Pátráte po příloze k dnešnímu indickému kari, rýži na rizoto nebo chcete zkusit domácí sushi? Možná sháníte něco jednoduchého k hovězímu na houbách a plněným paprikám...
Parboiled (předvařená) a dlouhozrnná rýže se hodí na přílohu, protože nelepí a snadno se připravuje. Hezká, chutná a plná živin je také hnědá, červená, celozrnná nebo neloupaná rýže.
Jasmínová rýže má dlouhá zrnka, jemné aroma a po uvaření je měkká a lepivá. Vařte ji v 1 šálku nesolené vody na 1,5 šálku rýže cca 15 minut doměkka a poté nechte dojít. Hodí se jako příloha k asijskému jídlu a k omáčkám.
Basmati rýže je také dlouhozrnný druh, nelepí a chutná po oříšcích. Proto se hodí jako příloha téměř ke všemu. Vařte ji zhruba 10 minut ve 2 hrncích vody na 1 hrnek rýže.
Rýži na rizoto hledejte mezi krátkozrnnými druhy (Arborio, Carnaroli). Krátkozrnnou rýži využijete i na paellu nebo mléčnou rýži.
Rýži na sushi a poke bowl vybírejte pouze mezi druhy označenými jako sushi rýže. Má specifické vlastnosti i způsob přípravy.
Tip: Zapomeňte na rýži ve varných sáčcích a rýži nespecifikovatelných značek - z toho nikdy nekouká nic dobrého.