Video nákupn í rádce
Elektrický hrnec podle typu
Jak vybrat pomalý hrnec
Elektrické hrnce můžeme v zásadě rozdělit na 3 základní typy. Nejvyhledávanější je právě pomalý hrnec. Ten je ideální pro zdravou přípravu jídla, protože to si během tohoto procesu zachovává vitamíny a zůstává velmi šťavnaté.
Protože vaření zabere několik hodin, využijete ho pro přípravu technikou sous vide, kde je vyžadována nízká teplota. Pro váš komfort je hrnec často vybavený funkcí časovače a automatickým vypnutím. Vnitřní nádoby navíc lze většinou použít i na indukci nebo plynový sporák.
Pomalé hrncePomalý hrnec s časovačem
Multifunkční
Multifunkční hrnec nabízí mnoho různých programů vaření. Mezi nimi najdete třeba ohřev, pečení, smažení, jogurtovač, risotto, rýžovar, sous vide a další. Jeden spotřebič tak ušetří mnoho místa a nahradí i např. remosku nebo zavařovací hrnec. Některé jeho vnitřní nádoby lze dokonce také mýt v myčce.
Na polévku
Polévkovar plní perfektně ten účel, pro který byl navržen. Připraví bez námahy jemnou a delikátní polévku, ale poradí si i s kaší, omáčkou nebo džemem. Ve výbavě nechybí ani zabudovaný mixér. Specifikuje ho také jednoduché ovládání a automatické programy pro ten nejvyšší komfort.
Elektrický hrnec skvěle poslouží i na chalupě. Užitečné nápady, co dalšího by se vám mohlo hodit, najdete na naší stránce Vyrazte na chalupu. Inspiraci do kuchyně najdete také v našem článku Nejlepší recepty z krup.
Parametry
Příkon
Určuje, kolik energie si přístroj vezme za hodinu používání z elektrické sítě. Čím vyšší příkon, tím vyšší spotřeba, ale také rychlost pečení. Jednoduché pomalé hrnce zpravidla disponují příkonem menším než 650 W.
Běžné multifunkční hrnce vyžadují příkon mezi cca 650 - 1 000 W. Ty nejobjemnější modely pak potřebují i více než 1 200 W. Sem patří např. multifunkční kuchyňský robot nebo sous vide vařiče pro (polo)profesionální gastro provoz.
Počet programů
Elektrické hrnce nabízejí různý počet programů, mezi které patří např. smažení, pečení, dušení, rýžovar nebo ohřívání. základní pomalé hrnce nabízí většinou max. 6 programů, multifunkční hrnce pak až 16. Některé fungují i jako horkovzdušná fritéza nebo tlakový hrnec.
Mezi elektrickými hrnci najdete i konvektomaty nebo kotlíky na polévku a omáčky.
Objem
Objem v litrech udává, jaké množství potravin lze najednou v hrnci připravit. Hrnec s objemem do 5 l vystačí k vaření pro 2 až 3 osoby. Vyšší objem 5 - 6 l je pak ideální pro čtyřčlennou rodinu. Pro velké rodiny zvolte objem kolem 10 l.
Hmotnost
Jednodušší pomalé hrnce obvykle váží méně než 4 kg. Hrnce s více funkcemi pak kolem 5 - 7 kg. Hmotnost berte v úvahu hlavně tehdy, kdy se hrnec chystáte brát s sebou např. na chalupu.
Typ ohřevu
Ohřev se dělí na horní a spodní a do značné míry ovlivňuje možnosti využití hrnce. Spodní ohřev slouží ke smažení a dušení. Horní ohřev umožní grilování a zapékání. S modely, které nabízí oba typy ohřevu, budete mít více možností.
Délka kabelu
Předem si promyslete místo, kde budete hrnec používat a změřte si vzdálenost k nejbližší zásuvce, aby vám kabel vystačil. Délka přívodních kabelů se pohybuje od 90 do 120 cm. Některé modely mají pro snadnější manipulaci odpojovací kabel.
Funkce
Displej – jednoduše nastavíte programy a funkce
Nastavení výkonu a teploty – klíčové pro pomalé vaření
Časovač – nastavení spuštění a vypnutí, kdykoliv bude třeba
Programy vaření – kromě standardních (ohřev, smažení, pečení, dušení) jsou mnohdy k dispozici i funkce rýžovaru nebo jogurtovače
Speciální módy vaření – tlakové vaření, v páře, pomalé
Paměť – v případě výpadku elektrického proudu si hrnec zapamatuje, kdy přestal vařit a po zapnutí proudu bude pokračovat
Automatické míchání – hrnec se postará o pravidelné promísení obsahu
Automatické vypnutí – přístroj se vypne, jakmile je pokrm dovařený
Vyjímatelná vnitřní nádoba – ideální pro snadné mytí
Bezpečnostní prvky – uzamykání krytu, bezpečné snížení tlaku, protiskluzové nožičky
Zabudované recepty – mnohé „chytré hrnce" disponují stovkou připravených receptů
Každý model se liší, ale bývá typické, že v balení s hrncem obdržíte i základní příslušenství: odměrku, koš na vaření v páře nebo lžíci na rýži.
Rady na závěr
Dochucování v pomalém hrnci
Při vaření v pomalém hrnci nemusíte přidávat zbytečně moc soli ani koření. Drcené koření získá díky dlouhému vaření intenzivnější chuť i vůni a může se stát, že zhořkne. Proto je lepší používat spíše celé koření. Před podáváním můžete přidat čerstvé bylinky.
Údržba vnitřních nádob
Pokud lze vnit řní nádobu vyjmout z těla hrnce, bude se vám samozřejmě lépe udržovat. Keramické či teflonové nádoby myjte ručně, nerezovou ocel či kameninu můžete vložit do myčky. Poklice se většinou dá také mýt v myčce. Vnější nádobu stačí zvenku otřít vlhkým hadříkem a osušit.
Svíčková z pomalého hrnce
Ingredience: 1 kg hovězí svíčkové, 1 cibule, 4 mrkve, 3 petržele, ½ celeru, špek na prošpikování masa, sůl, 4 bobkové listy, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, máslo nebo olej, 500 ml smetany ke šlehání.
Postup: Maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme. Na másle či oleji ho osmažíme ze všech stran, vyjmeme z hrnce a lehce orestujeme cibulku. Poté přidáme ostatní zeleninu, opět lehce orestujeme. Přidáme koření, vložíme maso a podlijeme horkou vodou. Vaříme na nízkém stupni zhruba 6–8 hodin. Po uvaření maso i koření vyndáme a zeleninu rozmixujeme. Přidáme smetanu, která pokrm zjemní. Necháme provařit do zhoustnutí.