Vyberte si ten správný gril a používejte vždy jen to správné palivo.
Takové, které bude odpovídat vašemu grilu a vašim požadavkům. Různé uhlí totiž dodá jídlu různé aroma a stejně tak i dřevo dokáže výrazně ovlivnit chuť pokrmů. Například špalky z ovocných stromů dají grilovaným dobrotám ovocný nádech. Pokud vás ale kouřové aroma zas až tak neláká a raději byste měli grilování co nejjednodušší, podívejte se po plynových grilech a po elektrických kontaktních grilech!Rozpalte gril předem.
Vyčkejte, než na něj maso či zeleninu hodíte. Plameny by se měly zklidnit, uhlí by mělo rudě žhnout a mít bílo-šedý nádech.Ven z ledničky s předstihem.
Maso, zeleninu, houby i sýry vyndejte z lednice předem, aby měly před grilováním pokojovou teplotu. Jde o proces zvaný „temperování“.Připravte se.
Veškeré nástroje, suroviny i pití si připravte k ruce, ať během grilování nemusíte odbíhat a nezkazíte si hostinu.Potřete rošt.
Použijte olejem, kousek špeku nebo třeba odříznutou kůži ze slaniny.Udržujte správnou teplotu grilu.
Dejte ruku cca 12 cm nad rošt, a pokud ji tam udržíte 6 vteřin, jde o nízkou teplotu. Při 4 vteřinách jde o střední teplotu, 2 vteřiny je vysoká teplota.Pořiďte si náležité grilovací nářadí.
Různé druhy grilovacích roštů, speciální rošt na ryby, grilovací nářadí s kleštěmi a obracečkami či nehořlavé chňapky výrazně zlepší požitek z grilování i výsledek. Tak nebudete muset plakat nad klobáskami napadanými do uhlí ani nad puchýři pokrývajícími dlaně.Každou surovinu pořádně ochuťte nebo naložte do marinády.
Neflákejte ani přílohy, omáčky, dipy či pečivo.Volte kovové jehly na špíz.
Používáte-li dřevěné, namočte je předem na pár hodin do vody, aby při grilování neshořely.Gril pravidelně a řádně čistěte.
Více se toho o grilování dozvíte v našem článku Grilujeme: Nejčastější chyby při grilování aneb jak správně grilovat?