Reklama

Heureka grilovací kuchařka: Top 10 nej grilovacích receptů od vás

Všem moc děkujeme za úžasné recepty z grilu, které jste nám zaslali v rámci Velké grilovací soutěže na Facebooku Heureky. Ceny od značek Fieldmann a Sencor byly rozdány a své nové majitele jistě potěšily. Ale kdo nevyhrál, ještě stále může najít svůj recept v Heureka grilovací kuchařce. Bylo opravdu těžké vybrat ty nejzajímavější a doufáme, že si na našem výběru pochutnají vegetariáni i masožravci. Podívejte se na top 10 receptů, kterými se můžete inspirovat při vaší další grilovačce. Přejeme dobrou chuť!

Všem moc děkujeme za úžasné recepty z grilu, které jste nám zaslali v rámci Velké grilovací soutěže na Facebooku Heureky. Ceny od značek Fieldmann a Sencor byly rozdány a své nové majitele jistě potěšily. Ale kdo nevyhrál, ještě stále může najít svůj recept v Heureka grilovací kuchařce. Bylo opravdu těžké vybrat ty nejzajímavější a doufáme, že si na našem výběru pochutnají vegetariáni i masožravci. Podívejte se na top 10 receptů, kterými se můžete inspirovat při vaší další grilovačce. Přejeme dobrou chuť!

Doba čtení 7 min.
Kateřina, redakce Heureka.cz

Pečené placky plněné směsí tandoori masala

Ingredience

Na placky:

  • 3 hrnky hladké mouky,

  • 1 hrnek podmáslí,

  • 1 vejce,

  • 1 lžička soli,

  • 1 lžička cukru krystal,

  • ½ lžičky jedlé sody.

Na směs tandoori masala:

  • 400 g kvalitního strouhaného sýra,

  • 1 vejce,

  • rozmačkané vařené brambory (cca 5 kusů),

  • koření tandoori masala,

  • pepř a sůl na dochucení.

Na dip:

  • Zakysaná smetana,

  • řecký bílý jogurt,

  • česnek a bílý pepř.

Postup

Smíchejte všechny ingredience na placky, vypracujte těsto a nechte ho 20 minut odležet. Z těsta vytvarujte kuličky a rozválejte je do placek. Na gril položte tál a placky na sucho upečte. Do vychladlých placek vyřízněte kapsy a naplňte směsí tandoori masala. Placky krátce zapečte a podávejte s česnekovým dipem.

Medová kachní prsa s grilovanou čekankou

Ingredience

  • 4 kachní prsa s kůží,

  • sůl, pepř. 

Na pikantní nálev:

  • 220 g třtinového cukru nebo medu,

  • 330 ml sojové omáčky,

  • 5 stroužků česneku,

  • 2 celé skořice,

  • 2 malé chilli papričky,

  • 2 lžičky chilli vloček,

  • 40 g zázvoru,

  • kůra z 1 pomeranče,

  • šťáva z 1 pomeranče,

  • 180 až 230 g soli.

Na marinovanou čekanku:

  • 2 puky čekanky,

  • 100 ml javorového sirupu,

  • šťáva z 1 limetky,

  • sůl, pepř. 

Postup

Nejprve připravte pikantní nálev: do hrnce dejte cukr a sůl, zalijte 500 ml horké vody a zamíchejte. Dolejte 300 ml studené vody, přidejte sójovou omáčku, rozpůlené stroužky česneku, skořici, pomerančovou kůru a šťávu, podélně rozkrojené chilli papričky, sušené chilli a nakrájený zázvor. Vše promíchejte.

Prsa nařízněte tak, aby na povrchu vzniklo pravidelné mřížkování a vložte do pikantního nálevu na 4 hodiny.

Mezitím si připravte marinádu: smíchejte javorový sirup, kůru a šťávu z limetky, špetku soli a pepře. Čekanky podélně rozkrojte, vložte do marinády a nechte 30 minut marinovat.

Kachní prsa vyjměte z nálevu, opláchněte, osušte a vložte na gril nad přímé žároviště se středním ohněm kůží dolů. Grilujte 5 minut, aby byla kůže dobře opečená. Poté je obraťte a grilujte pod poklopem ještě 4 minuty. Sundejte prsa z grilu a nechte 5 minut odležet. Maso můžete také kontrolovat vpichovým teploměrem a sundat z grilu, jakmile na středu dosáhne 60 °C.

Marinované čekanky dejte na rozpálený gril a opečte je z každé strany 3–5 minut. Kachní prsa nakrájejte na 5mm plátky, posypte vločkovou solí a opepřete. Servírujte s grilovanou čekankou, kterou na závěr potřete marinádou, která vám zbyla v misce.

Marinovaná lepkavá žebra/kuřecí křidélka

Ingredience

  • Žebra nebo kuřecí křídla,

  • uzená paprika,

  • kmín,

  • chilli koření,

  • třtinový cukr,

  • sůl, pepř.

