Reklama

Jak uvařit kukuřici

Když kukuřici potkáte zabalenou v obchodě nebo ji míjíte na poli při cestě na chatu, seběhnou se vám sliny. Ogrilovaný klas jako příloha k pečenému steaku a večer mísa popcornu? Žlutým klasům se zrny krásně uspořádanými do řad zkrátka nemůžete odolat! A s našimi tipy u přípravy kukuřice vzteky nepuknete.

Když kukuřici potkáte zabalenou v obchodě nebo ji míjíte na poli při cestě na chatu, seběhnou se vám sliny. Ogrilovaný klas jako příloha k pečenému steaku a večer mísa popcornu? Žlutým klasům se zrny krásně uspořádanými do řad zkrátka nemůžete odolat! A s našimi tipy u přípravy kukuřice vzteky nepuknete.

Doba čtení 1 min.
Kateřina, redakce Heureka.cz
Parní hrnce

Parní hrnce

  • 49 produktů

Parní hrnce
Hrnce

Hrnce

  • 5172 produktů

Hrnce
Grily

Grily

  • 2620 produktů

Grily
Popcorn

Popcorn

  • 505 produktů

Popcorn
Popcornovače

Popcornovače

  • 2 produktů

Popcornovače

Grilovaná, vařená nebo křupavá

  • Cukrovou kukuřici z obchodu vařte v dostatečně velkém hrnci 20-30 minut. Pokud máte předvařené klasy, zkraťe dobu varu. Vodu nezapomeňte pořádně osolit.

  • Kukuřici z pole nejprve oloupejte a odstraňte i všechny vlasy - zrnka by měla být světle žlutá. Ve vroucí dobře osolené vodě ji vařte cca 2 hodiny.

  • Mraženým zrnkům kukuřice bude stačit asi 5 minut vaření.

  • Papiňákem zkrátíte dobu vaření cca na čtvrtinu. V něm kukuřici zalijte vodou jen zhruba do třetiny.

  • V parním hrnci či na napařováku vařte kukuřici do změknutí. Takto si zachová všechny zdraví prospěšné látky.

  • Vařenou kukuřici můžete podávat jen tak s máslem a solí, ale hodně jí sluší gril. Celé či pokrájené klasy na něm opékejte ze všech stran cca 10-15 minut.

  • Lahodný domácí popcorn si připravíte z kvalitních zrnek a oleje nebo Ghí (přepuštěné máslo). Dál vám stačí hrnec nebo pánev s poklicí či mikrovlnka. Zrnka opékejte do vypukání, pravidelně promíchávejte a sledujte, aby se nespálila. Na závěr dosolte, okořeňte nebo oslaďte.

Tip: Čím mladší kukuřice, tím kratší dobu ji budete vařit. Průběžně ji kontrolujte lehkým stiskem- neměla by být vodnatá ani tvrdá. Nedovařenou kukuřici nejezte, způsobila by vám zažívací potíže.

Kuchyňská sůl

Kuchyňská sůl

  • 1195 produktů

Kuchyňská sůl
Másla

Másla

  • 194 produktů

Másla
Držáky na kukuřici

Držáky na kukuřici

  • 17148 produktů

Držáky na kukuřici
Napařovací vějířky

Napařovací vějířky

  • 662 produktů

Napařovací vějířky
Minutky

Minutky

  • 1746 produktů

Minutky

Co s kukuřičným šustím?

  • Pro grilování můžete listí na kukuřici nechat. Když ho předem namočíte, dodá kukuřici příjemné kouřové aroma.

  • Suché šustí poslouží i na podpal.

  • Využijete ho třeba k zabalení ryb, kuřecího masa s rýží a na tradiční tamales (směs masa a kukuřičného těsta). Balíčky z kukuřičných listů v jídle udrží šťávu a aroma. 

  • Můžete z něj vyrábět figurky, zvířátka a dekorace. Šustí vytvarujte, převažte a dozdobte dalšími materiály. Nebo ho natrhejte na úzké pruhy a upleťte z něj třeba věnec, košík či pantofle.

  • Šustím můžete nakrmit domácí zvířata nebo jim ho dát jako podestýlku.

Mohlo by vás zajímat: