Domácí bramborové hranolky
10 velkých moučnatých brambor (typu C) nakrájejte na 1 cm silné hranolky. Minimálně na hodinu je naložte do mísy se studenou vodou tak, aby se odmočilo maximum škrobu. Poté je několikrát propláchněte a vysušte. V hrnci rozpalte vysokou vrstvu oleje na 150 °C. V menších dávkách do něj vkládejte suché hranolky a ty vždy smažte cca 5 minut, poté je vyjměte a vysušte. Zvyšte teplotu oleje na 200 °C a jednotlivé dávky hranolek znovu osmažte, tentokrát už dozlatova zhruba dalších 5 minut. Po dosmažení je hned osolte.
Gratinované brambory Dauphinoise
Troubu rozehřejte na 180 °C. V misce smíchejte 1,5 hrnku tučné smetany a 30 g rozpuštěného másla. 1,5 kg moučnatějších brambor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Třetinu brambor navrstvěte do zapékací misky, zalijte třetinou smetany, osolte, opepřete, posypte sekaným tymiánem a strouhaným sýrem (např. gruyère). Opakujte do spotřebování brambor i smetany. Brambory přiklopte poklicí nebo alobalem, vložte do trouby a pečte 75 minut. Poté je odklopte, dle chuti dosypte trochou sýra a ještě 15 minut zapečte dozlatova.
Bramborový guláš
Na oleji orestujte cibuli na kostičky, přidejte mletou papriku, kmín a dle chuti nasekaný česnek. Přidejte nakrájené brambory a podlijte vodou tak, aby byly brambory lehce ponořené. Vařte doměkka a v případě potřeby zahustěte trochou hladké mouky rozmíchané ve vodě - poté několik minut provařte. Ke konci dochuťte majoránkou. Pokud chcete, můžete v průběhu vaření přidat nakrájenou kvalitní uzeninu.
Bramborové placky
500 g moučnatých brambor (typu C) uvařte vcelku ve slupce doměkka. Nechte je vychladnout, poté je oloupejte a nastrouhejte najemno nebo je propasírujte. Brambory smíchejte s cca 300 g polohrubé mouky, 1 vejcem a trochou soli. Vzniklé těsto vyválejte a vykrajujte placky nebo placičky tvarujte dlaněmi. Hned je opečte na oleji či sádle nebo jako naše babičky nasucho na plotně.
Bramborové noky a bramborové knedlíky
Zhruba 700 g brambor uvařte neloupané vcelku a po vychladnutí je oloupejte a nastrouhejte nahrubo (nebo propasírujte). Smíchejte s 200 g hrubé mouky, 1 vejcem, špetkou soli a propracujte. Tvarujte knedlíky, ty vkládejte do hrnce s vroucí vodou a vařte cca 12 minut za průběžného otáčení. Po dovaření je vyjměte a propíchejte, aby se nesrazily. Z tohoto těsta lze vyrobit i menší knedlíčky či noky, je však třeba přizpůsobit dobu varu.
Bramboráky
Brambory oloupejte a nastrouhejte - nahrubo pro křupavější placky, najemno pro jemnější, kompaktnější a měkčí placky. Z brambor vymačkejte co nejvíce vody, můžete však přilít trochu mléka, které zabrání černání brambor. Přidejte několik stroužků vymačkaného česneku, vejce (cca 1 vejce na 200 g brambor), hladkou mouku (cca 50 g na 200 g brambor), sůl, pepř a majoránku. Těsto smažte v malých dávkách z obou stran dozlatova na pánvi maštěné olejem nebo sádlem.
Španělská bramborová tortilla
4 střední brambory a 1 cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. V nepřilnavé pánvi s vyšším okrajem rozpalte olej, vsypte brambory i cibuli, osolte a opepřete. Za občasného otáčení směs opékejte doměkka, poté v případě potřeby odlijte přebytečný tuk. Brambory s cibulí zalijte 6 vejci prošlehanými se solí a pepřem, lehce smíchejte a bez dalšího míchání opékejte do zatažení vajec. Zhruba po 5 minutách by už tortilla měla být dostatečně pevná k jejímu otočení. Pánev přikryjte větším talířem, celé to otočte tak, aby byla pánev dnem vzhůru a tortilla odpočívala na talíři. Poté samotnou pánev zase obraťte a otočenou tortillu nechte z talíře opatrně sklouznout zpět do pánve, aby se osmažila i neopečená část. Dalších 5 minut opékejte.