Na marinádu:

  • 1 lžíce jablečného octa,

  • 1 lžíce medu,

  • 1 lžíce kečupu,

  • 1 lžíce sojové omáčky,

  • 1 lžíce švestkových povidel,

  • 1 lžíce hořčice,

  • 1 lžíce rajského protlaku,

  • chilli omáčka podle chuti,

  • pepř a sůl.

Postup

Do masa vetřete sůl, pepř, uzenou papriku, kmín, chilli koření a třtinový cukr. Nechte 5 minut odležet a mezitím si připravte marinádu: smíchejte všechny ingredience na marinádu, maso potřete a dejte na cca hodinu do lednice. Žebra/křidélka grilujte na středním ohni, dokud nebude maso krásně propečené.

Grilované papriky plněné mozzarellou, fetou a mátou

Ingredience

  • 6 zelených nebo červených podlouhlých paprik,

  • 200 g mozzarelly,

  • 100 g pravé řecké fety,

  • 5 snítek máty.

Postup

Papriky dobře opláchněte a pak je i se stopkou podélně rozkrojte na poloviny. Malým nožíkem opatrně vyřízněte jádřinec se semínky, ale tak, aby stopka stále zůstala na místě a nepřišli jste o ni. Vzniknou vám tak paprikové lodičky.

Mozzarellu nakrájejte na malé kostičky, fetu rozdrobte, mátu oberte ze stonků a nasekejte nahrubo. Sýry a mátu promíchejte, zlehka osolte a touto směsí naplňte lodičky.

Položte na rozpálený gril a grilujte, dokud se sýry neroztečou, zhruba 5 minut. Mozzarella pustí vlivem tepla spoustu mléčné tekutiny, má to tak ale být. Do té doby se zespodu papriky opečou tak akorát.

Sundejte papriky z grilu a nechte je 5 minut odpočívat. Většina uvolněné tekutiny se opět vsákne do sýra. Papriky můžete jemně posypat drcenými chilli lupínky.

Grilované krevety s ananasovým salátem a limetkovou omáčkou

Ingredience

  • 24 ks krevet velikosti 16–20.

Na marinádu:

  • 10 lžic olivového oleje,

  • 3 stroužky česneku,

  • sůl, pepř.

Na ananasový salát:

  • 200 g ledového salátu,

  • 200 g baby špenátu,

  • 2 větší bílé papriky,

  • salátová okurka,

  • 200 g grilovaného ananasu na kostičky,

  • 1 lžička medu,

  • 200 g sýru feta,

  • 4 lžíce olivového oleje,

  • 2 lžíce šťávy z pomeranče,

  • sůl, pepř.

Na limetkovou omáčku:

  • 1 lžíce medu,

  • ½ hrnku horké vody,

  • 4 lžíce olivového oleje,

  • 1 limetka,

  • 2 lžičky dijonské hořčice.

Postup

Nejprve si smíchejte ingredience na marinádu, namarinujte krevety a nechte asi hodinu odpočinout v lednici. Krevety opečte do růžova nad středním plamenem. Mezitím si ogrilujte 200 gramů koleček ananasu a po vychladnutí nakrájejte na menší kousky. 

Připravte si ananasový salát: natrhejte ledový salát a baby špenát, nakrájejte papriky, okurku a ugrilovaný ananas na malé kousky, přidejte med, olivový olej, šťávu z pomeranče, pepř a sůl. Nakonec posypte rozdrobeným sýrem feta. Na závěr si namíchejte limetkovou omáčku, do které můžete ugrilované krevety namáčet.

Grily

Grily

  • 2620 produktů

Grily
Domácí grily

Domácí grily

  • 670 produktů

Domácí grily
Grilovací nářadí

Grilovací nářadí

  • 1149 produktů

Grilovací nářadí
Omáčky

Omáčky

  • 2933 produktů

Omáčky
Koření

Koření

  • 12630 produktů

Koření
Medy

Medy

  • 1673 produktů

Medy

Grilovaný rump steak se salátem a dýní hokaido

Ingredience

  • Hovězí maso – flank steak/rump steak,

  • 200 g másla,

  • sůl, pepř.

Na salát:

  • 1 dýně hokaido,

  • 3 stroužky česneku,

  • 1 balení baby špenátu,

  • olivový olej,

  • tymián,

  • sůl, pepř.

Postup

Uleželé maso ogrilujte asi 5 minut z každé strany, osolte a opepřete. Na maso poklaďte plátky másla a odložte do tepla na cca 10 minut.

Mezitím si připravte přílohu. Do mísy nakrájejte očištěnou dýni hokaido na menší kousky, přidejte celé stroužky česneku, tymián, sůl, mletý pepř a olivový olej. Vše promíchejte a ogrilujte v alobalové misce. Jakmile dýně změkne, přidejte špenátové listy a nechte lehce zvadnout. Salát naservírujte na talíř a poklaďte plátky steaku.

