Jak vybrat kávovar a espressovač?

V tomto rádci jsem pro vás popsala vše důležité, co potřebujete pro výběr kávovaru, který vám připraví kávu jako z kavárny.

V tomto rádci jsem pro vás popsala vše důležité, co potřebujete pro výběr kávovaru, který vám připraví kávu jako z kavárny.

Doba čtení 6 min.
Andrea, redakce Heureka.cz
Jak vybrat kávovar

Video nákupní rádce

Druhy kávovarů

Kapslový kávovar

Stačí vložit kapsli a stisknout tlačítko. Kávovar kapsli z obou stran propíchne a prožene ji horkou vodu pod tlakem přibližně 15 barů.

Výhody a nevýhody

  • Jednoduchost a rychlost přípravy

  • V kapslích vždy čerstvá káva díky vakuovému balení

  • Snadná údržba kávovaru

  • Kompatibilita kapslí

  • Nelze připravovat dva šálky kávy najednou

  • Často neekologické řešení likvidace

Automatický kávovar

Udělá všechno za vás. Kávu nejprve namele a spaří ji pod tlakem podle vaší volby správným množstvím vody. Některé automatické pressovače mají zabudovanou i parní trysku se zásobníkem pro našlehání mléčné pěny.

Výhody a nevýhody

  • Rychlost a jednoduchost přípravy nápoje

  • Čerstvá káva z právě namletých zrn

  • Příprava dvou šálku najednou

  • Vyšší cena

  • Je potřeba pravidelné důkladné čištění

Pákový kávovar

Tady je vše ve vaší režii: od hrubosti namleté kávy přes její množství a sílu upěchování až po dobu spařování.

Výhody a nevýhody

  • Nízká pořizovací cena a cena za šálek

  • Kavárenská kvalita připravené kávy

  • Většina modelů disponuje plochou pro nahřívání šálků

  • Náročnější příprava nápoje

  • Náročnější údržba po každém použití

  • Budete potřebovat kávu již namletou

Překapávač kávy

Za minimální námahu dostanete maximální množství nápoje. Překapávač horkou vodu nechává pomalu kapat na mletou kávu ve filtru.

Výhody a nevýhody

  • Nízká pořizovací cena

  • Velké množství připravené kávy

  • Vyšší obsah kofeinu v jednom šálku kávy než u espressa

  • Výměna filtrů po každé přípravě

  • Vyšší spotřeba energie

  • Méně výrazná chuť oproti espressu

Podle čeho vybrat

Tlak (Bar)

Tlak potřebný pro přípravu kvalitního espressa se udává v barech. Při přípravě kávy je zapotřebí tlaku minimálně 9 barů a je důležité, aby byl kávovar schopný tuto hodnotu tlaku během spařování udržet. Některé kávovary potřebný tlak vytvoří jen ze začátku a v průběhu přípravy klesá.

Většina výrobců tuto nedokonalost kompenzuje vyšším tlakem kávovaru – ten zpravidla činí 15 barů a více.

Příkon

Příkon kávovaru nemá vliv na kvalitu nápoje. Ovlivňuje pouze rychlost ohřevu vody. Rozhodujete se tedy, zda ušetříte čas, nebo spotřebu elektřiny. Obecně platí, že vyšší příkon rovná se větší žrout elektřiny. U kapslového přístroje se pohybuje v rozpětí od 800 do 1800 wattů.

Automatické odvápňování a čištění

Jednou za čas je potřeba kávovar kompletně odvápnit a vyčistit. Díky programům automatického čištění a odvápňování se vaše spolupráce v této akci smrskne na pouhé stisknutí tlačítka. Kávovar vás navíc sám upozorní i na potřebu vyčištění.

Druhy kapslí

Nabídku kapslí si určitě obhlídněte ještě před koupí kapslového kávovary. Jednotlivé značky se zaměřují na jiný druh sortimentu. V široké nabídce naleznete ochucené kávové kapsle, mléčné kávové nápoje, čaje, ale i kakao pro děti. Pokud si nejste s výběrem jisti, pročtěte si našeho rádce Jak vybrat kávové kapsle.

