Kyselina citronová
Smíchejte 1 polévkovou lžíci kyseliny citronové s 1 litrem vody. Roztok nalijte do nádržky na vodu v kávovaru. Spusťte cyklus přípravy kávy (bez přidání kávy) a tekutinu nechte 20-30 minut působit v ústrojí spotřebiče. Poté do nádržky napusťte čistou vodu a proveďte několik spařovacích cyklů za sebou, abyste zbylou kyselinu citronovou a uvolněný vodní kámen vypláchli.
V případě potřeby proces pro odstranění odolnějších usazenin opakujte.
Pozor: Použití kyseliny citronové se vyhněte, má-li váš kávovar nějaké plastové nebo pryžové součástky.
Ocet
Do nádržky na vodu v kávovaru nalijte 250 ml bílého octa a 1 litr vody. Spusťte cyklus přípravy kávy naprázdno a směs nechte cca 30 minut účinkovat. Následně spotřebič několikrát spusťte pouze s čistou vodou, abyste vypláchli zbytky octa a usazenin. Je-li to potřeba, proces opakujte.
Pozor: Stejně jako u kyseliny citronové i zde platí, že pokud má přístroj nějaké plastové nebo pryžové součásti, ocet k jeho čištění nepoužívejte. Může je z dlouhodobého hlediska poškodit.
Jedlá soda
Jedlá soda je účinným odvápňovačem, protože pomáhá odbourávat minerální usazeniny. Navíc je její použití bezpečné a nepoškodí váš stroj jako některé chemické čističe nebo kyseliny.
Rozmíchejte 1 polévkovou lžíci sody v 1 litru vody a směs nalijte do nádržky kávovaru. Spusťte vaření bez kávy a nechte půl hodiny působit. Pak přístroj propláchněte několika dalšími cykly s čistou vodou.
V případě potřeby opakujte.