Co s ním? Zelí můžete vařit, péct, dusit, nakládat i smažit. Balit, krájet, sekat nebo jen tak nakrouhat do salátu. Vytěžte z hlávky maximum!
Dušené zelí si připravíte ze sterilované i čerstvé zeleniny. Čerstvé zelí stačí nakrájet na nudličky a spařit, nakládané zbavte nálevu a případně také spařte nebo propláchněte. Na sádle orestujte cibuli, přidejte zelí, podlijte trochou vody a duste doměkka cca 15 min. Zaprašte moukou a ještě pár minut provařte. Dochuťte octem, solí a cukrem.
Na pečené zelí nakrájejte hlávku na silnější plátky, pokapejte je olejem, osolte a okořeňte. Pečte na 180 °C cca 10 minut, pak obraťte a dopečte dalších zhruba 10 min. K pečenému zelí se skvěle hodí marinády.
Na vaření celé hlávky (např. na závitky) prokrojte listy u košťálu a zelí vložte do vroucí vody tak, aby bylo celé ponořené. Listy by měly postupně měknout a odlupovat se. Další možností je listy sloupat zasyrova a následně povařit, to je ale složitější. Z listů seřízněte středové žebro, naplňte je třeba mletým masem a doduste v rajčatové omáčce nebo zkuste asijský způsob se sójovo-zázvorovou omáčkou.
Na nakládané, kysané nebo kvašené zelí si hlávku nakrájejte na nudličky a promíchejte s půlkolečky cibule, kmínem, solí a bobkovým listem. Zelí postupně pěchujte do keramického zeláku nebo sudu a přebytečnou tekutinu odlévejte bokem. Povrch zelí ale nesmí zůstat suchý - vodu ze zelí případně dolijte zpět. První dny skladujte při teplotě kolem 18 °C, pak přesuňte do místnosti s teplotou cca kolem 9 °C. Průběžně kontrolujte a zhruba za měsíc je hotovo.
Krouhané čerstvé zelí si užijete v salátech nebo v jarních závitcích. Aby bylo stravitelnější, spařte jej vroucí vodou. Křehčího zelí docílíte jeho prosolením a několikaminutovým promačkáváním rukou, kdy pustí šťávu. Zbylé zelí můžete orestovat ve stylu asijských nudlí.