Nejčastější otázky
Obecně vzato platí, že konvice jsou uzpůsobeny na všechny nápoje, přeci jen mají na starosti jen var vody. Některé tvary hrdel však mohou být lepší při opatrné přípravě kávy, jiné pro čaje, proto je vhodné před výběrem promyslet, na co vlastně konvici uzpůsobíte nejčastěji.
Jak velká je vaše domácnost?
Od této zdánlivě drobné otázky se odvíjí, jak velká konvice by se vám mohla hodit. Konvice menšího objemu jsou vhodné hlavně pro jednotlivce a páry, větší pak pro početnější domácnosti nebo opravdové milovníky horkých nápojů. Rozměrnější modely se hodí i do kanceláří nebo kaváren, pokud dáváte přednost tradici před rychlostí.
Základní parametry
Objem
Objem vám jednoduše prozradí, kolik vody v konvici uvaříte najednou. Nejmenší konvičky pojmou méně než 2 l, v drtivé většině případů však alespoň 1 litr vody. Standardní objem klasických konvic je okolo 2–2,8 l vody. To vystačí na několik šálků kávy/čaje nebo jako dobrý základ pro další vaření, pokud vodu přivádíte k varu jinde než v hrnci. Luxusem jsou pak nejobjemnější modely s více než 3 l vody, které poslouží hlavně ve velkých domácnostech a při častých návštěvách.
Výrobní materiál
Dnešní konvice na indukci jsou nejčastěji vyrobeny z nerezové oceli, u níž platí, že jde o odolný materiál s dlouhou životností, který navíc dobře vypadá. Jen je třeba dávat pozor, aby byla kvalitní. Milovníky retra určitě potěší smaltované konvice, proslulé svou výdrží. Když však dojde k vnitřnímu poškození, je lepší je nepoužívat kvůli možnému smísení železa s vodou. Dobrou alternativou jsou i konvice kombinace nerezu s plastem nebo keramické, které zaujmou neobvyklým designem ve spojení s ratanovými uchy.
Ať děláte, co děláte, stejně vám nejvíc záleží na rychlosti? Rychlovarné konvice jsou pro vás jasnou volbou.
Nejdůležitější funkce
Indukce – možnost vařit vodu na indukční desce
Píšťalka pro signalizaci varu – klasické oznámení teploty vody
Bezpečnostní rukojeť – pro snadný úchop
Vhodnost do myčky – některé konvice lze umístit do myčky
Tipy na přípravu vody na kávu nebo čaj
Odkud pochází vaše voda? Vaříte balenou, nebo klasickou kohoutkovou? Mnoho lidí o vodě příliš nepřemýšlí a zajímá se spíš o výběr zdánlivě důležitějších přísad (kávová zrna, druhy čajů). Kvalita vody však může zásadně ovlivnit chuť, vůni a konzistenci výsledného nápoje. Pro ty nejlepší výsledky se stačí řídit těmito radami:
Vařte kojeneckou nebo filtrovanou vodu – voda přímo z kohoutku obsahuje důležité, avšak zde nadbytečné látky (obvykle železo a vápník), které se pročistí filtrací. Voda se zbaví zápachu a v mnohých případech i lépe chutná.
Sledujte chemické vlastnosti vody – zcela zásadní jsou pro chuť vody hodnoty pH a tvrdost. Hodnota pH by se měla ideálně pohybovat kolem 7 a celková tvrdost kolem 100–150 ppm (částic rozpuštěných ve vodě).
Vyhněte se minerální vodě – přestože vidina použití minerální vody k tvorbě „zdravější" varianty čaje nebo kávy zní lákavě, v praxi její využití nefunguje. Minerální látky mohou způsobit kovovou pachuť nebo plochost.
Chybí vám doma možnost filtrace? Dobrou filtrační konvici seženete i za příznivou cenu.
Příslušenství
Hrnky a šálky – nejen servírování, ale i samotné pití může být na vysoké úrovni
Příbory – lžičky na doplnění celého setu
Kávomlýnky – kvalita vody je jen první krok přípravy fantastické kávy
Moka konvice a french pressy – káva snadno, rychle a lahodně