Jak vybrat autorádio?

Sáhněte po rádiu, které umí víc než přehrávat vysílání FM stanic. Moderní autorádia zpracují digitální vysílání DAB+, přehrají MP3 skladby z flashdisku nebo se propojí s vaším chytrým telefonem přes Bluetooth.

Sáhněte po rádiu, které umí víc než přehrávat vysílání FM stanic. Moderní autorádia zpracují digitální vysílání DAB+, přehrají MP3 skladby z flashdisku nebo se propojí s vaším chytrým telefonem přes Bluetooth.

Doba čtení 9 min.
Tomáš, redakce Heureka.cz

Autorádia podle velikosti

1DIN autorádia

1DIN autorádia mají formát rádií z vozidel z 90.let. Jsou nižší na výšku a pasují do otvoru velikosti 184 × 53 mm včetně rámečku (178 × 50 mm bez rámečku). Rozměry čelní strany jsou 189 × 58 mm. Jejich funkce jsou spíše základní, standardem ale je poslech hudby z USB vstupu nebo paměťové karty. Někdy 1DIN autorádia podporují přehrávání hudby z CD a přes Bluetooth z připojeného telefonu. Mohou nabídnout i výsuvný dispej. 1DIN rádia vás přijdou na cenu od 600 Kč až po ta nejlepší za cenu okolo 5 tisíc Kč.

Výhody a nevýhody

  • Cenově dostupné

  • Pasují do starších vozů

  • Obecně méně funkcí

2DIN autorádia

2DIN autorádia jsou větší a zpravidla disponují přehledným dotykovým displejem, díky čemuž je lze lépe ovládat. Bývají technicky pokročilejší a nabídnou více funkcí, jedná se tak prakticky o multimediální centra s vlastním operačním systémem. Obvykle podporují širokou škálou, přehrávání videí, GPS navigaci nebo napojení parkovací kamery. Samozřejmostí je bezdrátové spojení s telefonem, nejlepší modely podporují Apple Car či Android Auto. Pokud o pořízení většího typu uvažujete, počítejte i s vyšší cenou od 3 do 20 tisíc Kč.

Výhody a nevýhody

  • Velké množství funcí

  • Prostorný displej, obvykle dotykový

  • Vyšší cena

2DIN autorádia

Parametry

Kompatibilita a možnost připojení k ovládání vozu

Většina značek vyrábí svá autorádia tak, aby byla kompatibilní nejen se současnými nejnovějšími automobily, ale i s těmi o generaci a více staršími.

Co však není automatické, je ovládání nového rádia z volantu – jako v případě originálního vybavení. Řešením je propojovací kabel nebo bezdrátová alternativa. Pokud není možné propojení na softwarové úrovni, propojovací kabel spolu s montáží vás bude stát 2–3 tisíce korun. Je také pravděpodobné, že budete potřebovat redukční rámeček, anténní redukci nebo například ISO adaptér

Ovládání a podsvícení

Nejzákladnější modely nabízí jednu barvu a jednu intenzitu podsvícení displeje. Při cestě v noci ale může intenzivní světlo vadit a odvádět pozornost. Raději vyberte model, který nabízí několik barev (např. modrá, červená, žlutá atd.) a volbu intenzity podsvícení. To platí i pro tlačítka – to poslední, co chcete, je ve tmě hledat ovládání hlasitosti.

Co se samotného displeje týká, starší modely měly displeje maticové a mohly zobrazit pouze přednastavená čísla nebo písmena. S těmi už se ale příliš nesetkáte, nahradily je plně grafické varianty, které jsou ve všech ohledech přehlednější, a především čitelnější na přímém slunci. Pokud si pořizujete 2DIN rádio, můžete se navíc zaměřit na funkci přehrání obrazu z DVD přímo na displeji.

Příjem rádiových stanic

  • FM – nejrozšířenější druh tuneru, díky technologii RDS se na obrazovce objevují textové zprávy o stanici nebo přehrávané skladbě.

  • DAB/DAB+ – digitálně šířené rádio, mnohem lepší pokrytí i v hůře dostupných místech, vysoká kvalita přijmu bez ruchů a šumů, obrovská nabídka stanic

Rádio s přehledným barevným displejem

Podpora formátů

Autorádia s CD mechanikou zvládnou obvykle přehrát nejen klasická hudební CD, ale také formáty MP3, WMA a AAC. Stejné formáty zvládnou autorádia číst i z USB zařízení a paměťových karet. Mnohá rádia nabídnou i podporu bezztrátových formátů, jako je FLAC. Výčet však může být i mnohem delší.

U 2DIN rádií a 1DIN rádií s výsuvnou obrazovkou se setkáte také s možností přehrávání videa. Kromě podpory konkrétních formátů (DivX, Xvid, MPEG, MP4,…) sledujte také parametr maximální kvalita/rozlišení videa.

