Reklama

Jak doma sušit rajčata a jak je nakládat do oleje

Sezóna rajčat je tu a s ní i nadbytek úrody. Než se vrhnete na kečupy nebo rozdávání příbuzným, zkuste sušení! Lze to v troubě, v sušičce i na slunci a za chvíli máte chutnou ingredienci hodící se do spousty receptů. Jak postupovat při výrobě domácích sušených rajčat, jak je skladovat a na co je použít?

Sezóna rajčat je tu a s ní i nadbytek úrody. Než se vrhnete na kečupy nebo rozdávání příbuzným, zkuste sušení! Lze to v troubě, v sušičce i na slunci a za chvíli máte chutnou ingredienci hodící se do spousty receptů. Jak postupovat při výrobě domácích sušených rajčat, jak je skladovat a na co je použít?

Doba čtení 7 min.
Kateřina, redakce Heureka.cz
Sušená rajčata v misce a čerstvá rajčata vedle nich

Postup sušení rajčat v 6 krocích

  1. Promyslete si, jakým způsobem budete plody dehydratovat. Na výběr je slunce, sušička potravin nebo pečicí trouba.

  2. Vyberte vhodná, stejně velká rajčata ideálně jedné odrůdy (kvůli podílu vody, semínek a dužiny).

  3. Omyjte je, menší kusy překrojte na poloviny a větší můžete nakrájet na 1–2 cm plátky a zbavit většiny dužiny se semínky. Cherry rajčata lze nechat vcelku.

  4. Usušte je vybranou metodou.

  5. Jakmile jsou kožovitá, měkká a nevytéká z nich žádná šťáva, jsou hotová. Neměla by být tvrdá a lámat se, ale spíše připomínat sušené švestky

  6. Naložte je nebo je ve vakuové dóze uschovejte v lednici.

Jaká rajčata jsou na usušení vhodná?

Nejvhodnější jsou masitá rajčata s pevnou dužinou, která obsahují málo šťávy a semínek. Oblíbenou odrůdou, se kterou se setkáte i ve skleničkách v obchodech, je San Marzano. Doporučené jsou také česká odrůda Šejk a jiné podlouhlé druhy (Opalka, Scatolone, Cornabel, Piccadilly).

Dvě celá čerstvá rajčata a půlka rajčete

Rady k pěstování rajčat

Jak na to v troubě, v sušičce či na slunci?

V troubě

Omytá a pokrájená rajčata vyskládejte v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem. Lehce je osolte a také je můžete postříkat trochou oleje. Sušte v troubě předehřáté na 80–90 °C po dobu 8–12 hodin. Chcete-li to urychlit, můžete zkusit teplotu zvýšit, ale nenastavujte víc než 120 °C. Pokud necháte během dehydratace dvířka trouby pootevřená na madlo vařečky, bude z ní lépe unikat vlhkost.

Průběžně plechy otáčejte a prohazuje jejich pozice, připravujete-li jich víc najednou. Alespoň jednou za hodinu kontrolujte stav rajčat. Jakmile jsou hotová, nechte je úplně vychladnout a použijte do vaření, uskladněte v lednici nebo naložte.

Jak vybrat vestavnou troubu?

V sušičce potravin

Rajčata na půlky nebo na plátky lehce posolte a případně i postříkejte olejem. Rozprostřete je na pláty sušičky tak, aby byla v jedné vrstvě a navzájem se nedotýkala. Sušte při 70–75 °C po dobu 6–8 hodin.

Pokud váš přístroj nesuší úplně rovnoměrně nebo připravujete několik plátů najednou, průběžně prohazujte jejich pozice. Poté je nechte vychladnout, uskladněte nebo naložte.

Jak vybrat sušičku potravin? Naše recenze sušičky G21 Paradiso Big

Rajčata sušící se v sušičce potravin

Na slunci

Tento způsob zabere nejvíc času, ale nespotřebuje žádnou energii a díky skvělé chuti produktu se používá po staletí. Ke zdárnému výsledku potřebujete zejména stabilní, teplé, suché a hlavně slunečné počasí. Také se vám budou hodit větší, hustě děrovaná plata nebo ještě lépe síta či rámy se síťovinou.

