k nakrájené zelenině či grilovanému masu.
Pesto
250 g naložených sušených rajčat bez oleje
velká hrst bazalkových lístků (cca 20 g)
50 g strouhaného parmazánu
30 g piniových oříšků (ne z Číny, bývají hořké), lze nahradit jinými oříšky nebo slunečnicovými semínky
3 stroužky česneku
po 1⁄4 lžičce soli a pepře
cca 100 ml olivového oleje nebo oleje z rajčat
Postup
Všechny suroviny dejte do sekáčku nebo stolního mixéru a přístroj zapněte. Za stálého chodu přilévejte olej, až se vše smíchá a vznikne hrubší pasta. Ihned použijte nebo přesuňte do uzavíratelné skleničky a skladujte v lednici.
Krémové rizoto se sušenými rajčaty
300 g krátkozrnné rýže na risotto (arborio, carnaroli, vialone)
100 g sušených rajčat
cca 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
50 ml bílého vína
2 lžíce strouhaného parmazánu
1 menší cibule, na kostičky
1 bobkový list
několik lístků čerstvé bazalky
olivový olej
Postup
Nasekanou cibuli orestujte spolu s bobkovým listem na 2 lžících olivového oleje nebo oleje ze sušených rajčat. Přidejte rýži a za stálého míchání 1 minutu opékejte.
Vlijte bílé víno a nechte ho krátce odpařit. Zalijte 1 naběračkou horkého vývaru a přidejte polovinu nasekaných rajčat bez oleje a půlku nasekané bazalky. Přiveďte k mírnému varu. Vždy, když se tekutina odpaří, přidejte další naběračku vývaru a vařte, dokud rýže nezměkne cca 20 minut.
Na závěr vsypte zbytek pokrájených rajčat i bazalky, strouhaný parmazán a zalijte lžící olivového oleje. Promíchejte a podávejte.
Kuřecí maso s mozzarellou a rajčaty
4 kuřecí prsa, vcelku bez kůže
125 g mozzarelly, na plátky
4 sušená rajčata, okapaná a krájená na proužky
1 hrst čerstvé bazalky
olivový olej
bazalkové pesto (volitelné)
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Do kuřecích prsou udělejte na několika místech zářezy cca 1,5 cm od sebe a 2 cm do hloubky, maso ale neprokrojujte skrz naskrz. Do každého zářezu dejte plátek mozzarelly, proužek sušeného rajčete a lístek bazalky. Alternativně můžete do masa udělat otvor podélně a naplnit ho jako kapsu (viz obrázek).
Prsa dejte do hlubšího pekáčku, zakapejte je olivovým olejem a pečte 20 minut. Maso by mělo být hotové (vnitřní teplota kolem 72 °C) a sýr rozpuštěný. Po dopečení potřete bazalkovým pestem, chcete-li, a podávejte třeba se salátem nebo bramborami.
Podobně připravíte i roládu z drůbeže nebo vepřové panenky, kdy stačí plát masa naplnit stejnými ingrediencemi, zarolovat, převázat potravinářským provázkem a upéct tak, aby mělo maso uvnitř nad 70 °C.
Gnocchi s rajčaty, rukolou a piniovými oříšky
600 g gnocchi
120 g rukoly
3 lžíce piniových oříšků (ne z Číny, bývají hořké)
12 ks naložených sušených rajčat bez oleje
1 stroužek česneku
½ lžičky sušené mleté papriky
strouhaný parmezán
olivový olej
sůl, pepř
Postup
V menší misce rajčata zalijte horkou vodou a nechte je nasáknout. Do hrnce s dostatkem vody vsypte sůl a jakmile začne vřít, vsypte gnocchi. Vařte dle návodu na obale nebo do vyplavání. Na pánvi zahřejte trochu olivového oleje a opražte najemno nasekaný česnek a pinie. Když jsou zlatavé, přidejte většinu rukoly, promíchejte a vsypte uvařené gnocchi.
Rajčata nakrájejte na menší kousky, smíchejte s mletou paprikou a lžící oleje a dejte k ostatním surovinám na pánev. Promíchejte a odstavte z ohně. Servírujte s hrstí čerstvé rukoly a parmazánem.