Objem nádoby
Objem nádoby ve značné míře určuje, jak velké množství potravin se najednou vejde dovnitř. Od toho se odráží také celková velikost hrnce. Na vás tedy leží rozhodnutí, jak velký objem uspokojí všechny členy vaší domácnosti, abyste nemuseli zbytečně smažit opakovaně.
Jednotlivcům, dvojicím a menším rodinám by mohl vystačit model s objemem menším než 3 l. Obvyklým standardem většiny fritéz je kapacita kolem 3 až 5 l. Pokud je pro vás smažení na denním pořádku, sáhnout můžete i po velkokapacitních modelech s objemem nad 5 l. Jedná se obvykle o multifunkční zařízení, které nahradí i pečicí troubu.
Hmotnost
Fritovací hrnec není obvykle zrovna kapesní zařízení, ale skladnější modely můžete s klidem přenést třeba ven na zahradu, na akci k přátelům nebo převézt na chatu. Větší kusy už jsou spíše pevnou součástí vaší kuchyňské linky, kde však zasytí o to víc lidí naráz. Váha domácích fritéz se pohybuje od 2,5 do 7 kg. Na vás je tak pouze rozhodnutí, jestli máte ambice ji jednou za čas přenášet, nebo bude permanentně na jednom místě.
Příkon
Při výběru je taky dobré zohlednit jeho energetickou náročnost. Příkonem zjistíte, kolik energie sebere přístroj za hodinu z elektrické sítě. Často vám ale napoví i hodnotu výkonu, jestli jej výrobce sám neuvádí.
Ty nejskromnější fritovací hrnce vyžadují i méně než 1 500 W. U většiny modelů se však příkon pohybuje v rozmezí 1 500–2 200 W. S vyššími hodnotami se setkáte u multifunkčních a rozměrnějších hrnců, které náročnost kompenzují větší kapacitou. Pokud však příkon přesáhne 2 200 W, jedná se nejčastěji o profesionální fritézu do restaurace nebo stánku, u níž závisí hlavně na rychlosti smažení.