Jak vybrat fondue?

Máte rádi příjemné večery s rodinou nebo s přáteli? K povídání se hodí drobné pochutiny a ideální je k tomu stále více populárnější fondue set. Z jakých druhů můžete vybírat a na co je dobré se při výběru zaměřit?

Máte rádi příjemné večery s rodinou nebo s přáteli? K povídání se hodí drobné pochutiny a ideální je k tomu stále více populárnější fondue set. Z jakých druhů můžete vybírat a na co je dobré se při výběru zaměřit?

Doba čtení 4 min.
Klára, redakce Heureka.cz

Druhy fondue

Čokoládové fondue

  • Pravděpodobně nejoblíbenější varianta fondue

  • Potěší především děti, kterým tak můžete připravit zajímavé občerstvení na dětskou párty

  • Nejčastěji se do rozpuštěné čokolády namáčejí kousky ovoce, pečiva nebo marshmallow

  • Namočené kousky v čokoládě můžete následně obalit ještě v posypce, např. z oříšků

  • Pokud budou u fondue sedět a konzumovat jen dospělí, můžete čokoládu na fondue ochutit kapičkou likéru nebo kávy

  • Opravdové milovníky čokolády potěší také čokoládová fontána

Sýrové fondue

  • Původní varianta tohoto jídla

  • Používá se mix 2 a více rozehřátých sýrů

  • Ve směsi se namáčejí většinou kousky pečiva, zeleniny nebo masa

  • Sýr lze rozpouštět ve víně, vzniklou směs je pak dobré ochutit muškátovým oříškem

  • Misku na sýrovou směs doporučujeme nejprve potřít česnekem

  • Pro urychlení rozpouštění sýra je dobré rozpustit si ho nejprve na plotýnce, a pak umístit na stůl ke konzumaci

Masové fondue

  • Vhodné pro kvalitní masa, ideálně vepřového, kuřecího, hovězího, ale i rybího

  • Masové fondue můžete připravovat buď v horkém oleji, nebo vývaru – tento typ pochází pravděpodobně z Asie a je vhodný především pro rybí maso

  • Maso je dobré ještě před přípravou naložit do směsi koření

  • K podávání se hodí vaše oblíbené omáčky a jako příloha zeleninový salát

  • Příprava tohoto typu fondue je nejvíce časově náročná, počítejte tedy s tím, že se večeře docela protáhne

Důležité parametry

Zdroj tepla

Svíčka

  • Používá se nejčastěji u malých keramických nádob

  • Ideální k rozpouštění čokolády

  • Výhřevnost čajové svíčky je velmi malá, proto není vhodné používat ji např. k rozpálení oleje

Hořák

  • Lihový nebo plynový hořák se často používá pro rozpálení oleje

  • Ideální spojení je s nerezovými nádobami

  • Při manipulaci s hořákem dbejte vysoké opatrnosti

Elektřina

  • V poslední době velmi rozšířená varianta

  • Velkou výhodou je možnost regulace teploty

  • Tento typ fondue však můžete používat pouze v blízkosti elektrické zásuvky

Zdroj tepla

Výhody

Nevýhody

Svíčka

Navodí příjemnou atmosféru

Slabá výhřevnost, vhodná jen k rozpouštění čokolády

Hořák

Vhodný k rozpálení oleje nebo sýra

Vyžaduje vysokou míru bezpečnosti při používání

Elektřina

Umožňuje regulovat teplotu

Lze používat jenom v blízkosti elektrické zásuvky

Velikost

Odpovídá počtu strávníků, kteří budou fondue konzumovat. Jedná se především o velikost misky a také o počet příslušenství (vidliček, lžiček,...). Malé sety fondue jsou vhodné pro 2–4 osoby, střední až větší uspokojí až 6 lidí. Velké sety, většinou elektrických fondue, jsou vhodné pro početnější skupinky lidí (8–10 strávníků).

Materiál

V rámci jednoho modelu nebo fondue setu se můžete setkat s kombinací následujících materiálů:

  • Keramika – vhodná pro sýrové a čokoládové fondue, keramika se zahřívá rovnoměrně a také tak vede teplo, navíc je odolná vůči poškrábání vidličkami nebo jiným nádobím, pozor si dejte na prudké teplotní rozdíly, keramiky by v tomto důsledku mohla popraskat

  • Nerezová ocel – ideální pro přípravu fondue v oleji nebo vývaru, není vhodná pro čokoládové nebo sýrové fondue, protože nevede teplo rovnoměrně a mohla by vzniknout horká místa, na kterých by mohlo dojít ke spálení

  • Plast – výjimečně se mohou vyrábět fondue z tvrdého a tepelně odolného plastu, minimálně varná nádoba by měla být vyrobená z kovu nebo nerezu

  • Litina – univerzální materiál, který lze použít na všechny typy fondue, navíc je poměrně těžký, a tak vyniká svou stabilitou, litina snese vysoké teploty a teplo vede rovnoměrně (díky tomu nehrozí připálená místa)

Nerezové fondue s hořákem je ideální pro přípravu masových dobrot

Nezbytné příslušenství

Váš fondue set by neměl být ochuzen o následující příslušenství:

  • Vidličky nebo lžíce – primárně slouží k napichování potravin, které si namáčíte ve směsi, většinou bývají barevně odlišené, aby si je strávníci mezi sebou nepomíchali

  • Misky nebo talířky – servírovací nádobí

  • Víko – slouží buď k uchování směsi na další použití, nebo k ochraně strávníků před prskajícím olejem

  • Madla – zaručí bezpečnou manipulaci s fondue sadou

Rady a tipy na závěr

Recept na fondue

Klasikou jsou sýrové fondue, které musí vyzkoušet každý, kdo si fondue sadu pořídí.

  • Misku na fondue nejprve vymažte česnekem, nalijte do ní víno a přiveďte k mírnému varu.

  • Směs nastrouhaných sýrů, nejlépe ementál, comté nebo Gruyéra, promíchejte se lžící kukuřičného škrobu.

  • Postupně zašlehávejte směs sýrů k vínu a za stálého míchání nechte sýry úplně rozpustit.

  • Jakmile vám vznikne jemná jednolitá hmota, okořeňte špetkou muškátového oříšku a bílým pepřem.

  • Podávejte s kousky pečiva, zeleninou nebo ovocem.

Party se sýrovými fondy je ideální v zimních měsících

Jak si vychutnat fondue a nepřijít k úrazu

Při přípravě fondue se držte několika jednoduchých pravidel.

  • Malé děti nenechávejte samotné s fondue sadou, mohly by se popálit nebo na sebe sadu převrhnout a opařit se.

  • Zvýšené opatrnosti dbejte při manipulaci s horkým olejem.

  • Při přípravě masového fondue dejte pozor na dostatečnou propečenost masa, aby nezůstalo syrové.

  • Hořák nikdy nesfukujte, ale oheň uduste přiložením víčka.

  • Vždy se řiďte pokyny výrobce.