Jak vybrat hru pro Xbox 360?

Hry na Xbox 360 pokrývají širokou škálu žánrů a oproti hrám na PC nemusíte řešit kompatibilitu a náročnost na grafiku. Hry na Xbox 360 kompatibilní s Xbox One lze hrát i na nejnovější generaci konzolí Xbox Series X|S. Pokud sháníte hry na Xbox 360 pro děti, věnujte především pozornost doporučenému věku hráče, ovšem LEGO hry na Xbox 360 poskytnou odreagování a pobaví hráče každého věku.

Hry na Xbox 360 pokrývají širokou škálu žánrů a oproti hrám na PC nemusíte řešit kompatibilitu a náročnost na grafiku. Hry na Xbox 360 kompatibilní s Xbox One lze hrát i na nejnovější generaci konzolí Xbox Series X|S. Pokud sháníte hry na Xbox 360 pro děti, věnujte především pozornost doporučenému věku hráče, ovšem LEGO hry na Xbox 360 poskytnou odreagování a pobaví hráče každého věku.

Doba čtení 12 min.
Regina, redakce Heureka.cz

Žánry her na Xbox 360

Hry na Xbox 360 pro děti

S PEGI hodnocením 3 a 7 se nemusíte bát koupit dětem takto oznámkovanou hru, neboť jsou bez vulgarismů a násilí. Xbox 360 hry pro děti jsou často na motivy pohádkových postaviček a mají zábavný nebo výukový charakter.

Xbox 360 Kinect hry pro dva

Xbox 360 multiplayer hry umožňují hrát společně s přáteli. Řadí se sem většina sportovních a závodních her, najdete ale i pohybové a taneční Xbox 360 Kinect hry. Téměř všechny LEGO hry lze hrát ve dvou a více lidech.

LEGO hry na Xbox 360

Populární stavebnice LEGO coby hra na Xbox 360 oživí humornou a zábavnou formou legendární kostičky do slavných filmových příběhů, jak jste je ještě nezažili. LEGO hry na Xbox 360 jsou vhodné pro hráče každého věku. Postavy spolu komunikují převážně citoslovci a není proto potřeba trápit se dabingem.

Xbox 360 závodní hry

Vyzkoušejte si nejrychlejší motorky, závody v divokém terénu, nebo ve městě. Závodní hry na Xbox 360 vás usadí za volant formule 1, nebo na sedadlo motokáry v arkádových questech.

Pohybové a hudební hry na Xbox 360

Procvičte si pohyby na parketu, když se nikdo nedívá. Taneční a další hudební hry na Xbox 360 vás zvednou z pohovky a vystaví kopec zábavy s vašimi přáteli nebo rodinou.

Sportovní hry na Xbox 360

Hry na Xbox 360 pokrývají i sport. Zašněrujte brusle, nazujte kopačky, oblékněte plavky a pusťte se do boje za svůj tým. Xbox 360 sportovní hry ovšem myslí i na individuální atlety a skrze konzoli tak můžete svištět po skateparku, utkat se v ringu s nejlepšími UFC vyzyvateli a vyzyvatelkami, případně si zahrát proti hvězdám Wimbledonu, nebo si v poklidu zarybařit.

Strategické hry na Xbox 360

Vědomostní a budovatelské hry procvičí vaše mozkové závity. Naplánujte strategii a postavte město, odbavte vlaky z celého nádraží, zastavte šíření epidemie nebo upírskou invazi. Strategie na Xbox 360 nabízí něco pro každého.

Akční a bojové hry na Xbox 360

Akční a dobrodružné hry na Xbox 360 rozproudí adrenalin napínavým dějem plným bojových sekvencí. Pro specialisty jsou zde také bojové hry na Xbox 360, kde je důraz kladen především na vaši zručnost s ovladačem. V sekci akčních her najdete klasické střílečky, ale také příběhové hry, u kterých si otestujete vlastní morální kodex – nezapomeňte, že i NPC mají doma rodinu.

Nejlepší hry na Xbox 360

Každý rok uděluj Golden Joystick Awards ocenění GOTY. V následující tabulce se můžete nechat inspirovat některými z top her na Xbox 360.

Rok

Vítězná hra

Ocenění

2014

Dark Souls 2

Hra roku

2015

Mortal Combat X

Nejlepší bojová hra

2016

Doom

Nejlepší akční hra

Speciální edice

Tradicí je, že pokud hra získá ocenění Game of the Year, je vydána speciální GOTY edice obsahující veškerý dodatečný obsah. Někdy je taková edice vydána i u hry bez zmíněného titulu, obvykle nese označení Complete Edition nebo Director’s Cut.

Batman Arkham Asylum: Game Of The Year Edition

Zejména tituly od velkých studií často umožňují dokoupit obsah v podobě tzv. DLC (downloadable content). U některých titulů jde o drobné doplňky, usnadňující postup hrou, jindy jde jen o kosmetické přídavky, jejichž nákup vývoj hry nijak neovlivní. Některá studia se zaměřují na obsáhlá DLC, která rozšiřují původní příběh o další dějovou linku nebo poskytují nová bojiště.

Lokalizace

Výchozím jazykem většiny her je angličtina. Hry s českým dabingem jsou, kvůli velikosti tuzemského trhu, vzácné a vývojáři proto volí levnější verzi lokalizace pomocí titulků a přeložených textů.

U některých her na Xbox 360 není čeština dostupná vůbec. Pokud se bez ní neobejdete, pročtěte si informace o produktu, kde je lokalizace vždy uvedená.

Minecraft

Doporučený věk hráče

Většina her bývá označena doporučeným minimálním věkem hráče - u krabicových verzí je údaj uveden přímo na obalu a u digitálních her na Xbox 360 ve specifikacích produktu. Rozšířený standard PEGI (Pan European Game Information) uvádí kromě věku také problematické faktory hry.

Hodnocení PEGI má pět kategorií:

Věk hráče

Obsah

PEGI 3

Bez vulgarismů a násilí. Humorný kontext bez hrůzostrašných scén.

PEGI 7

Bez vulgarismů, násilí pouze formou humoru (Tom a Jerry). Některé scény mohou dítě vystrašit.

PEGI 12

Násilí pouze proti jednoznačně fiktivním postavám, nikdy proti lidem nebo zvířatům. Připouští decentní nahotu a vulgarismy bez sexuálního podtextu.

PEGI 16

Zobrazují násilí a sexuální aktivity podle reálného života. Připouští vulgární projevy, užívání tabáku a drog a kriminální aktivity.

PEGI 18

Hry pro dospělé - graficky zobrazují hrubé násilí, včetně takového, které může ve hráči vzbuzovat odpor.

Herní příslušenství

Některé hry na Xbox 360 vyžadují další příslušenství ke konzoli a náruživý hráči si jistě nevystačí s jedním ovladačem.

Herní ovladače pro Xbox 360

Xbox 360 multiplayer hry se neobejdou bez dvou ovladačů. Gamepad pro Xbox 360 se neztratí v žádné herní domácnosti.

Herní sluchátka pro Xbox

Herní sluchátka na první pohled poznáte podle circumaurální konstrukce (zakrývají celé ucho) a mají ramenní mikrofon. Vybírat můžete i ze sluchátek určených pro herní konzole.

Herní křeslo

Mít rovná záda a pohodlně podepřenou krční páteř je základ. Dražší typy herních křesel jsou vybaveny chlazením, nebo naopak ohřevem zad a dovolují nastavení na mírů vaší postavě.

Kompatibilita her pro Xbox 360

Hry pro Xbox 360 a původní konzoli Xbox, které jsou kompatibilní s konzolí Xbox One, se dají hrát také na konzolích Xbox Series X nebo S.