Jak vybrat fritovací hrnec?

Hranolky, řízky, krokety nebo cibulové kroužky. Obalovaná a smažená jídla, která bychom si měli dopřávat s mírou, ale přesto se po nich často můžeme utlouct. Ty nejlepší a nejkřupavější pokrmy za vás rozhodně připraví fritovací hrnec neboli fritéza. Zdravějších výsledků však dosáhnete s horkovzdušným hrncem.

Hranolky, řízky, krokety nebo cibulové kroužky. Obalovaná a smažená jídla, která bychom si měli dopřávat s mírou, ale přesto se po nich často můžeme utlouct. Ty nejlepší a nejkřupavější pokrmy za vás rozhodně připraví fritovací hrnec neboli fritéza. Zdravějších výsledků však dosáhnete s horkovzdušným hrncem.

Doba čtení 7 min.
Filip, redakce Heureka.cz

Typy fritovacích hrnců

Klasické olejové

Olejové fritézy jsou založeny na smažení ve vysokém množství oleje. Pokud usilujete o co nejautentičtější chuť smaženého jídla jako z restaurace nebo fast foodu, je klasický friťák jasnou volbou. Ovšem kvůli skrytému topnému tělesu není celé zařízení obvykle vhodné do myčky – připravte se tak na čištění vnitřních prostor.

  • Osmaží jídlo rychleji a efektivněji než pánev

  • Odnímatelné části jsou vhodné do myčky

  • Nižší cena než ostatní kategorie

  • Obtížná údržba odnímatelných částí

  • Hotové jídlo může být příliš mastné a tučné

Horkovzdušné fritovací hrnce

Jsou určené všem, kteří se nechtějí po snědení smaženého jídla cítit provinile a hledají zdravější variantu. Zařízení upeče potraviny pomocí horkého vzduchu, a to jen se stopovým množstvím tuku nebo úplně bez něj. Pokrmy přesto budou šťavnaté a křupavé. Mnohé hrnce jsou také plně omývatelné v myčce.

  • Dietnější alternativa smažení v oleji

  • Oddělovač potravin umožní smažit více jídel naráz

  • Snadná údržba díky omývání v myčce

  • Vyšší pořizovací cena

  • Méně autentická chuť smažených jídel

Horkovzdušné fritézy

Multifunkční hrnce

Multifunkční hrnce fungují většinou na horkovzdušné bázi, avšak nabízejí postranní programy vaření, jako jsou dušení, ohřívání, pečení nebo zapékání. Jsou tak všestranným kuchyňským pomocníkem, s nímž nahradíte i jiné spotřebiče ve vaší lince.

  • Více programů vaření

  • Nízkotučné „smažení" horkým vzduchem

  • Snadnější údržba

  • Nedostatek oleje se může projevit na chuti

  • Vyšší cena

Multifunkční fritovací hrnce

Gastro fritézy jsou určeny, jak prozradí název, do jakéhokoliv restauračního provozu. Smaží pomocí fritovacích košů ponořených ve větším objemu oleje, v nichž se maso nebo zelenina připraví přesně podle přání. Ty největší fritézy pojmou až 32 l oleje.

Klíčové parametry

Objem nádoby

Objem nádoby ve značné míře určuje, jak velké množství potravin se najednou vejde dovnitř. Od toho se odráží také celková velikost hrnce. Na vás tedy leží rozhodnutí, jak velký objem uspokojí všechny členy vaší domácnosti, abyste nemuseli zbytečně smažit opakovaně.

Jednotlivcům, dvojicím a menším rodinám by mohl vystačit model s objemem menším než 3 l. Obvyklým standardem většiny fritéz je kapacita kolem 3 až 5 l. Pokud je pro vás smažení na denním pořádku, sáhnout můžete i po velkokapacitních modelech s objemem nad 5 l. Jedná se obvykle o multifunkční zařízení, které nahradí i pečicí troubu.

Hmotnost

Fritovací hrnec není obvykle zrovna kapesní zařízení, ale skladnější modely můžete s klidem přenést třeba ven na zahradu, na akci k přátelům nebo převézt na chatu. Větší kusy už jsou spíše pevnou součástí vaší kuchyňské linky, kde však zasytí o to víc lidí naráz. Váha domácích fritéz se pohybuje od 2,5 do 7 kg. Na vás je tak pouze rozhodnutí, jestli máte ambice ji jednou za čas přenášet, nebo bude permanentně na jednom místě.

Příkon

Při výběru je taky dobré zohlednit jeho energetickou náročnost. Příkonem zjistíte, kolik energie sebere přístroj za hodinu z elektrické sítě. Často vám ale napoví i hodnotu výkonu, jestli jej výrobce sám neuvádí.

Ty nejskromnější fritovací hrnce vyžadují i méně než 1 500 W. U většiny modelů se však příkon pohybuje v rozmezí 1 500–2 200 W. S vyššími hodnotami se setkáte u multifunkčních a rozměrnějších hrnců, které náročnost kompenzují větší kapacitou. Pokud však příkon přesáhne 2 200 W, jedná se nejčastěji o profesionální fritézu do restaurace nebo stánku, u níž závisí hlavně na rychlosti smažení.

I smažení falafelu je rázem hračka

Nejdůležitější funkce

Každá fritéza má vlastní paletu vedlejších funkcí, jimiž usnadňuje používání, aby bylo každé smažení úspěchem:

  • Možnost mytí v myčce – některé fritézy lze celé umístit do myčky

  • Vyjímatelnost nádoby – na mytí v myčce, pokud to nelze provést u celého hrnce

  • Časovač – začátek a konec fritování čistě ve vaší kontrole

  • Regulace teploty – nastavení intenzity smažení podle daného jídla

  • Multifunkčnost – pečení, gril, dušení, vaření, ohřívání a mnoho dalšího

  • Průhledové okénko – kontrola průběhu smažení

  • Kontrolka výměny oleje – až nastane čas na čerstvý olej, přístroj vám dá vědět

  • Digitální displej – LED nebo OLED dotekový displej na snadné ovládání

  • Tepelná izolace – některé fritovací hrnce mají izolované tělo od tepla, abyste nedošlo k popálení

  • Pachový filtr – odstraní zápach oleje při smažení a ponechá jen vůni jídla

I fritéza může lahodit oku.

Nejčastější dotazy

Pokud se vám zdá, že olej zapáchá nebo kazí chuť hotových potravin, je čas jej vyměnit. Některé fritézy vám nahlásí nutnou změnu samy od sebe. Pokud však zpozorujete, že jeho kvalita silně poklesla, dejte na sebe a raději jej vyměňte, kdykoliv uznáte za vhodné. Jestli ve fritéze smažíte mořské plody, ryby nebo jiné aromatické potraviny, olej nasaje jejich pach, který se pak přenese i na další jídlo. Takový olej vyměňte už po prvním smažení.

Klasické fritézy potřebují k práci velké množství oleje, který lze při dobré péči používat opakovaně, ale po každém použití ho musíte přefiltrovat, abyste se zbavili zbytků jídla. Použitý olej uchovávejte na chladném místě.

Filtry tuků a pachů zpříjemňují používání fritézy. Pachový filtr se postará o to, že po použití fritézy nebude celý byt cítit smaženým jídlem. A pomocí olejového filtru snadno zbavíte olej kousků strouhanky a jiných zbytků.

Pachový filtr vydrží přibližně 90 hodin provozu, pak je potřeba ho vyměnit za nový nebo vyprat, záleží na typu filtru. Tukový filtr je z jemné netkané látky a vkládá se do fritovací nádoby pod fritovací koš. Okraje filtru musí vyčnívat přes okraj hrnce. Po fritování nechte olej vychladnout a opatrně filtr vytáhněte. Olej proteče zpátky do hrnce a všechny zbytky zůstanou ve filtru. Tukové filtry jsou jednorázové, takže se musí měnit při každém použití.

Možnosti mytí v myčce se liší podle typu konstrukce. Fritézy s ponorným ohřevem lze kromě topného tělesa vložit do myčky celé. U modelů se zabudovaným topným tělesem můžete dát do myčky jen víko a fritovací koš. To platí pro drtivou většinu olejových fritéz a také velkou část horkovzdušných. Než vložíte do myčky jakoukoli část fritézy, vždy si přečtěte doporučení výrobce v manuálu. Některé fritovací nádoby mohou mít povrch z teflonu, který by se mohl při mytí v myčce poškodit.

Pomůže vám informace, že ve fritovacím hrnci o objemu 1,5 l připravíte zhruba 2 porce hlavního chodu (600 g).

Další užitečné články