Video nákupní rádce
Druhy kávovarů
Kapslový kávovar
Stačí vložit kapsli a stisknout tlačítko. Kávovar kapsli z obou stran propíchne a prožene ji horkou vodu pod tlakem přibližně 15 barů.
Výhody a nevýhody
Jednoduchost a rychlost přípravy
V kapslích vždy čerstvá káva díky vakuovému balení
Snadná údržba kávovaru
Kompatibilita kapslí
Nelze připravovat dva šálky kávy najednou
Často neekologické řešení likvidace
Chcete se dozvědět více o kapslových kávovarech? Přečtěte si náš článek a zvažte všechny jeho výhody a nevýhody.
Automatický kávovar
Udělá všechno za vás. Kávu nejprve namele a spaří ji pod tlakem podle vaší volby správným množstvím vody. Některé automatické pressovače mají zabudovanou i parní trysku se zásobníkem pro našlehání mléčné pěny.
Výhody a nevýhody
Rychlost a jednoduchost přípravy nápoje
Čerstvá káva z právě namletých zrn
Příprava dvou šálku najednou
Vyšší cena
Je potřeba pravidelné důkladné čištění
Automatický kávovar vám splní každé přání, přečtěte si náš článek o jeho vlastnostech.
Pákový kávovar
Tady je vše ve vaší režii: od hrubosti namleté kávy přes její množství a sílu upěchování až po dobu spařování.
Výhody a nevýhody
Nízká pořizovací cena a cena za šálek
Kavárenská kvalita připravené kávy
Většina modelů disponuje plochou pro nahřívání šálků
Náročnější příprava nápoje
Náročnější údržba po každém použití
Budete potřebovat kávu již namletou
Pákový kávovar pro fajnšmekry potěší každého milovníka kávy nebo amatérského baristu. Přečtěte si článek o jeho výhodách a vlastnostech.
Překapávač kávy
Za minimální námahu dostanete maximální množství nápoje. Překapávač horkou vodu nechává pomalu kapat na mletou kávu ve filtru.
Výhody a nevýhody
Nízká pořizovací cena
Velké množství připravené kávy
Vyšší obsah kofeinu v jednom šálku kávy než u espressa
Výměna filtrů po každé přípravě
Vyšší spotřeba energie
Méně výrazná chuť oproti espressu
Na přípravu kávy můžete využít i moka konvičku nebo french press. S jejich výběrem vám pomůže náš rádce Jak vybrat moka konvici a french press.
Podle čeho vybrat
Tlak (Bar)
Tlak potřebný pro přípravu kvalitního espressa se udává v barech. Při přípravě kávy je zapotřebí tlaku minimálně 9 barů a je důležité, aby byl kávovar schopný tuto hodnotu tlaku během spařování udržet. Některé kávovary potřebný tlak vytvoří jen ze začátku a v průběhu přípravy klesá.
Většina výrobců tuto nedokonalost kompenzuje vyšším tlakem kávovaru – ten zpravidla činí 15 barů a více.
Příkon
Příkon kávovaru nemá vliv na kvalitu nápoje. Ovlivňuje pouze rychlost ohřevu vody. Rozhodujete se tedy, zda ušetříte čas, nebo spotřebu elektřiny. Obecně platí, že vyšší příkon rovná se větší žrout elektřiny. U kapslového přístroje se pohybuje v rozpětí od 800 do 1800 wattů.
Jestliže je kávovar vybaven funkcí ohřevu šálků nebo napěňovačem mléka, vysoký výkon je nezbytností. Vybírejte si proto model s příkonem alespoň 1100 W a více.
Automatické odvápňování a čištění
Jednou za čas je potřeba kávovar kompletně odvápnit a vyčistit. Díky programům automatického čištění a odvápňování se vaše spolupráce v této akci smrskne na pouhé stisknutí tlačítka. Kávovar vás navíc sám upozorní i na potřebu vyčištění.
Druhy kapslí
Nabídku kapslí si určitě obhlídněte ještě před koupí kapslového kávovary. Jednotlivé značky se zaměřují na jiný druh sortimentu. V široké nabídce naleznete ochucené kávové kapsle, mléčné kávové nápoje, čaje, ale i kakao pro děti. Pokud si nejste s výběrem jisti, pročtěte si našeho rádce Jak vybrat kávové kapsle.
