Suchou cizrnu musíte před vařením namočit, a to klidně přes celou noc. S vodou nešetřete, za to s cizrnou ano - množství se namáčením až z trojnásobí. Druhý den vodu slijte, cizrnu přeberte a tmavá zrna vyhoďte. Propláchněte a v čisté nesolené vodě vařte 1-2 hodiny do změknutí - můžete přidat jedlou sodu, která dobu varu zkrátí. Zbylou uvařenou cizrnu můžete zamrazit.
Koupí předvařené cizrny ve sklenici a konzervě si výrazně usnadníte práci. Můžete ji hned použít například na falafel, hummus a pomazánku, vsypat do polévky nebo hodit s kořením na plech. V přepočtu na množství vás ale suchá cizrna vyjde levněji.
Zkuste cizrnovou mouku, kterou využijte k zahuštění i k pečení jako náhradu klasické pšeničné mouky.
Jako zdravější alternativu přílohy vyzkoušejte cizrnové těstoviny nebo cizrnový kuskus.
Tip: Po namočení nebo až po uvaření můžete cizrnu vyloupat ze slupek. Tak bude pro trávení ještě lehčí a minimalizujete nadýmání.