Ty potřete olejem, rozložte na ně jednu vrstvu překrájených rajčat a ty lehce osolte. Umístěte na slunné místo tak, aby i pod síty proudil vzduch (např. na kusy dřeva či cihly). Doporučujeme je překrýt vrstvou síťoviny nebo záclonou, aby vám je nepožírala zvířata. Na noc či v případě nepřízně počasí rajčata přeneste dovnitř. Usušení by mělo trvat cca 4 dny, ale záleží na teplotě a vodnatosti plodů. Zabrat to může i týden.

Rajčata vyskládaná na plata při sušení na slunci

Vestavné trouby

Vestavné trouby

  • 1648 produktů

Vestavné trouby
Sušičky potravin

Sušičky potravin

  • 264 produktů

Sušičky potravin
Dózy na potraviny

Dózy na potraviny

  • 8492 produktů

Dózy na potraviny
Příslušenství pro sušičky potravin

Příslušenství pro sušičky potravin

  • 128 produktů

Příslušenství pro sušičky potravin

Tipy, jak je naložit do oleje

Sušená rajčata vyskládejte a lehce upěchujte do sterilizovaných uzavíratelných sklenic. Skvělou chuť jim dodají také bylinky jako tymián, rozmarýn nebo oregáno v čerstvé i sušené podobě, kterými můžete proložit vrstvy rajčat.

Na závěr vše prolijte kvalitním olejem, třeba panenským olivovým. Všechny kousky by měly být ponořené. Pečlivě zavíčkujte a v lednici nechte několik dní uležet.

Sušená rajčata naložená v oleji ve skleničce

Skladování a trvanlivost

Finální produkt můžete ve vzduchotěsné nádobě uložit do lednice, kde by rajčata měla vydržet několik týdnů. Trvanlivost až na několik měsíců prodlouží mrazák, kam je také můžete uložit ve vhodné nádobě nebo ve vakuovém sáčku. Nejoblíbenější variantou je naložení do oleje, kde by vám úroda měla vydržet taktéž několik měsíců až do příští sezóny.

Vždy však záleží na tom, kolik vlhkosti v rajčatech zbylo – vlhčí rajčata vydrží kratší dobu a budou snáze podléhat zkáze. Během skladování je pravidelně kontrolujte, zda neplesniví nebo se jinak nekazí.

Skladování ovoce a zeleniny v lednici

6 receptů s použitím sušených rajčat

Těstoviny se sušenými rajčaty

  • 500 g těstovin

  • 30 g sušených rajčat

  • 4 stroužky česneku

  • 4 lžíce másla

  • 30 g hladké mouky

  • 400 ml plno/polotučného mléka

  • 200 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru (lze nahradit vodou)

  • po ½ lžičce sušené bazalky, tymiánu, oregána a rozmarýnu

  • sůl, pepř a chilli dle chuti

  • 70 g čerstvého baby špenátu

  • strouhaný parmazán

Hotové těstoviny se sušenými rajčaty, česnekem a parmazánem

Postup

Ve velkém hrnci dejte vařit vodu, osolte ji a jakmile začne vřít, vsypte těstoviny. Připravujte dle pokynů na obale výrobce.

Mezitím si v pánvi zahřejte trochu oleje ze sušených rajčat a orestujte na něm nasekaný česnek. Přidejte nakrájená rajčata a promíchejte. Odsuňte je trochu stranou a na vzniklé místo dejte rozpustit máslo. Vešlehejte do něj mouku, až vznikne světle hnědá jíška. Přidejte bylinky a koření a promíchejte. 

Za stálého míchání postupně vlijte mléko a vývar, nechte provařit, až omáčka zhoustne. Vsypte strouhaný parmazán, omytý špenát i uvařené těstoviny a pečlivě promíchejte, aby omáčka vše hezky pokryla. Podávejte ozdobené lístky čerstvé bazalky a posypané strouhaným sýrem. 

Pomazánka

  • 8 naložených sušených rajčat bez oleje

  • 250 g čerstvého krémového sýra (např. Lučina)

  • 120 ml zakysané smetany

  • 120 ml majonézy (lze nahradit zakysanou smetanou či hustým jogurtem)

  • 2 jarní cibulky

  • sůl a pepř dle chuti

  • tabasco či jiná pálivá omáčka (volitelně)

Pomazánka ze sušených rajčat podávaná v misce

Postup

Všechny ingredience kromě jarní cibulky dejte do stolního mixéru nebo sekáčku a mixujte dohladka. Přidejte nasekanou jarní cibulku a krátce promixujte. Podávejte jako pomazánku na pečivu nebo dip k nakrájené zelenině či grilovanému masu.

