Předtím, než se pustíme do nejčastějších chyb a do práce s jednotlivými typy grilů, je dobré si ujasnit také to, co je to vlastně grilování přímé a nepřímé, jaké jsou mezi nimi rozdíly a kdy se obrátit na které.
Přímé grilování: pokrm se umístí přímo nad žár – nad žhnoucí palivo – a opéká se za vysokých teplot, tedy vcelku rychle. Využijete jej například při přípravě kuřecích prsíček, hamburgerů, rybích filet, mořských plodů a zeleniny. Nehodí se ale pro opékání tučných mas.
Nepřímé grilování (v Americe známé jako „barbecue“): využívá se u grilů s víkem, s tím že pokrm se umístí mimo přímý žár a rožní se obdobným způsobem jako třeba v troubě, tedy pomocí proudící tepla. Opékání probíhá pomaleji a tento způsob využijete hlavně u větších a tužších pokrmů – typicky třeba u celého kuřete, u žebírek nebo u krkovice.
Recepty na grilování Nejlepší grily