Grilované bramborové špízy se zeleninou, slaninou a klobásou

Ingredience

  • 1 kg menších brambor,

  • 1 cuketa,

  • 500 g šalotky,

  • 400 g slaniny - špalíček,

  • 400 g klobásy,

  • sůl, pepř.

Na dip:

  • 200 g nivy,

  • 200 g zakysané smetany,

  • 1 polévková lžíce majonézy,

  • česnek,

  • pažitka,

  • petrželová nať,

  • sůl, pepř.

Postup

Uvařte celé brambory se slupkou ve slané vodě, nechte trochu zchladnout a nakrájejte na větší kolečka. Slaninu, klobásu a šalotku nakrájejte na větší kusy a napichujte na špízy střídavě s bramborami. Špízy grilujte z každé strany, dokud nejsou hotové.

Připravte si dip: smíchejte nastrouhanou nivu s ostatními ingrediencemi, přidejte prolisovaný česnek a nadrobno nakrájenou pažitku a petrželku. Dochuťte solí a pepřem a podávejte k hotovým špízům.

Křehké grilované koleno v marinádě

Ingredience

  • 2 vepřová kolena.

Na marinádu: 

  • 2 cibule,

  • 2 mrkve,

  • 1 l vody,

  • 500 ml piva,

  • 4 lžíce rostlinného oleje,

  • 4 lžíce medu,

  • 3 lžíce hořčice,

  • 3 lžíce kečupu,

  • 200 g soli,

  • 1 lžička sušené majoránky,

  • 2 bobkové listy,

  • 1 lžička černého pepře,

  • 1 lžička koriandru,

  • 4 stroužky česneku,

  • 2 lžičky cukru krystal.

Postup

Cibuli a mrkev nakrájejte na menší kousky. Ve velké nádobě smíchejte všechny ingredience na marinádu a přidejte nakrájenou zeleninu. Do vzniklé směsi naložte maso, dejte přes noc do chladu a druhý den můžete grilovat nebo péct. Ugrilované maso nakrájejte a podávejte se zeleninou, bramborem nebo chlebem.

Hovězí a vepřové hamburgery se sýrem čedar a grilovanými žampiony

Ingredience

  • 4 plátky slaniny,

  • 1 velká cibule,

  • 1 stroužek česneku,

  • 8 kusů hamburgerových housek,

  • majonéza,

  • máslo,

  • římský salát,

  • 2 rajčata,

  • 2 balení plátkového sýra čedar,

  • žampiony.

Na masovou směs:

  • 180 až 200 g jemné strouhanky,

  • 1 lžíce sušené petrželky,

  • 1 vejce,

  • 150 ml vody,

  • 2 až 3 lžičky soli,

  • ¼ lžičky červené papriky,

  • ¼ lžičky černého pepře,

  • ¼ lžičky sušené majoránky,

  • 450 g mletého vepřového masa,

  • 450 g mletého hovězího masa.

Postup

Slaninu nakrájejte na menší kousky a opečte na pánvi nebo na grilovacím tálu/kameni. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek. Chvíli smažte a sundejte z grilu. Ve volné chvíli položte na gril žampiony, přidejte pod ně trochu másla a grilujte dozlatova.

Smíchejte strouhanku, petrželku, sůl, červenou papriku, černý pepř a majoránku. Ke strouhance a pepři přidejte mleté vepřové a hovězí maso, opečenou slaninu s cibulí a česnekem, rozšlehané vejce a vodu. Vše dobře promíchejte a vytvarujte masové placičky vysoké asi 1,5 cm. Uprostřed palcem vytlačte důlek, aby maso nebylo po grilování příliš vysoké.

Grilujte asi 6 minut z každé strany, nebo dokud není maso hotové podle vašich představ. Na maso položte plátky čedaru a nechte sýr roztavit. Na housku připravte majonézu a salát, přidejte maso, rajče, osmažené žampiony a máte hotovo.

Domácí uzené vepřové klobásy

Ingredience

  • 10 kg masa z vepřové kýty,

  • 4 kg vykostěného vepřového bůčku,

  • 1 balení vepřových střev,

  • 3 palice česneku,

  • 1 balíček mletého černého pepře,

  • 2 balíčky mleté červené sladké papriky,

  • mletá pálivá paprika,

  • sůl.

Postup

Pomelte kýtu a bůček (na mlýnku použijte nástavec s většími otvory). Mleté maso vložte do větší nádoby a rozprostřete. Přidejte mletou červenou papriku, můžete přidat i trochu mleté pálivé papriky. Přidejte sáček mletého černého pepře, podle chuti osolte a přidejte rozdrcený česnek. Rukama dobře promíchejte. Pracujte v místnosti s nižší teplotou. Maso nechte alespoň půl hodiny odpočívat.

Mezitím střeva rozbalte, zalijte studenou vodou a nechte půl hodiny odpočívat. Naplňte střívka masem, vzduchové bubliny propíchejte jehlou. Stočte je asi po 15 cm tak, aby vznikly klobásy. Uďte v udírně na tvrdé dřevo asi 5-6 hodin. 

Mohlo by vás zajímat: