Abyste dosáhli krémové pěny, musíte sáhnout po kvalitním tučném mléce s vysokým obsahem bílkovin. Čím více bílkovin mléko má, tím lepší pěna bude. Ideální volbou je plnotučné kravské mléko. Pokud ale nemůžete kravské mléko konzumovat, nezoufejte. Pěnu vykouzlíte i z bezlaktózového nebo rostlinného mléka. Důležité je, aby mělo alespoň 3 % tuku a bylo pořádně vychlazené. Kromě toho, že musí bát mléko tučně a vychlazené, hraje roli i jeho množství. Nepočítejte s tím, že z pár kapek mléka napěníte zázrak. Potřebovat budete alespoň 200 ml mléka.
Jaké mléko použít?
Ruční napěňovač mléka vyžaduje vaši spolupráci
Nejlevnější a zároveň nejjednodušší způsob na přípravu mléčné pěny je pomocí ručního napěňovače, tzv. kapučinátoru. Nádobu stačí naplnit studeným mlékem a opakovaně pohybovat pístem nahoru a dolů. Za pár desítek vteřin už se vám před očima začne vytvářet bohatá mléčná pěna. Pokud chcete mít horkou mléčnou pěnu, pořiďte si napěňovač z žáruvzdorného skla. Tento typ napěňovače můžete totiž ohřívat rovnou na plotýnce, případně v mikrovlnce. Takovýmto způsobem můžete napěnit mléko i ve French pressu.

Banquet Clara 1000 ml
- 156 - 249 Kč

Sencor SMF 1010BK
- 239 - 429 Kč

Bodum Latteo 0,25l
- 889 - 889 Kč

Lamart LT7048 1000 ml
- 149 - 303.71 Kč
Elektrický napěňovač mléka vám práci velmi usnadní

Stejně jednoduchý způsob našlehání mléka je pomocí elektrického napěňovače. Vybrat si můžete spirálkový napěňovač mléka na baterky. Mléko si nalijte do konvičky, tu trošku nakloňte a položte spirálku šikmo ke stěně konvičky. Začněte šlehat, po chvilce se začne v mléce tvořit vír. Pokud je mléko plné bublinek, sklepněte je a lehce konvičkou kružte. Díky tomu se mléko lépe promísí. Další možností je kompletně elektrický napěňovač mléka, do kterého vám stačí studené mléko jen nalít a o všechno ostatní už se postará stroj sám. Většina modelů nabízí několik programů, nejčastěji se však setkáte s pěněním mléka za studena, teplou mléčnou pěnou a také s ohřevem mléka.

Lauben Milk Frother 550BC
- 1161 - 1993 Kč

Sencor SMF 4000BK
- 799 - 1564 Kč

Philco PHMF 1050
- 590 - 799 Kč

Severin SM 3584
- 899 - 1515 Kč
Jak napěnit mléko parní tryskou kávovaru?

Parní tryska bývá součástí pákových a automatických kávovarů. Kromě kávovaru budete potřebovat i baristickou nerezovou konvičku. Parní trysku nejprve pusťte na prázdno, zbavíte se tím zkondenzované vody a jiných nečistot. Konvičku naplňte do poloviny studeným mlékem. Trysku vložte cca centimetr pod povrch mléka pod úhlem 45 ° a pusťte páru naplno. V konvičce se začne tvořit vír a mléko se začne šlehat a postupně zvětšovat svůj objem. Postupně konvičku posunujte níže, aby se hustá pěna vytvořila i na povrchu. Ideální teplota mléčné pěny je 60–70 °C, některé konvičky mají integrovaný teploměr. Po ukončení šlehání nejprve vypněte páru a až pak vyndejte trysku z mléka, nedojde tak k opaření. Dnem konvičky několikrát bouchněte o stůl, abyste se zbavili přebytečných bublin. Parní trysku po každém použití důkladně vyčistěte!