Nespresso kapsle

Nescafé Dolce Gusto kapsle

Tassimo kapsle

Tchibo Cafissimo kapsle

Alternativní příprava kávy

Pro dobrou kávu ale nemusíte jen do kavárny a ani není potřeba si pořizovat drahé kávovary. Pokud se o kávu zajímáte trochu víc než obyčejný smrtelník a její přípravu berete jako každodenní rituál, vyzkoušejte různé druhy alternativní přípravy filtrované kávy. Z čeho můžete vybírat?

1. Chemex

Je velice jednoduchou variantou přípravy filtrované kávy přes papírový filtr umístěný v horní rozšířené části nádoby. Ladná silueta nádoby připomíná skleněnou vázu ve tvaru přesýpacích hodin.

Chemex bude také krásnou ozdobou vaší domácnosti

2. Aeropress

Stále oblíbenější produkt na poli alternativních metod přípravy kávy. Funguje na podobném principu jako french press. Káva se filtruje ručním stlačením pístu přes sítko nebo přes papírový filtr. Velkou výhodou aeropressu je jeho nízká váha a snadná přenosnost, můžete jej tedy používat jak doma, tak i v práci nebo na dovolené.

Aeropress si zabalte i na cesty

3. Vacuum pot

Vacuum pot jsou dvě baňky propojené úzkou trubičkou. V horní baňce čeká umletá káva, ve spodní baňce je voda, která se zespodu zahřívá kahanem. Díky principu podtlaku a nezanedbatelné úloze filtru vzniká káva delikátní chuti. A bez lógru.

Vacuum pot vám připomene hodiny chemie

4. Dripper

Je vlastně nástavec s filtrem, který se postaví na hrnek, do něhož si přejete dostat kávu. Jeho variantami jsou např. skleněný V60 dripper (může být i porcelánový nebo keramický), grinddripper (ruční mlýnek a filtr v jednom) nebo phin filtr (pro přípravu vietnamské kávy).

Dripper má spoustu podob

5. Džezva

Pro milovníky klasiky a orientu. Džezva je kovová nádobka kónického tvaru obvykle z mědi s pocínovaným vnitřkem, držadlo bývá dřevěné nebo izolované kovové. Horní okraj džezvy je rozšířený, aby mohl zachytit kávovou pěnu, s malým zobáčkem pro nalévání kávy.

Klasika, která vás zavede do dalekého orientu

Nejčastější otázky při výběru kávovaru

1. Stupeň pražení kávového zrna

Určitý stupeň pražení dává kávě její nezaměnitelnou a charakteristickou chuť, vůni a barvu. Všeobecně převládají tři stupně – světlé, střední a tmavé.

2. Výkon pražícího stroje

To, jak vaše káva chutná, záleží jak na kvalitě a výkonnosti pražícího stroje (přenosu tepelné energie a rychlosti samotné pražičky), tak na způsobu práce daného pražiče, včetně jeho lásky do pražení vložené.

Automatické kávovary zvládnou veškerou přípravu kávy od namletí kávových zrnek po vyčištění a odvápnění. Pokud chcete vědět víc, přečtěte si náš článek o automatických kávovarech a jejich schopnostech.

Některé kávovary lze připojit pomocí Bluetooth nebo WiFi k vašemu chytrému telefonu. Prostřednictvím aplikace pak můžete kávovar jednoduše ovládat. Připravovat nápoje, vytvářet si frontu nápojů, které chcete připravit pro návštěvu, spouštět čištění či odvápnění.

100% recyklovatelné jsou pouze hliníkové kapsle značky Nespresso. Ty můžete vytřídit do kontejneru na kovový odpad, nebo je můžete odnést do jakékoliv prodejny Nespresso. Většina kapslí je vyrobena z kombinace hliníku a plastu. V takovém případě musíte kapsli rozebrat, vymýt a plastový obal vyhodit do kontejneru na plast. Pokud jste umělecká duše, můžete si z kapsli ale vyrobit i nejrůznější šperky a ozdoby. Přečtěte si náš článek 4 tipy, jak využít kávové kapsle a nechte se inspirovat.

Káva se sice nemůže zkazit, ale špatným skladováním se může měnit její chuť.Nejlepší je kávu skladovat ve vzduchotěsné nádobě. Kromě vzduchu by káva neměla přijít do styku ani se světlem a vlhkostí. Ideální je tedy kávu přesypat ze sáčku do vzduchotěsné nádoby, ideálně plechové, a umístit ji do spíže nebo do kuchyňské skříňky.