Jak vybrat kvalitní medovinu?

Pro kvalitní medovinu je charakteristická převládající chuť a vůně medu s lehkým kvasným buketem. Tradiční medovina je vyráběna pouze z medu, vody a kvasinek - podobným kvasným procesem jako víno (přírodní cukr z medu je přeměněn na alkohol). Medovina je nejstarší slovanský alkoholický nápoj a neměla by chybět na stole žádného nadšence rytířského středověku. Abyste vybrali kvalitní medovinu, na které si pochutnáte, připravili jsme pro vás pár tipů, čím se řídit.

Pro kvalitní medovinu je charakteristická převládající chuť a vůně medu s lehkým kvasným buketem. Tradiční medovina je vyráběna pouze z medu, vody a kvasinek - podobným kvasným procesem jako víno (přírodní cukr z medu je přeměněn na alkohol). Medovina je nejstarší slovanský alkoholický nápoj a neměla by chybět na stole žádného nadšence rytířského středověku. Abyste vybrali kvalitní medovinu, na které si pochutnáte, připravili jsme pro vás pár tipů, čím se řídit.

Doba čtení 3 min.
Regina, redakce Heureka.cz

Jak poznáte kvalitní medovinu?

Poctivá medovina, jejíž chuť bude čistá a přírodní by neměla obsahovat přidaný líh (není dolihovaná) ani další uměle vyrobené a přidané látky jako barviva (kuler) a konzervanty. Nejlepší medovina je vyrobena klasicky studenou cestou - není vařena (alkohol je získán kvašením cukru v medu) a jsou v ní proto zachovány cenné látky z medu.

Kvalita a barva medoviny se odvíjí od druhu medu - z květového medu je světlá, ze smíšeného středně tmavá, z medovicového (lesního medu) velmi tmavá.

Medoviny podle druhu medu

Jak se liší medovina a medové víno?

Obojí je výraz pro stejný alkoholický nápoj.

Medovina vzniká obdobným kvasným procesem jako révové víno. Tedy jedná se o medové víno. Zákon o medovině hovoří jako o takzvaném „tichém vínu“. Rozhodně se nejedná o likér nebo lihovinu ochucenou medem. Medovina je vyrobena především z medu a to kvašením. Pokud je alkohol přidán bez kvašení, jedná se o likér s příchutí medu, medový likér, nebo míchaný nápoj, ale nikoliv o medovinu.

Jak si medovinu nejlépe vychutnat?

Skladování

Medovinu nefiltrovanou je potřeba skladovat do 12 °C, neboť obsahuje kvasné kultury - nízká teplota proces kvašení zastaví. V případě skladování při vyšší teplotě může dojít k zákalu a v horších případech k explozi uzávěru lahve vlivem nashromážděných plynů při kvašení.

Filtrovanou medovinu (zbavenou kvasných kultur) můžeme skladovat při běžné pokojové teplotě 20 °C v temnu. Filtrací je zbavena kvasinek, takže nehrozí další kvasný proces. Tento typ medoviny vydrží při dobrém skladování prakticky neomezeně dlouho - časem se může vyskytnout sediment na dně či vnitřní straně láhve, ten však není na závadu. Před podáváním je vhodné medovinu vychladit na zhruba 12 °C.

Podávání

Za tepla i za studena si bude medovina skvěle rozumět s plátkem citronu, horkou lze případně dosladit medem.

K osvěžení či příležitostnému popíjení je vhodná chlazená medovina na 12 °C. Nejlépe medovinu skladujte v chladničce a před pitím ji nechte 1–2 minuty odstát ve skleničce. Při tomto postupu nebude přechlazená ani se neohřeje na teplotu v místnosti.

Pro zahřátí medovinu ohřejte na 50 °C. Jakmile by její teplota dosáhla 60 °C, dojde k zpěnění, zkreslení chuti a k poškození prospěšných látek z medu.

Podávejte ve sklenici na whisky, skleněném hrníčku či jako za dob Sámovy říše v hliněném poháru.