Pesto

  • 250 g naložených sušených rajčat bez oleje

  • velká hrst bazalkových lístků (cca 20 g)

  • 50 g strouhaného parmazánu

  • 30 g piniových oříšků (ne z Číny, bývají hořké), lze nahradit jinými oříšky nebo slunečnicovými semínky

  • 3 stroužky česneku

  • po 1⁄4 lžičce soli a pepře

  • cca 100 ml olivového oleje nebo oleje z rajčat

Domácí rajčatové pesto ze sušených rajčat

Postup

Všechny suroviny dejte do sekáčku nebo stolního mixéru a přístroj zapněte. Za stálého chodu přilévejte olej, až se vše smíchá a vznikne hrubší pasta. Ihned použijte nebo přesuňte do uzavíratelné skleničky a skladujte v lednici.

Krémové rizoto se sušenými rajčaty

  • 300 g krátkozrnné rýže na risotto (arborio, carnaroli, vialone)

  • 100 g sušených rajčat

  • cca 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru

  • 50 ml bílého vína

  • 2 lžíce strouhaného parmazánu

  • 1 menší cibule, na kostičky

  • 1 bobkový list

  • několik lístků čerstvé bazalky

  • olivový olej

Krémové rizoto se sušenými rajčaty

Postup

Nasekanou cibuli orestujte spolu s bobkovým listem na 2 lžících olivového oleje nebo oleje ze sušených rajčat. Přidejte rýži a za stálého míchání 1 minutu opékejte.

Vlijte bílé víno a nechte ho krátce odpařit. Zalijte 1 naběračkou horkého vývaru a přidejte polovinu nasekaných rajčat bez oleje a půlku nasekané bazalky. Přiveďte k mírnému varu. Vždy, když se tekutina odpaří, přidejte další naběračku vývaru a vařte, dokud rýže nezměkne cca 20 minut.

Na závěr vsypte zbytek pokrájených rajčat i bazalky, strouhaný parmazán a zalijte lžící olivového oleje. Promíchejte a podávejte.

Kuřecí maso s mozzarellou a rajčaty

  • 4 kuřecí prsa, vcelku bez kůže

  • 125 g mozzarelly, na plátky

  • 4 sušená rajčata, okapaná a krájená na proužky

  • 1 hrst čerstvé bazalky

  • olivový olej

  • bazalkové pesto (volitelné)

Šťavnaté kuřecí maso s mozzarellou a sušenými rajčaty

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C. Do kuřecích prsou udělejte na několika místech zářezy cca 1,5 cm od sebe a 2 cm do hloubky, maso ale neprokrojujte skrz naskrz. Do každého zářezu dejte plátek mozzarelly, proužek sušeného rajčete a lístek bazalky. 
Alternativně můžete do masa udělat otvor podélně a naplnit ho jako kapsu (viz obrázek).

Prsa dejte do hlubšího pekáčku, zakapejte je olivovým olejem a pečte 20 minut. Maso by mělo být hotové (vnitřní teplota kolem 72 °C) a sýr rozpuštěný. Po dopečení potřete bazalkovým pestem, chcete-li, a podávejte třeba se salátem nebo bramborami.

Gnocchi s rajčaty, rukolou a piniovými oříšky

  • 600 g gnocchi

  • 120 g rukoly

  • 3 lžíce piniových oříšků (ne z Číny, bývají hořké)

  • 12 ks naložených sušených rajčat bez oleje

  • 1 stroužek česneku

  • ½ lžičky sušené mleté ​​papriky

  • strouhaný parmezán

  • olivový olej

  • sůl, pepř

Gnocchi s rajčaty, rukolou a piniovými oříšky

Postup

V menší misce rajčata zalijte horkou vodou a nechte je nasáknout. Do hrnce s dostatkem vody vsypte sůl a jakmile začne vřít, vsypte gnocchi. Vařte dle návodu na obale nebo do vyplavání. Na pánvi zahřejte trochu olivového oleje a opražte najemno nasekaný česnek a pinie. Když jsou zlatavé, přidejte většinu rukoly, promíchejte a vsypte uvařené gnocchi.

Rajčata nakrájejte na menší kousky, smíchejte s mletou paprikou a lžící oleje a dejte k ostatním surovinám na pánev. Promíchejte a odstavte z ohně. Servírujte s hrstí čerstvé rukoly a parmazánem.

Mohlo by vás zajímat: