Jak vybrat domácí pekárnu?

Milujete vůni čerstvě upečeného chleba s křupavou kůrčičkou? S domácí pekárnou si snadno a rychle připravíte vlastní pečivo, dokonce i bezlepkové. Se správně vybraným modelem si ušetříte mnoho času i peněz. Jak vybrat domácí pekárnu se dozvíte v našem rádci.

Milujete vůni čerstvě upečeného chleba s křupavou kůrčičkou? S domácí pekárnou si snadno a rychle připravíte vlastní pečivo, dokonce i bezlepkové. Se správně vybraným modelem si ušetříte mnoho času i peněz. Jak vybrat domácí pekárnu se dozvíte v našem rádci.

Doba čtení 7 min.
Jakub, redakce Heureka.cz
Jak vybrat domácí pekárnu se dočtete v našem rádci

Jak vybrat domácí pekárnu a na co se zaměřit

Velikost a multifunkčnost

Výběr domácí pekárny se dá jednoduše zúžit právě podle její velikosti, konkrétněji pak podle velikosti pečicí nádoby. Ta se udává v gramech a pohybuje se zpravidla od 400 do 1 800 gramů. Spočítejte si, pro kolik milovníků pečiva budete péct a také, jak často budete pekárnu využívat.

 Většinou platí, že na jednu osobu připadá přibližně 400 g. Pokud si nejste jistí, jak velký chléb potřebujete, zajděte si do obchodu a podívejte se na gramáž chleba, který nejčastěji kupujete. 

Pokud si chcete domácí pečivo připravovat několikrát do týdne, zaměřte se na kvalitní modely s nerezovým tělem a nejlépe i s odolnou nerezovou formou. 

Při výběru se také zaměřte na multifunkčnost pekárny, některé modely kromě pečení zvládnou i zadělávat těsto, připravit jogurt a jiné mléčné výrobky, nebo dokonce uvařit marmeládu či upéct maso.

Snadnost obsluhy a ovládání

Máte radši dotykové displeje, nebo klasická jednoduchá tlačítka? I to je rozhodující faktor při výběru domácí pekárny. Modely s několika tlačítky a ikonkami mají velmi intuitivní a jednoduché ovládání, které si rychle osvojí téměř každý. 

O něco složitější ovládání mají pak pekárny s dotykovým displejem, který vyžaduje trochu technické zručnosti a hlavně důkladné přečtení návodu. Na druhou stranu bývají pekárny s dotykovým displejem multifunkční a nabízí větší množství zajímavých programů.

Jakou domácí pekárnu dle materiálu a designu

Materiál a kvalita zpracování

Nejdůležitějším materiálem na celé pekárně je ten, z něhož je vyrobená samotná pečicí forma. Existují 3 možnosti – keramika, teflon a nerez. U keramiky a teflonu se jedná jen o povrchovou úpravu. Tělo nádoby je ze slitiny, která je potažená nepřilnavou vrstvou. Nerezová nádoba je celá z jednoho materiálu.

Domácí pekárna s keramickým povrchem je ve srovnání s teflonem odolnější vůči poškození, ale její pořizovací náklady jsou o několik set korun vyšší.

Keramická domácí pekárna

Teflonové nádoby patří k nejlevnějším, jsou nepřilnavé a upečený chléb z nich snadno vyklopíte, ale snadno se poškodí a po narušení ztrácí teflon svou nepřilnavost. Nepoužívejte k čištění žádné abrazivní prostředky ani tvrdé nástroje. A pokud plánujete časté pečení se semínky, zvolte raději keramiku nebo nerez.

Domácí pekárna s nerezovou nádobou má své výhody i nevýhody. Protože nedisponuje nepřilnavou vrstvou, tak překvapí dlouhou životností. Přilnavý povrch ale vyžaduje pečení při nižších teplotách, protože se k němu může chléb přichytit.
Nerezová domácí pekárna

Kromě pečicí formy si dobře prohlédněte i vnější materiál pekárny. Levnější plastové modely jsou většinou hlučnější a náchylnější k mechanickému poškození, nasávají pigmenty i pachy, takže i v údržbě je předčí dražší kovové modely.