Alternativní příprava kávy
Pro dobrou kávu ale nemusíte jen do kavárny a ani není potřeba si pořizovat drahé kávovary. Pokud se o kávu zajímáte trochu víc než obyčejný smrtelník a její přípravu berete jako každodenní rituál, vyzkoušejte různé druhy alternativní přípravy filtrované kávy. Z čeho můžete vybírat?
1. Chemex
Je velice jednoduchou variantou přípravy filtrované kávy přes papírový filtr umístěný v horní rozšířené části nádoby. Ladná silueta nádoby připomíná skleněnou vázu ve tvaru přesýpacích hodin.
2. Aeropress
Stále oblíbenější produkt na poli alternativních metod přípravy kávy. Funguje na podobném principu jako french press. Káva se filtruje ručním stlačením pístu přes sítko nebo přes papírový filtr. Velkou výhodou aeropressu je jeho nízká váha a snadná přenosnost, můžete jej tedy používat jak doma, tak i v práci nebo na dovolené.
3. Vacuum pot
Vacuum pot jsou dvě baňky propojené úzkou trubičkou. V horní baňce čeká umletá káva, ve spodní baňce je voda, která se zespodu zahřívá kahanem. Díky principu podtlaku a nezanedbatelné úloze filtru vzniká káva delikátní chuti. A bez lógru.
Přečtěte si více o alternativních způsobech přípravy kávy v našem článku.
4. Dripper
Je vlastně nástavec s filtrem, který se postaví na hrnek, do něhož si přejete dostat kávu. Jeho variantami jsou např. skleněný V60 dripper (může být i porcelánový nebo keramický), grinddripper (ruční mlýnek a filtr v jednom) nebo phin filtr (pro přípravu vietnamské kávy).
5. Džezva
Pro milovníky klasiky a orientu. Džezva je kovová nádobka kónického tvaru obvykle z mědi s pocínovaným vnitřkem, držadlo bývá dřevěné nebo izolované kovové. Horní okraj džezvy je rozšířený, aby mohl zachytit kávovou pěnu, s malým zobáčkem pro nalévání kávy.
Příslušenství
Nejčastější otázky při výběru kávovaru
Co ovlivňuje chuť kávy?
1. Stupeň pražení kávového zrna
Určitý stupeň pražení dává kávě její nezaměnitelnou a charakteristickou chuť, vůni a barvu. Všeobecně převládají tři stupně – světlé, střední a tmavé.
2. Výkon pražícího stroje
To, jak vaše káva chutná, záleží jak na kvalitě a výkonnosti pražícího stroje (přenosu tepelné energie a rychlosti samotné pražičky), tak na způsobu práce daného pražiče, včetně jeho lásky do pražení vložené.
Co umí automatické kávovary?
Automatické kávovary zvládnou veškerou přípravu kávy od namletí kávových zrnek po vyčištění a odvápnění. Pokud chcete vědět víc, přečtěte si náš článek o automatických kávovarech a jejich schopnostech.
Co je smart kávovar?
Některé kávovary lze připojit pomocí Bluetooth nebo WiFi k vašemu chytrému telefonu. Prostřednictvím aplikace pak můžete kávovar jednoduše ovládat. Připravovat nápoje, vytvářet si frontu nápojů, které chcete připravit pro návštěvu, spouštět čištění či odvápnění.
Jak se recyklují kapsle do kávovaru?
100% recyklovatelné jsou pouze hliníkové kapsle značky Nespresso. Ty můžete vytř ídit do kontejneru na kovový odpad, nebo je můžete odnést do jakékoliv prodejny Nespresso. Většina kapslí je vyrobena z kombinace hliníku a plastu. V takovém případě musíte kapsli rozebrat, vymýt a plastový obal vyhodit do kontejneru na plast. Pokud jste umělecká duše, můžete si z kapsli ale vyrobit i nejrůznější šperky a ozdoby. Přečtěte si náš článek 4 tipy, jak využít kávové kapsle a nechte se inspirovat.
Jak skladovat kávu?
Káva se sice nemůže zkazit, ale špatným skladováním se může měnit její chuť.Nejlepší je kávu skladovat ve vzduchotěsné nádobě. Kromě vzduchu by káva neměla přijít do styku ani se světlem a vlhkostí. Ideální je tedy kávu přesypat ze sáčku do vzduchotěsné nádoby, ideálně plechové, a umístit ji do spíže nebo do kuchyňské skříňky.
Vybavte si kuchyň šikovnými pomocníky. Inspirovat se můžete na naší stránce Vychytávky do kuchyně.