Pokud CD disky nepoužíváte, nebo je nechcete vozit v autě, doporučujeme zvolit velmi populární autorádia bez mechaniky, která jsou dnes nejprodávanější.

Výkon

Většina autorádií nabízí výkon 4×50 W (50 W na kanál), což je pro běžné použití dostatečná hodnota. Nároční uživatelé mohou sáhnout po výkonu 4×60 W nebo i 4×100 W, zde je však výběr omezenější.

Ochrana proti krádeži

Autorádia byla ještě nedávno častým cílem zlodějů. Způsobů, jakým přístroje chránit, je přitom několik. Samozřejmě různě účinných. Nejjednodušší a zároveň nejefektivnější je odnímatelnost předního ovládacího panelu. Další možností je zakódování rádia. To je efektivní, nicméně zloděj se o něm nedozví, dokud rádio nezcizí. Proto je možné například na boční okno umístit nálepku s touto informací.

Funkce a konektivita autorádia

  • USB - USB konektor je dnes prakticky nezbytností. Důvodem je hlavně použití externích flash disků s hudbou, méně často i jako způsob připojení mobilního telefonu nebo tabletu. Pokud najdete označení USB Apple a iPod ready, můžete ke svému autorádiu připojit i Apple iPod, iPhone nebo iPad. Ty pak můžete díky propojení ovládat prostřednictvím autorádia.

  • Bluetooth - bezdrátová technologie propojí autorádio s telefonem. Umožní nejen jednoduše přenášet hudbu, ale také zastoupí hands-free set. Mikrofon bude integrovaný v předním panelu rádia, druhou stranu uslyšíte z reproduktorů umístěných v interiéru vozu.

  • Wi-Fi - bezdrátová technologie, díky níž lze přenášet i data, například pokud výrobce například vydá softwarový update nebo doplňkovou funkci. Pokud má autorádio datové uložiště, můžete si do něj hudbu stáhnout například z telefonu nebo počítače.

  • Slot na paměťové karty - když nechcete řešit flash disky, je paměťová karta ideální. Vejde se na ni mnoho hodin hudby, mluveného slova nebo i filmů a seriálů. Je-li autorádio součástí navigace, mohou být na paměťové kartě i mapové podklady.

  • Přehrávání DVD/CD - jde o standardní funkci, jež umožňuje přehrávání hudby z CD nebo filmy z DVD. Pokud si budete chtít pustit například film, hledejte možnost připojení i na externí monitory. Neméně důležitá je i podpora dalších formátů (MP3 a WMA, MPEG4, AAC atd.).

Procesor
  • Vstupy pro reproduktory a subwoofer - Zjednodušeně platí, že každý pár reproduktorů potřebuje jeden pár RCA výstupů, s tím samým případně počítejte i pro [subwoofer[(https://auto-subwoofery.heureka.cz/), případě pro externí zesilovač.

  • AV vstup - má-li vaše rádio displej a AV vstup, můžete připojit couvací kameru, díky které uvidíte nejbližší okolí auta a jakékoli parkování bude o mnoho jednodušší. Připojit lze i externí displej k promítání videí, což ocení i cestující na zadních sedadlech.

  • Jack vstup - přes tento konektor připojíte další externí zdroj hudby, například mobilní telefon nebo MP3 přehrávač.

  • GPS navigace - nejčastěji půjde u funkci spojenou s 2DIN rádii, kdy na velkém displeji můžete sledovat svoji cestu a navigační instrukce. GPS modul je vítaným doplňkem, pokud nechcete řešit externí navigaci.

  • Ekvalizér – možnost přizpůsobit charakteristiku zvuku jako výšky/středy/basy dle přehrávaného žánru (rock, pop, jazz, atd.)

  • Bass Boost – funkce pro zvýraznění basů u přehrávaných skladeb.

  • MirrorLink – funkce dovolující zrcadlení obrazovky vašeho chytrého telefonu nebo tabletu. Přes dotykový displej autorádia lze tato mobilní zařízení ovládat.

Nejčastější dotazy k tématu autorádia

V případě moderních vozů je zapojení poměrně jednoduché a je řešeno pomocí hlavního ISO konektoru. Jedná se o dva osmipólové konektory. Pokud jej ve voze nemáte, případně máte jiné řazení a množství pinů, použijte odpovídající adaptér, který umožní autorádio připojit. Pokud chcete neoriginální autorádio ovládat skrze volant, je třeba jej propojit pomocí kabelového adaptéru, případně bezdrátově

Pokud si s připojením nevíte rady, svěřte práci raději odborníkům. Při k nesprávném připojení nemusí některé funkce nebo celé autorádio fungovat, hrozí vybíjení autobaterie a podobně.

Autorádia s podporou Bluetooth by vám měla kromě bezdrátového přenosu hudby také vyřizovat telefonní hovory. Volajícího uslyšíte v reproduktorech vozu, zatímco váš hlas zaznamená mikrofon zabudovaný v těle autorádia, případně externí mikrofon vyvedený z rádia do "A-sloupku".