Jak vybrat cyklistický batoh?

Před výběrem cyklistického batohu je třeba si uvědomit jaký objem úložného prostoru budeme potřebovat, zda-li budeme požadovat vak na vodu, jaké popruhy a podobně.

Před výběrem cyklistického batohu je třeba si uvědomit jaký objem úložného prostoru budeme potřebovat, zda-li budeme požadovat vak na vodu, jaké popruhy a podobně.

Doba čtení 2 min.
Andrea, redakce Heureka.cz

Rychlé odkazy

Batohy s vakem na vodu
Nejoblíbenější cyklistické batohy

Odkazy na cyklistické batohy osvědčených výrobců: Camelbak, Hydrapak, Author, Loap

Jaký objem batohu zvolit?

Nebudeme-li potřebovat převážet příliš mnoho věcí vystačíme si s batohy o objemu do 10 litrů, pro převoz více věcí zvolíme batoh do 20 litrů, požadujeme-li opravdu velký prostor poté šáhneme po modelech nad 20 litrů.

Čím větší batoh pořídíme, tím větší bude mít také rozměry a při plném zatížení nám může hůře sedět na zádech a znepříjemňovat tak pohyb na kole. Výběr správné velikosti je tedy poměrně důležitý a víme-li, že nebudeme potřebovat převážet mnoho věcí, zvolíme raději batoh menší, než větší a jeho kapacit pak nevyužít.

Vodní vak ano/ne?

Jedná se o velice užitečnou věc a pokud nejste vyznavači silniční cyklistiky, kde se batohy moc nevozí pak určitě volte batoh s vakem. K některým batohům bez vaku se nechají vaky dokoupit i později.

Používání vaku podstatně zvyšuje komfort při pití za jízdy. Hadička je vyvedena z vnitřku batohu,kde je připojena vaku, a je vedena po ramením popruhu. Za jízdy tedy stačí pouze tuto hadičku strčit do úst a začít pít. Proti samovolnému výtoku je hadička vybavena koncovkou, která dokud není lehce zmáčknuta zuby, tak vodu nepropustí. Mezi výhody vaku tedy patří větší komfort, možnost pít bez pouštění se řídítek a z toho dále plynoucí výhody. Mezi nevýhody patří asi jen vyšší pořizovací cena batohů s vakem a někdy horší vymývání vaku.

V čem se od sebe jednotlivé batohy odlišují?

Batohy se neliší jen tím jak velký mají úložný prostor, ale také v tom jak ho mají uspořádaný, budeme-li chtít převážet více malých věcí zvolíme model, který bude mít různé přihrádky a úložný prostor rozdělen na více menších částí. Jestliže budeme chtít převážet větší věci, zvolíme radši model s jednou větší částí. Dále se batohy liší v tom jak mají udělaný systém odvětrání zad, zde platí lehká poučka, čím dražší batoh, tím většinou lépe udělané odvětrání. Dále se k některým batohům nechá objednat jakýsi nepromokavý obal, pláštěnka, která nám za deště zajistí, že obsah batohu nebude mokrý.

Vybrat Cyklistický batoh podle parametrů