Design

Pokud plánujete, že pekárnu tzv. přiznáte a budete ji mít pořád na očích, zaměřte se také na design. Na trhu najdete jak čistě funkční modely, tak i povedené designové kusy, u nichž na první pohled ani nepoznáte, o jaký přístroj se jedná. Z barev můžete vybírat mezi klasickou bílou, černou, stříbrným nerezem, ale i vesmírnou šedou.

Jak správně vybrat domácí pekárnu dle parametrů

Počet hnětacích háků nebo lopatek

Pekárna bude mít nejčastěji 2 hnětací háky či lopatky. Pokud ji chcete využívat výhradně k pečení chleba, vystačíte si s 1 hákem. Po upečení je potřeba háky z chleba vytahovat a zbyde po nich díra, takže se dá říct, že čím méně, tím lépe. 

Jestliže chcete v pekárně také zadělávat těsto, podobně jako v kuchyňském robotu, zvolte dvouhákovou variantu. Větší množství háků či lopatek těsto důkladněji a rychleji prohněte. Vždy si dejte pozor, aby šly háky/lopatky z pekárny vyjmout a očistit.

Domácí pekárna 2 hnětací háky

Rozměry a hmotnost

Než se rozhodnete pro konkrétní pekárnu, dobře si přeměřte místo, kde bude pracovat, a také prostor na její skladování ve skříňce. Obě hodnoty porovnejte s rozměry spotřebiče. 

Výška pekáren se pohybuje nejčastěji mezi 28 až 40 cm, šířka od 28 cm do 46 cm a hloubka od 24 cm do 30 cm. Záleží na konkrétním tvarování, na trhu jsou oválné pekárny, ale i hranaté s obdélníkovým průřezem.

Hmotnost většiny pekáren se pohybuje od 4 do 10 kg.

Kapacita pečicí nádoby

Kapacita nádoby se uvádí v gramech a udává množství hmoty, které je možné v pekárně zpracovat. Pro 2 osoby je dostačující pekárna s kapacitou nádoby 500–600 g, pro 4 osoby je ideální kapacita minimálně 1000 g. Pokud máte větší rodinu a často pečete, volte pekárnu s kapacitou alespoň 1500 g.

Spotřeba

Spotřeba elektrické energie je u domácích pekáren nízká. Energeticky nejnáročnější fáze je pečení. Jestliže použijete funkci odložený start, spotřeba se ještě o několik desítek haléřů zvýší. Pokud vám jde o rychlost, poohlédněte se po pekárně s příkonem nad 800 W.

Hlučnost

Bydlíte-li v malém bytě a chcete nechat pekárnu pracovat přes noc, zaměřte se také na hlučnost. Pro srovnání: hlučnost tiché pracovny by neměla přesáhnout 50 dB. Modely s hlučností pod 40 dB lze považovat za tiché.

Délka přívodního kabelu

Změřte si vzdálenost zásuvky od místa, kde má pekárna pracovat, a podle toho vybírejte délku přívodního kabelu. Pokud by byl krátký, museli byste při každém použití vytahovat prodlužovací šňůru nebo dělat kompromisy v umístění. Pokud údaj v popisu produktu nenajdete, obraťte se na výrobce nebo prodejce.

Moderní domácí pekárna zvládne víc než jen chléb

Jakou domácí pekárnu koupit podle funkcí

Každé těsto si žádá jiný typ a dobu přípravy, některé se jen zamíchají, jiné potřebují postupné dávkování surovin a další vyžadují teplo a čas na kynutí. Abyste si s tím nemuseli dělat hlavu, stačí, když podle přiložených receptů vložíte potřebné suroviny anebo předem připravenou směs, navolíte program a pekárna se postará o zbytek. 

