Cukrovou kukuřici z obchodu vařte v dostatečně velkém hrnci 20-30 minut. Pokud máte předvařené klasy, zkraťe dobu varu. Vodu nezapomeňte pořádně osolit.
Kukuřici z pole nejprve oloupejte a odstraňte i všechny vlasy - zrnka by měla být světle žlutá. Ve vroucí dobře osolené vodě ji vařte cca 2 hodiny.
Mraženým zrnkům kukuřice bude stačit asi 5 minut vaření.
Papiňákem zkrátíte dobu vaření cca na čtvrtinu. V něm kukuřici zalijte vodou jen zhruba do třetiny.
V parním hrnci či na napařováku vařte kukuřici do změknutí. Takto si zachová všechny zdraví prospěšné látky.
Vařenou kukuřici můžete podávat jen tak s máslem a solí, ale hodně jí sluší gril. Celé či pokrájené klasy na něm opékejte ze všech stran cca 10-15 minut.
Lahodný domácí popcorn si připravíte z kvalitních zrnek a oleje nebo Ghí (přepuštěné máslo). Dál vám stačí hrnec nebo pánev s poklicí či mikrovlnka. Zrnka opékejte do vypukání, pravidelně promíchávejte a sledujte, aby se nespálila. Na závěr dosolte, okořeňte nebo oslaďte.
Tip: Čím mladší kukuřice, tím kratší dobu ji budete vařit. Průběžně ji kontrolujte lehkým stiskem- neměla by být vodnatá ani tvrdá. Nedovařenou kukuřici nejezte, způsobila by vám zažívací potíže.