Jak vybrat bryndáček a utěráček?

Dětské bryndáky a utěráčky jsou vyrobeny z měkkých a příjemných materiálů, chrání oblečení miminka před znečištěním při jídle, pití, anebo před promočením v období, kdy miminko nadměrně slintá. V nabídce jsou bryndáčky froté, plastové, bavlněné, oboustranné, s rukávky a tzv. bryndák-zástěra.

Dětské bryndáky a utěráčky jsou vyrobeny z měkkých a příjemných materiálů, chrání oblečení miminka před znečištěním při jídle, pití, anebo před promočením v období, kdy miminko nadměrně slintá. V nabídce jsou bryndáčky froté, plastové, bavlněné, oboustranné, s rukávky a tzv. bryndák-zástěra.

Doba čtení 3 min.
Aneta, redakce Heureka.cz

Z jakého materiálu vybrat bryndáky a utěráčky?

Bavlna je jedním z nejpoužívanějších materiálů.

Bavlna je prodyšná, absorbuje vlhkost, je odolná vůči světlu, lze ji prát, je odolná vůči povětrnostním vlivům, netrhá se a nesráží se. Výhody bavlny jsou její měkkost, savost a pevnost. Nevýhody jsou mačkavost, omezená ochrana proti chladu a náchylnost k žmolkovatění při praní.

Froté poskytuje uklidňující teplo a zároveň svým způsobem utkání je velmi prodyšný. Froté bryndáček je velmi jemný a hebký na dotek.

Látkové bryndáky vypadají sice efektně, ale pouze při prvním použití. Pouhým omytím skvrny neodstraníte vůbec, někdy dokonce ani po vyprání. 

Plastové bryndáky po použití opláchnete a utřete, příp. necháte doschnout. Při dalším použití vypadají stejně dobře.

Typy bryndáků a utěráčků

Široká nabídka typů zaujme každého rodiče. Na trhu je nepřeberné množství. Bryndák se zavazuje na krku šňůrkami nebo je zapínání na cvočky. Jsou s kapsičkou či bez, látkové či plastové nebo kombinované. Bryndák-zástěrka je jednou z nejvyhledávanějších variant.

Typy bryndáků jsou různé. Zapínání na cvočky za krkem nebo zavazování na tkaničky je velmi praktické. Jednoduše ho po jídle sundáte a špinavý hodíte do pračky. Bryndáky, které nemají zapínání, ale oblékají se přes hlavu, jsou vhodné pro malé děti v době, když nadměrně slintají. Děti si je nesundají a oblečení zůstane suché.

Bryndáky kombinované, kdy vrchní část je z látky a spodní z plastového materiálu jsou dobrou volbou v době, kdy se dítě učí jíst. Plastová část zachytí jídlo a lépe se čistí a měkký materiál nebude dráždit dětskou pokožku.

Bryndák-zástěra je vhodný do školky na kreslení nebo když dítě něco vyrábí. Zástěra zabrání zašpinění oblečení.

Bryndáky mají i své doplňky. Mají odepínací kapsy, ouška na bryndáčku nebo i malé hračky. Zvažte, zda to všechno u bryndáku potřebujete nebo to spíše bude Vašemu dítěti překážet.

Vzory a barvy bryndáku a utěráčků

Bryndáky se vyrábí v mnoha barevných kombinacích, mají různé vzory, motivy a obrázky. Výběr barev a motivů záleží od Vašeho vkusu. Můžete volit tlumené barvy nebo výrazné vzory. Na trhu je velký výběr barevných kombinací.

Barvy mají velkou moc. Barvy ovlivňují naše pocity, nálady, celkovou duševní pohodu a spoluvytvářejí obraz osobnosti. Dle vědeckého výzkumu dokonce ovlivňují dechový rytmus. Například hodně červené barvy probouzí mysl a prokazatelně zvyšuje činnost srdce. Naopak modré barvy celkově uklidňují. Než vyberete barvu bryndáku, zamyslete se, zda nebude miminko rušit při jídle či hraní. Zda obrázky a motivy nejsou moc velké nebo naopak malé. Pro větší děti jsou vhodné velké vzory, zábavné motivy. Vzory na bryndáku pro miminka volte decentní nebo jednobarevné, ať je moc neruší.

Výběr je čistě na Vašem vkusu a na vkusu Vašich dětí. Je docela legrace nechat děti vybírat, které motivy, obrázky, vzory a barvy se jim líbí.