Jen si před nákupem domácí pekárny zkontrolujte, zda je připravená na přípravu těsta a pečiva, jaké chcete. K běžným programům patří příprava chleba, kynutého těsta na pizzu, nekynutých těst na koláče, dorty či těstoviny a těsta na celozrnné i bezlepkové pečivo. Oblíbené využití nabízí domácí pekárny na bagety a rovněž také domácí pekárna na bezlepkový chléb.

Mnoho moderních domácích pekáren toho umí víc než jen péct chléb. Problém není marmeláda v domácí pekárně, džemy, ovocné šťávy, pečené čaje, sýry, tempeh, jogurty, maso, sekaná, sádlo a škvarky, a dokonce v nich můžete ohřívat jídlo, připravit kvásek k dalšímu použití nebo pasterizovat (zbavovat potraviny nežádoucích mikroorganismů). Pokud máte zájem o tyto nadstandardní funkce, dobře si prohlédněte nabídku programů.

Někdy lze možnosti pekárny rozšířit dokoupením doplňkových dílů, které nejsou součástí balení. Předem si promyslete, jaké funkce využijete, aby vás následné doplňky nevyšly dráž, než nákup vybavenějšího modelu.

Vedle přednastavených programů nabízí vyspělejší modely také tvorbu a ukládání vlastních programů.

  • Automatická domácí pekárna nabídne nastavitelný dávkovač, který v průběhu přípravy do těsta automaticky přidává další potřebné ingredience.

  • Pozorovací okénko umožní, abyste mohli snadno zkontrolovat stav přípravy, aniž byste otevřeli víko.

  • Program, teplotu a dobu pečení či hnětení lze u domácích pekáren nastavit pomocí koleček a tlačítek. Nejvyspělejší modely jsou vybaveny dotykovým displejem, na němž vidíte zbývající dobu pečení, nastavenou teplotu a další údaje. U displeje se zaměřte na velikost písma, na podsvícení a na přehlednost.

  • Většina pekáren nabízí funkci odložení začátku přípravy až o několik hodin, strop je většinou 13 hodin. Můžete si ji tedy nastavit tak, aby na vás ráno po probuzení čekal čerstvý teplý chléb. Je nutné počítat s tím, že pekárna není během této doby zcela vypnutá a spotřebovává energii.

  • Vnitřní osvětlení vám nabídne lepší přehled o stavu pečení či přípravy. Podobně jako v troubě. Rozptýlené světlo z místnosti může zkreslovat. 

  • Noční režim, jinak též tichý režim umožňuje pekárně péct přes noc. Pekárna pracuje o něco pomaleji a tišeji než přes den. Před nákupem modelu s tímto režimem se zaměřte na míru hlučnosti. Čím méně decibelů, tím lépe. Ideální jsou hodnoty kolem 30–40 dB.

  • Sklopné hnětače jsou užitečnou funkcí. Háky jsou vysunuté jen ve chvíli, kdy hnětou těsto, pak se samy zasunou. V upečeném chlebu pak nejsou díry.


Rady na závěr

Správnou a pravidelnou údržbou prodloužíte životnost pekárny až o několik let. Čistěte ji jen ve chvíli, kdy je vychladlá a odpojená od napájení. Některé pečicí formy a hnětače či lopatky lze mýt dokonce v myčce, ale tuto možnost si předem ověřte v návodu k použití. Pokud to výrobce výslovně nedoporučuje, umyjte je raději ručně.

Na výrobu domácího chleba můžete použít předem namíchané směsi na pečení chleba, do nichž přidáte jen potřebné množství vody. Odpadnou vám tak starosti s vyvažováním vhodného poměru a množství surovin.

Mnoho domácích pekáren je však vybaveno základními recepty na různá těsta, kde je množství jednotlivých surovin připraveno tak, aby vyhovovalo velikosti formy dané pekárny. Obecně lze říct, že směsi, které si připravíte sami, jsou levnější než ty předpřipravené. A navíc přesně víte, jaké suroviny jste použili.