Jak vybrat elektrický hrnec?

Přijde vám, že máte doma moc kuchyňských spotřebičů, a nejraději byste všechny semkli do jednoho? Pomůže vám multifunkční hrnec. Zvládne totiž vařit, ohřívat, smažit, opékat, ale funguje i jako rýžovar nebo jogurtovač. Jaké další typy patří mezi elektrické hrnce se dozvíte v našem rádci.

Přijde vám, že máte doma moc kuchyňských spotřebičů, a nejraději byste všechny semkli do jednoho? Pomůže vám multifunkční hrnec. Zvládne totiž vařit, ohřívat, smažit, opékat, ale funguje i jako rýžovar nebo jogurtovač. Jaké další typy patří mezi elektrické hrnce se dozvíte v našem rádci.

Doba čtení 4 min.
Jakub, redakce Heureka.cz
Jak vybrat pomalý hrnec se dozvíte v našem rádci

Video nákupní rádce

Elektrický hrnec podle typu

pomalý hrnec

Jak vybrat pomalý hrnec

Elektrické hrnce můžeme v zásadě rozdělit na 3 základní typy. Nejvyhledávanější je právě pomalý hrnec. Ten je ideální pro zdravou přípravu jídla, protože to si během tohoto procesu zachovává vitamíny a zůstává velmi šťavnaté. 

Protože vaření zabere několik hodin, využijete ho pro přípravu technikou sous vide, kde je vyžadována nízká teplota. Pro váš komfort je hrnec často vybavený funkcí časovače a automatickým vypnutím. Vnitřní nádoby navíc lze většinou použít i na indukci nebo plynový sporák.    

Pomalé hrncePomalý hrnec s časovačem

multifunkční hrnec

Multifunkční

Multifunkční hrnec nabízí mnoho různých programů vaření. Mezi nimi najdete třeba ohřev, pečení, smažení, jogurtovač, risotto, rýžovar, sous vide a další. Jeden spotřebič tak ušetří mnoho místa a nahradí i např. remosku nebo zavařovací hrnec. Některé jeho vnitřní nádoby lze dokonce také mýt v myčce.

Multifunkční hrnce

polévkovar

Na polévku

Polévkovar plní perfektně ten účel, pro který byl navržen. Připraví bez námahy jemnou a delikátní polévku, ale poradí si i s kaší, omáčkou nebo džemem. Ve výbavě nechybí ani zabudovaný mixér. Specifikuje ho také jednoduché ovládání a automatické programy pro ten nejvyšší komfort.

Polévkovary

Parametry

Příkon

Určuje, kolik energie si přístroj vezme za hodinu používání z elektrické sítě. Čím vyšší příkon, tím vyšší spotřeba, ale také rychlost pečení. Jednoduché pomalé hrnce zpravidla disponují příkonem menším než 650 W.

Běžné multifunkční hrnce vyžadují příkon mezi cca 650 - 1 000 W. Ty nejobjemnější modely pak potřebují i více než 1 200 W. Sem patří např. multifunkční kuchyňský robot nebo sous vide vařiče pro (polo)profesionální gastro provoz.

Počet programů

Elektrické hrnce nabízejí různý počet programů, mezi které patří např. smažení, pečení, dušení, rýžovar nebo ohřívání. základní pomalé hrnce nabízí většinou max. 6 programů, multifunkční hrnce pak až 16. Některé fungují i jako horkovzdušná fritéza nebo tlakový hrnec.

Objem

Objem v litrech udává, jaké množství potravin lze najednou v hrnci připravit. Hrnec s objemem do 5 l vystačí k vaření pro 2 až 3 osoby. Vyšší objem 5 - 6 l je pak ideální pro čtyřčlennou rodinu. Pro velké rodiny zvolte objem kolem 10 l.

Hmotnost

Jednodušší pomalé hrnce obvykle váží méně než 4 kg. Hrnce s více funkcemi pak kolem 5 - 7 kg. Hmotnost berte v úvahu hlavně tehdy, kdy se hrnec chystáte brát s sebou např. na chalupu.

Typ ohřevu

Ohřev se dělí na horní a spodní a do značné míry ovlivňuje možnosti využití hrnce. Spodní ohřev slouží ke smažení a dušení. Horní ohřev umožní grilování a zapékání. S modely, které nabízí oba typy ohřevu, budete mít více možností.

Délka kabelu

Předem si promyslete místo, kde budete hrnec používat a změřte si vzdálenost k nejbližší zásuvce, aby vám kabel vystačil. Délka přívodních kabelů se pohybuje od 90 do 120 cm. Některé modely mají pro snadnější manipulaci odpojovací kabel.

Funkce

  • Displej – jednoduše nastavíte programy a funkce

  • Nastavení výkonu a teploty – klíčové pro pomalé vaření

  • Časovač – nastavení spuštění a vypnutí, kdykoliv bude třeba

  • Programy vaření – kromě standardních (ohřev, smažení, pečení, dušení) jsou mnohdy k dispozici i funkce rýžovaru nebo jogurtovače

  • Speciální módy vaření – tlakové vaření, v páře, pomalé

  • Paměť – v případě výpadku elektrického proudu si hrnec zapamatuje, kdy přestal vařit a po zapnutí proudu bude pokračovat 

  • Automatické míchání – hrnec se postará o pravidelné promísení obsahu

  • Automatické vypnutí –  přístroj se vypne, jakmile je pokrm dovařený

  • Vyjímatelná vnitřní nádoba – ideální pro snadné mytí

  • Bezpečnostní prvky – uzamykání krytu, bezpečné snížení tlaku, protiskluzové nožičky

  • Zabudované recepty – mnohé „chytré hrnce" disponují stovkou připravených receptů

Rady na závěr

Při vaření v pomalém hrnci nemusíte přidávat zbytečně moc soli ani koření. Drcené koření získá díky dlouhému vaření intenzivnější chuť i vůni a může se stát, že zhořkne. Proto je lepší používat spíše celé koření. Před podáváním můžete přidat čerstvé bylinky.

Pokud lze vnitřní nádobu vyjmout z těla hrnce, bude se vám samozřejmě lépe udržovat. Keramické či teflonové nádoby myjte ručně, nerezovou ocel či kameninu můžete vložit do myčky. Poklice se většinou dá také mýt v myčce. Vnější nádobu stačí zvenku otřít vlhkým hadříkem a osušit.

Ingredience: 1 kg hovězí svíčkové, 1 cibule, 4 mrkve, 3 petržele, ½ celeru, špek na prošpikování masa, sůl, 4 bobkové listy, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, máslo nebo olej, 500 ml smetany ke šlehání.

Postup: Maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme. Na másle či oleji ho osmažíme ze všech stran, vyjmeme z hrnce a lehce orestujeme cibulku. Poté přidáme ostatní zeleninu, opět lehce orestujeme. Přidáme koření, vložíme maso a podlijeme horkou vodou. Vaříme na nízkém stupni zhruba 6–8 hodin. Po uvaření maso i koření vyndáme a zeleninu rozmixujeme. Přidáme smetanu, která pokrm zjemní. Necháme provařit do zhoustnutí.