Jak vybrat kuchyňskou linku?

Zařizujete novou kuchyň, ale nevíte, jak vše uspořádat do prostoru, aby bylo hned při ruce vše potřebné a dobře se vám na kuchyňské lince pracovalo? Pokud nechcete s výběrem ztrácet více času než je nezbytné, projděte si tímto rádcem, který vám prozradí, jak vybrat kuchyňskou linku na základě stěžejních kritérií.

Zařizujete novou kuchyň, ale nevíte, jak vše uspořádat do prostoru, aby bylo hned při ruce vše potřebné a dobře se vám na kuchyňské lince pracovalo? Pokud nechcete s výběrem ztrácet více času než je nezbytné, projděte si tímto rádcem, který vám prozradí, jak vybrat kuchyňskou linku na základě stěžejních kritérií.

Doba čtení 5 min.
David, redakce Heureka.cz

Jak vybrat kuchyňskou linku podle materiálu

Časté střídání vysoké teploty, vlhkosti, používání ostrých předmětů a každodenní vaření bude kuchyňskou linku velmi namáhat. Proto je potřeba volit kvalitní materiál, který bude dostatečně odolný a ideálně i snadno udržovatelný.

Dřevo

Dřevěné kuchyňské linky sice patří k dražším, ale zato velmi kvalitním a příjemným na dotek. Ať už pořizujete masiv nebo dýhu, obě varianty působí teple a útulně, a pravděpodobně nikdy nevyjdou z módy.

  • Vysoká odolnost

  • Dlouhá životnost

  • Povrchová poškození lze snadno opravit přebroušením a přelakováním

  • Nadčasový design

  • Vysoká cena

  • Varianty bez lakové úpravy jsou náročné na údržbu a barevně nestálé

Dřevěné kuchyňské linky

Lamino

Laminové kuchyňské linky jsou nejrozšířenější a cenově nejdostupnější variantou. Bývají doplněné o plastové hrany, které chrání boční strany před zkroucením či jinou deformací.

  • Snadno se čistí a udržují

  • Nízká cena

  • Široký výběr barev a vzorů

  • Náchylné na vysokou vlhkost a vysokou teplotu

  • Kratší životnost

Laminové kuchyňské linky

Dřevotříska

Další cenově přívětivou kategorií jsou kuchyňské linky z dřevotřísky potažené fólií, která může být v libovolné barvě nebo přímo kopírovat design přírodního materiálu. Pod dřevotřískovými linkami se schovávají kuchyňské linky DTD, které jsou navíc polepené dýhou, nebo také kuchyňské linky LTD, které jsou na povrchu pokryté laminem a tedy vhodné na korpusy skříní.

  • Nízká cena

  • Nízká hmotnost

  • Minimální nároky na údržbu

  • Veliký výběr barev a vzorů

  • Celkově velmi nízká odolnost

  • Krátká životnost

DTD kuchyňské linky

LTD kuchyňské linky

MDF

Další možností výběru jsou tzv. MDF kuchyňské linky. Jedná se o stlačenou homogenní směs dřevěných vláken a lepidla se středně hustou strukturou.

  • Umožňují plastickou úpravu povrchu

  • Mohou věrně napodobit dřevěnou dýhu

  • Vysoká mechanická odolnost

  • Hladký povrch

  • Snadná údržba

  • Nízká cena

  • Vysoká hmotnost

  • Absorbují vlhkost

  • U levnějších modelů bývá málo odolná povrchová fólie

MDF kuchyňské linky

Kombinace

Často dnes můžeme narazit i na různě poskládané materiály, které vzájemně kombinují své výhody. Vždy však dejte pozor, aby zmíněná různorodost materiálu nebyla spíše na škodu.

Kuchyňské linky lamino + MDF

Kuchyňské linky LTD + MDF

Kuchyňské linky PVC + MDF

Výběr kuchyňské linky podle prostoru

Rovné kuchyně

Rovné kuchyňské linky jsou základním lineárním typem. Kuchyň lze rozdělit dvěma rovnoběžnými linkami oddělené chodbičkou, přičemž vzdálenost mezi deskami by měla být alespoň 120 cm kvůli průchodnosti a možnosti otevírat šuplíky či dvířka.

Rohové kuchyně

Pohodlné a praktické jsou i kuchyně do U nebo L, tedy rohové kuchyšnké linky s kolmými stranami. Takové rozvržení prostoru se snadněji dělí na jednotlivé části, jako například prostor pro zpracování potravin, mytí nádobí apod. Rohové skříně mnohdy pomohou vytěžit z místnosti maximum, protože využijí místo, které by jinak v celé konstrukci zapadlo.

Rohové kuchyňské linky

Sektorové kuchyně

Jako alternativu ke kompletní kuchyňské lince můžete zvolit modulární řešení, kdy jsou jednotlivé části k dispozici zvlášť. Těmito částmi jsou varná zóna, mycí zóna, úložná řešení a další. Nespornou výhodou je, že si rozvržení částí můžete uzpůsobit přímo na míru a v případě potřeby je měnit či doplňovat. Zároveň můžete kuchyni stavět postupně.

S ostrůvkem či bez

Specifickým typem jsou kuchyně s ostrůvkem, kdy se k prakticky libovolnému tvaru linky přidává ještě samostatně stojící část. Ta může obsahovat varnou deskou a pečicí troubou, dřez, nebo jen další pracovní plochu s možností barového posezení.

Výbava a důležité parametry

Rozměry

Nejdůležitějším technickým parametrem jsou bezpochyby rozměry, a to skříněk a pracovní desky. Výška skříněk by měla být do značné míry určena postavou samotného uživatele. Usazení horních skříní by mělo být zhruba o 50 cm výše než je výška postavy.

Výška postavy

Výška linky od podlahy

150–160 cm

82 cm

160–170 cm

86 cm

170–180 cm

91 cm

180–190 cm

94 cm

Systém otevírání skříněk

V kuchyni se nejčastěji setkáte s klasickými dvířky zavěšenými na pantech, které se otevírají do strany, a pístovými vyklápěcími dvířky. U těch hleďte na výšku dvířek po otevření, aby nikde nepřekážely.

Další možností jsou výsuvné skříňky, jejichž velkou výhodou je snadný přístup do zadních částí polic. Ty ale pro otevření vyžadují více prostoru, což může být v malých kuchyňkách problém.

Narazit můžete i na rolovací dvířka, která sice šetří prostor kuchyně, ale zabírají místo uvnitř police.

Dřez

Pokud plánujete mýt nádobí převážně v myčce, pravděpodobně si vystačíte s menším jednodílným dřezem. Bez myčky volte spíše dvoudílný dřez s dostatečnou plochou pro odkapávač. V úvahu berte i celkové rozměry linky a vybírejte dřez s alespoň 20cm hloubkou.

Spotřebiče

Obecně jsou hlavní veliké spotřebiče dostupné ve dvou variantách – vestavné a volně stojící.

V prvním případě získáte lépe a celistvěji vypadající celek, dbejte však na to, aby kuchyňská linka byla na instalaci takových spotřebičů připravena. Samostatně stojící spotřebiče sice nepůsobí tak elegantně, ale bývají levnější a snáze se montují či servisují.

Rady na závěr

Obecně se doporučuje ladit kuchyň a prostor stolování spíše do světlejších barev. Podle čínského učení feng shui je touto ideální barvou žlutá, která navíc přispívá k dobrému trávení.

Orientace dle světových stran může ovlivňovat světelné i tepelné podmínky v místnosti. Proto se doporučuje směřovat kuchyň spíše na sever, nebo severovýchod, protože na rozdíl od ostatních místností nevyžaduje takové tepelné podmínky.

Aby bylo používání kuchyňské linky co nejpohodlnější, praktikuje se rozdělení do 3 zón: - Mycí zóna - Přípravná zóna - Varná zóna Uspořádány by měly být právě v tomto pořadí, v případě praváků zleva doprava, u leváků naopak. Dohromady pak tvoří trojúhelník, jehož pomyslnými vrcholy jsou lednice, dřez a varná deska. Důvodem je logická posloupnost přípravy pokrmů – potraviny se nejprve čistí, následuje jejich další příprava (například krájení a kořenění), a poté přichází na řadu tepelná úprava.