Ingredience
1 cuketa
3 lžíce řepkového oleje (ten si totiž rozumí s vysokými teplotami na grilu)
1 lžíce grilovacího koření
1 stroužek česneku
pár kapek citronové šťávy
Ke grilování vybírejte menší a mladší cukety. Starší cukety mají totiž tužší slupku a uvnitř také větší semínka a hodí se proto spíše k vydlabání a naplnění něčím jiným, třeba masem nebo sýrem.
Jak naložit cuketu na grilování?
Cuketu nejdříve důkladně omyjte.
Nyní před vámi stojí dvě možnosti. Tou první (a námi upřímně preferovanou) je cuketu nakrájet na malá přibližně půl centimetru silná kolečka. Druhou možností je nakrájet ji na něco silnější podélné dlouhé plátky. V každém případě nejdříve ale nezapomeňte oříznout její konce.
Před marinováním můžete cuketu osolit, nechat ji pár minut tzv. „vypotit“ a pak ji otřít papírovým ubrouskem. Pokud ji ale preferujete šťavnatější, tento krok klidně přeskočte.
Ať už jste ji nakrájeli tak nebo onak, nakrájenou cuketu položte do misky, zalijte ji olejem a zasypte kořením. Vedle grilovacího koření můžete použít také nastrouhaný česnek a pár kapek citronové šťávy. Bylinky si ale případně schovejte raději až po grilování, takto by se mohly spálit a ztratit svou chuť.
Směs pořádně promíchejte a takto nakládanou cuketu na gril nechte v marinádě chvíli uležet.
Recepty na grilování Grilování: Nejčastější chyby a jak se jim vyhnout