Jak vybrat kuchyňský mlýnek?

Vlastnoručně umleté maso na hamburgery, čerstvě mletý mák do koláčů nebo strouhanka ze starých rohlíků – to je jen zlomek toho, co vám domácí kuchyňský mlýnek může nabídnout. Na trhu najdete jak speciální mlýnky, které bravurně umelou třeba jen ořechy, tak univerzální kusy, jež si poradí i s dalšími potravinami.

Vlastnoručně umleté maso na hamburgery, čerstvě mletý mák do koláčů nebo strouhanka ze starých rohlíků – to je jen zlomek toho, co vám domácí kuchyňský mlýnek může nabídnout. Na trhu najdete jak speciální mlýnky, které bravurně umelou třeba jen ořechy, tak univerzální kusy, jež si poradí i s dalšími potravinami.

Doba čtení 6 min.
David, redakce Heureka.cz

Jak vybrat mlýnek na maso a jiné potraviny dle pohonu

Ruční (mechanické)

Klasika, která vás nikdy nezklame. Ruční kuchyňské mlýnky jsou zpravidla bytelnější než moderní elektrické modely. Takřka nezničitelné a nepotřebují k provozu přívod elektrické energie, takže nemusíte sledovat, zda jste v dosahu zásuvky, či nikoli. Nevýhodou je pak pomalejší mletí a značná fyzická námaha.

  • Nízká cena

  • Dlouhá životnost

  • Mletí trvá déle a vyžaduje fyzické úsilí

Ruční mlýnky

Elektrické

Hodí se hlavně do restaurací nebo domácností, kde je mletí potravin velmi častou aktivitou. Oproti ručním modelům mají elektrické kuchyňské mlýnky tu výhodu, že umí rychle namlít veliké objemy potravin a poradí si prakticky s čímkoli. Šetří čas i fyzickou energii, ale na druhou stranu jsou náchylnější k poruchám.

  • Pracují samy bez fyzické námahy

  • Rychlost mletí

  • Vyšší cena

  • Náklady na provoz

  • Poruchové

Elektrické mlýnky

Kombinované

Na trhu najdeme i modely, které jsou z části elektrické a ruční zároveň. Jedna část přístroje je elektrická a může sloužit například pro namletí mouky, zatímco druhá část má kliku pro ruční pohon a může sloužit například pro namletí ovesných vloček.

  • Více zařízení v jednom

  • Elektrická část přístroje je náchylná k poruchám

  • Vyšší cena

Typy kuchyňských mlýnků podle potravin

Promyslete si, jakou surovinu budete nejčastěji mlít. Na trhu najdete kuchyňské mlýnky na maso, mák, ořechy, sýry, obilí, strouhanku, ale i všestranné přístroje, u nichž stačí vyměnit nástavec a umelete v nich různé suroviny.

Obecně platí, že mlýnek určený pro konkrétní typ potraviny podá díky odpovídajícímu mlecímu mechanismu lepší výkon než univerzální model.

Univerzální

Mlýnky s jedním univerzálním mlecím mechanismem či sadou nástavců pro jednotlivé typy potravin. Zajímejte se o to, do jaké míry je daný model multifunkční. Některé modely mají struhadlo ve tvaru válce, a jsou tím pádem vhodné na rohlíky, sýry, zeleninu, čokoládu a ořechy, ale maso s nimi neumelete.

Univerzální kuchyňské mlýnky

Na maso

U masomlýnku si dobře promyslete, kolik masa najednou potřebujete zpracovat. Ruční pohon má sice jisté kouzlo a nestojí vás elektrickou energii, ale na druhou stranu je mletí většího množství fyzicky a časově náročné. Pokud chcete vyrábět domácí klobásy nebo salámy, vyberte si model s nástavcem na klobásy, který vám do značné míry usnadní práci. Při výběru se zaměřte také na rychlost mletí, možnosti čištění a mytí v myčce.

Mlýnky na maso

Na strouhanku

Zbytky suchého pečiva nemusíte vyhazovat, stačí je rozemlít. Mlýnky na strouhanku jsou často na ruční pohon. A mechanismem připomínají otočné struhadlo s výměnnými nástavci, s nimiž můžete nejen strouhat, ale i krájet třeba zeleninu a ovoce na plátky či nudličky. Mlýnek se díky jednoduché konstrukci snadno čistí.

Kuchyňské mlýnky na strouhanku

Na ořechy

Speciální mlýnky, které jsou uzpůsobeny olejnatému charakteru ořechů. U mlýnku na ořechy si pohlídejte možnost nastavení hrubosti mletí, abyste si mohli vybrat, zda chcete ořechy umlít najemno nebo nahrubo.

Kuchyňské mlýnky na ořechy

Na mák

Pokud často pečete a potřebujete mít po ruce čerstvě mletý mák, investujte do specializovaného mlýnku na mák, který je osazen mlecím mechanismem, u něhož si můžete nastavit hrubost, jakou zrovna potřebujete. Kromě máku si mlýnek bez problémů poradí i s jinými drobnými semínky, jako jsou třeba len, sezam a hořčičné semínko.

Mlýnky na mák

Na bylinky

Nejedná se o mlýnky na sůl nebo pepř, ale o speciální mlýnky pro namletí suchých či zmražených rostlin bylinek, jako například máty, šalvěje apod. Mlecí mechanismus je vytvořen tak, aby se namletím co nejlépe uvolnilo aroma byliny.

Kuchyňské mlýnky na bylinky

Na ovoce a zeleninu (odšťavňovací)

Jedná se v podstatě o odšťavňovače, akorát ve formě ručních odšťavňovacích mlýnků na ovoce a zeleninu. V závislosti na typu ovoce a zeleniny je výsledkem mletí buď hustá šťáva nebo pyré. Protože při lisování nedochází k zahřívání, je tento způsob odšťavňování lepší pro výslednou kvalitu šťávy z hlediska zachování vitamínů než u robotických odšťavňovačů.

Kuchyňské mlýnky na ovoce a zeleninu

Na sýr

Mlýnek na sýr je většinou vybaven otočným struhadlem, takže spíše než k mletí slouží ke strouhání. Stejně dobře jako se sýrem si poradí i s čokoládou, která má podobnou konzistenci. U některých modelů si můžete vybrat mezi nástavci s různou hrubostí.

Mlýnky na sýr

Na obilí (mouku)

Pokud si doma chcete mlít vlastní mouku nebo rozmačkávat zrna na vločky, pořiďte si mlýnek na obilí. Tento typ mlýnku má silný motor, takže rozemele na mouku čočku, špaldu, oves, kukuřici, fazole, cizrnu, semolinu, žito i čirok a mnoho dalších zrn a luštěnin. Stroje s výkonem 360 W umelou přibližně 100 gramů jemné mouky za minutu, výkonnější mlýnky o výkonu 600 W za stejný čas připraví dvojnásobné množství.

Mlýnky na obilí

Parametry

Příkon

Udává se ve wattech a říká vám, kolik energie přístroj spotřebuje za hodinu provozu. Čím vyšší příkon, tím rychleji přístroj pracuje a zároveň spotřebovává víc energie. U kuchyňských mlýnků se pohybuje v rozmezí 150 až 3 400 W.

Rychlost mletí

Uvádí se v množství gramů za minutu (obvykle g/m). Zde mají elektrické modely značný náskok. Přístroje s příkonem kolem 1 400 W namelou zhruba 2 kg masa za minutu, kdežto s ručními modely dokážete v závislosti na typu a objemu potraviny namlít sto až pár stovek gramů za minutu.

Mlecí mechanismus

Více než na vnější schránku se soustřeďte na materiál a zpracování mlecího mechanismu. Ten by měl být ideálně z litiny či nerezové oceli. Plastové součástky se mohou zlomit nebo zdeformovat. Zpozorněte také u kombinace materiálů. Pokud je například vnitřní závit z plastu a vrut z kovu, bude docházet k nadměrnému opotřebení měkčího plastu.

Funkce

Zpětný chod - Užitečnou funkcí z hlediska bezpečnosti i čištění je zpětný chod mletí, který se hodí vždy, když se v mlýnku něco zasekne a také když čistíte mlecí mechanismus od zbytků.

Samoostření nožů - Díky této funkci není nutné nože průběžně brousit.

Související

Mlýnky na kávu

Strojky na těstoviny

Kořenky

Hmoždíře

Otázky a odpovědi

S ručním masomlýnkem se sice nadřete, ale vydrží vám věčnost a nejsou s ním prakticky žádné starosti. Obvykle je ruční mlýnek také skladnější. Na druhou stranu elektrické mlýnky umelou stejný objem potravin za zlomek doby mletí s ručním mlýnkem, a proto by měly být vaší jasnou volbou v případě, kdy hraje roli především čas.

Na mletí masa potřebujete speciální mlýnky určené pro mletí masa. Pokud chcete pomocí mlýnku mělnit i maso, musíte si vybrat model, který je vybaven mlecím šnekem nebo sekacími noži.

Ano, a jediné, co k tomu budete potřebovat, je brusný kámen. Ten se po namočení dá na místo děrovaného kolečka. Následným točením se nože o kámen nabrousí.

Celkový dojem z manipulace s mlýnkem ovlivňují také možnosti údržby a čištění. Pokud jsou některé části mlýnku i po rozebrání těžce dostupné, mohou tam ulpívat zbytky, kde se budou množit nežádoucí bakterie. Dalším úskalím bývá plast u mlýnků na maso. Jestliže jsou části, které přichází do styku s mletým masem plastové, budou se vám hůře odmašťovat, a navíc budou pohlcovat nežádoucí pachy.

U některých modelů výrobci nabízí možnost mytí v myčce. Tuto eventualitu si předem ověřte v návodu k použití. V případě, že to není výslovně dovoleno, nedělejte to, mohli byste poškodit povrchovou úpravu.