Reklama

Jak uvařit zelí

Dušené zelíčko k voňavé kachně, poctivá zelňačka nebo závitky vám zaručeně zamotají hlavu. Kdo by také odolal té šťavnaté hlávce plné vitaminu C, vitaminů skupiny B, kyseliny listové, ale i síry, draslíku a vápníku. A v kysané formě vám doslova nakopne střeva!

Dušené zelíčko k voňavé kachně, poctivá zelňačka nebo závitky vám zaručeně zamotají hlavu. Kdo by také odolal té šťavnaté hlávce plné vitaminu C, vitaminů skupiny B, kyseliny listové, ale i síry, draslíku a vápníku. A v kysané formě vám doslova nakopne střeva!

Doba čtení 1 min.
Kateřina, redakce Heureka.cz
Parní hrnce

Parní hrnce

  • 49 produktů

Parní hrnce
Hrnce

Hrnce

  • 5172 produktů

Hrnce
Pekáče a zapékací mísy

Pekáče a zapékací mísy

  • 2554 produktů

Pekáče a zapékací mísy
Sudy na zelí

Sudy na zelí

  • 1385 produktů

Sudy na zelí
Struhadla

Struhadla

  • 4139 produktů

Struhadla

Hlávka vám nejde z hlavy?

Co s ním? Zelí můžete vařit, péct, dusit, nakládat i smažit. Balit, krájet, sekat nebo jen tak nakrouhat do salátu. Vytěžte z hlávky maximum!

  • Dušené zelí si připravíte ze sterilované i čerstvé zeleniny. Čerstvé zelí stačí nakrájet na nudličky a spařit, nakládané zbavte nálevu a případně také spařte nebo propláchněte. Na sádle orestujte cibuli, přidejte zelí, podlijte trochou vody a duste doměkka cca 15 min. Zaprašte moukou a ještě pár minut provařte. Dochuťte octem, solí a cukrem.

  • Na pečené zelí nakrájejte hlávku na silnější plátky, pokapejte je olejem, osolte a okořeňte. Pečte na 180 °C cca 10 minut, pak obraťte a dopečte dalších zhruba 10 min. K pečenému zelí se skvěle hodí marinády.

  • Na vaření celé hlávky (např. na závitky) prokrojte listy u košťálu a zelí vložte do vroucí vody tak, aby bylo celé ponořené. Listy by měly postupně měknout a odlupovat se. Další možností je listy sloupat zasyrova a následně povařit, to je ale složitější. Z listů seřízněte středové žebro, naplňte je třeba mletým masem a doduste v rajčatové omáčce nebo zkuste asijský způsob se sójovo-zázvorovou omáčkou.

  • Na nakládané, kysané nebo kvašené zelí si hlávku nakrájejte na nudličky a promíchejte s půlkolečky cibule, kmínem, solí a bobkovým listem. Zelí postupně pěchujte do keramického zeláku nebo sudu a přebytečnou tekutinu odlévejte bokem. Povrch zelí ale nesmí zůstat suchý - vodu ze zelí případně dolijte zpět. První dny skladujte při teplotě kolem 18 °C, pak přesuňte do místnosti s teplotou cca kolem 9 °C. Průběžně kontrolujte a zhruba za měsíc je hotovo.

  • Krouhané čerstvé zelí si užijete v salátech nebo v jarních závitcích. Aby bylo stravitelnější, spařte jej vroucí vodou. Křehčího zelí docílíte jeho prosolením a několikaminutovým promačkáváním rukou, kdy pustí šťávu. Zbylé zelí můžete orestovat ve stylu asijských nudlí.

Octy

Octy

  • 638 produktů

Octy
Kysané zelí

Kysané zelí

  • 2472 produktů

Kysané zelí
Koření

Koření

  • 12630 produktů

Koření
Cukr

Cukr

  • 893 produktů

Cukr
Mohlo by vás zajímat: