Jak vybrat holicí strojek?

Holení je pro mnohé neodmyslitelnou součástí denní rutiny. Právě proto chceme, aby byl celý proces co nejjednodušší. Ať už s holením začínáte, nebo jen chcete vyzkoušet nový způsob holení, vždy se hodí dobrá rada. Ujasněte si své požadavky a rozlučte se s podrážděnou pokožkou.

Holení je pro mnohé neodmyslitelnou součástí denní rutiny. Právě proto chceme, aby byl celý proces co nejjednodušší. Ať už s holením začínáte, nebo jen chcete vyzkoušet nový způsob holení, vždy se hodí dobrá rada. Ujasněte si své požadavky a rozlučte se s podrážděnou pokožkou.

Doba čtení 9 min.
Kateřina, redakce Heureka.cz

Video nákupní rádce

Co je důležité při výběru?

V prvé řadě si odpovězte na to, kdo bude holicí strojek používat, jak často a kde se s ním budete holit a co od strojku požadujete.

Holicí strojek slouží k odstranění chloupků na povrchu kůže, zastřihovač k úpravě jejich délky a epilátor k úplnému odstranění ochlupení už od kořínků. Běžně se na trhu setkáte i se zařízeními, které kombinují funkci holení i zastřihování. Zastřihovač si můžete vybrat pomocí rádce Jak vybrat zastřihovač. Jak vybrat epilátor vám poradíme v sekci Epilátory.

Určení

Mezi dámskými holicími strojky nejčastěji najdete holítka a planžetové strojky. Holítka mohou být jednorázová nebo s vyměnitelnými hlavicemi. V obou případech zpravidla disponují zvlhčujícími proužky, aby při holení nedošlo k podráždění jemné kůže. Druhým nejvíce zastoupeným typem jsou elektrické holicí strojky určené pro hladké oholení či zastřihování chloupků v intimních partiích. Pro pohodlnou úpravu všech částí těla vybírejte typ s výkyvnou hlavou.

Páni mohou vybírat z planžetových i frézkových strojků a holítek. V menším zastoupení zde najdete i klasické žiletkové strojky a břitvy. Pánské holicí strojky jsou připravené na tvrdé vousy a jejich časté holení tak, aby se eliminovalo poškození pokožky obličeje. Často se zde setkáte s výkyvnou hlavou, která bude snadno kopírovat kontury obličeje. Najdete u nich i zastřihovací nástavec, možnost mokrého holení a chladicí systém, což značně zpříjemní pravidelné holení.

Vaše požadavky

Otázkou je – jaký typ chloupků, v jakých partiích a jak často budete holit? Je rozdíl mezi tím, zda budete denně holit tvrdé vousy, nebo budete holicí strojek používat na občasné zastřihování chloupků v jiných partiích. Pro pravidelné holení citlivé kůže vybírejte ze strojků s chladicím systémem a nezapomeňte ani na vhodnou kosmetiku. Pokud budete se strojkem cestovat, hledejte akumulátorové a kombinované napájení nebo můžete zvolit manuální strojek. Jestliže preferujete holení ve sprše, zaměřte se na vodotěsnost a možnost mokrého holení.

V neposlední řadě myslete i na to, že budete se strojkem při holení určitou dobu manipulovat. Neměl by tedy být příliš těžký ani hlučný. Příjemný je ergonomický tvar s pogumovaným povrchem, strojek vám tak nebude při holení klouzat z ruky.

Napájení

Holicí strojky se dělí na elektrické a ruční. Manuální strojky jsou na ruční pohon a napájení tedy nepotřebují. U některých holítek však najdete vibrační funkci, která vzpřímí ochlupení a tím zlepší kvalitu oholení. Pro použití této funkce je třeba tužkové baterie, které se vkládá do madla holítka.

Elektrické strojky se dále dělí na akumulátorové, síťové a kombinované. Rozlišují se tedy dle toho, zda bude strojek dobíjen, připojován do sítě nebo zvládne oboje. To může být důležitým faktorem právě v případě, kdy budete chtít se strojkem cestovat i na místa bez dostupné elektrické zásuvky.

Elektrické holicí strojky a holítka jsou v příručním zavazadle na palubě letadla povolené. Volné žiletky a břitvy pak patří jen do odbaveného zavazadla a platí, že u nich nesmí být jakékoliv riziko poranění při manipulaci se zavazadlem.

břitva a štětka na holení

Typy holicích strojků

Planžetové

Konstrukci planžetových strojků tvoří soustava nožů vibrujících pod planžetou. Díky tomu jsou vhodné pro krátké vousy, jež dokáží oholit velmi rychle a přesně. Pro každodenní oholení jsou tedy ideální. Jsou vhodné především pro rovnější plochy, naopak u náročnějších křivek ztrácí na přesnosti. Vhodné jsou tedy především pro holení v oblasti brady, knírku a krku. Holení se provádí v přímém směru.

Frézkové

Frézkové strojky využívají dvě nebo častěji tři rotující hlavice, díky kterým se snáze přizpůsobí specifickým tvarům obličeje. Mohou disponovat výkyvnou hlavou, jež práci s křivkami ještě více usnadní. Jejich doménou jsou oblasti tváří a krku. Nevyžadují takovou přesnost jako planžetové strojky, a proto jsou vhodné i pro hustší vousy, případně vousy rostoucí do různých směrů. Holení s nimi provádějte krouživými pohyby.

Manuální

Sem patří klasické holicí strojky s výměnnou žiletkou, holítka a břitvy. Výhodou je nízká cena a dostupnost náhradních žiletek a hlavic. Holítka se prodávají v jednorázové variantě v baleních o více kusech, nebo opakovaně použitelná s možností výměny hlavice. Holicí strojky s vyměnitelnou žiletkou ocení milovníci klasiky a břitvy patří mezi skutečné skvosty. V obou případech bude oholení dokonale hladké, ovšem je nutná určitá zručnost. S těmito strojky se vám bude dobře cestovat, jelikož jsou skladné a nevyžadují napájení.

Funkce

  • Zastřihovací nástavec - je výklopný či násuvný nástavec, díky kterému můžete místo oholení chloupky pouze zkrátit. Nástavec může být univerzální nebo speciálně určený na knír, vousy či oblast bikin.

  • Vodotěsnost - strojky s touto funkcí lze použít i pro holení pod proudem vody a ve sprše. Tuto funkci výrobci označují i jako možnost mokrého holení.

  • Rychlonabíjení - díky této funkci strojek plně dobijete zhruba za třetinu času.

  • Výkyvná hlava - umožní hladké klouzání po konturách pokožky.

  • Samočištění - strojky s dokovací stanicí mohou mít i funkci samočištění, kdy je nabíjený strojek ve stanici rovnou i čištěn.

  • Chladicí systém - chladí při holení pokožku, čímž snižují podráždění pokožky.

  • Indikátor nabíjení – stav baterie, ukončení nabíjení či její vybití může být zobrazeno na displeji, formou LED ukazatele či jednoduchou diodou.

  • Indikátor výměny planžety - upozorní vás v případě, že je třeba vyměnit planžetu.

  • Zásobník na gel - některé dražší modely mají integrovaný zásobník na holicí gel, který je skrze otvory v hlavici distribuován na holené místo.

čistící stanice

Co můžete potřebovat

Pěna, krém, mýdlo nebo gel na holení vám usnadní samotný proces odstraňování chloupků. Holítko či žiletka budou díky těmto přípravkům snáze klouzat po pokožce, čímž eliminujete tření a případné pořezání. U elektrických holicích strojků si však dejte pozor – ty byste běžnými gely a pěnami mohli zanést a nenávratně zničit. S nanášením vám pomůže štětka na holení, kterou zvolený přípravek rovnoměrně rozetřete po celé holené ploše. Abyste předešli pupínkům po holení a zarůstání chloupků, nezapomeňte na krém, gel, vodu nebo balzám po holení.

V případě, že holicí strojek kupujete jako dárek, bude se vám hodit sada na holení. Ta může obsahovat jak samotný strojek včetně náhradních žiletek a hlavic, tak i štětku k nanášení pěny či další kosmetické produkty.

Další příslušenství, jako jsou například náhradní hlavice, žiletky, nabíječka či dokovací a čisticí stanice nebo pouzdro najdete v sekci Příslušenství k holicímu strojku. Jeho výběr bude snazší díky rádci Jak vybrat příslušenství k holicímu strojku.

dámský holicí strojek sada

Údržba a čištění

Pro správnou funkčnost a dlouhou životnost strojku je potřeba jej pravidelně čistit. V závislosti na množství chloupků či vousů je to vhodné zhruba jednou za dvě až čtyři oholení. Zda strojek čištění vyžaduje, poznáte obvykle pouhým pohledem. Pokud se sníží jeho výkon nebo se zadrhává, pak nastává nejvyšší čas.

Nejjednodušší je situace u strojků s čisticí stanicí. Po oholení je jednoduše položíte do dokovací kolébky, kde se dobijí. Zde se také kompletně vyčistí od vousů a bakterií a případně i promažou pro zachování hladkého chodu.

V případě modelů bez takového příslušenství je důležitá jejich odolnost. Voděodolný strojek stále poměrně jednoduše vyčistit pouze pod proudem tekoucí vody. U některých strojků je vhodné jednou za čas mechanicky odstranit nečistoty v hůře dostupných částech.

U nejlevnějších modelů pak budete muset zakoupit speciální čisticí štětečky a sprej na promazávání pohyblivých částí. Proces obvykle začíná sundáním hlavy a následuje mechanické odstraňování nečistot z jednotlivých částí strojku.