Poctivá medovina, jejíž chuť bude čistá a přírodní by neměla obsahovat přidaný líh (není dolihovaná) ani další uměle vyrobené a přidané látky jako barviva (kuler) a konzervanty. Nejlepší medovina je vyrobena klasicky studenou cestou - není vařena (alkohol je získán kvašením cukru v medu) a jsou v ní proto zachovány cenné látky z medu.
Kvalita a barva medoviny se odvíjí od druhu medu - z květového medu je světlá, ze smíšeného středně tmavá, z medovicového (lesního medu) velmi tmavá.
Zobrazit více
Při přípravě takzvanou studenou cestou se med ohřívá na 35 °C, aby nedošlo ke zničení prospěšných látek, které obsahuje. Zároveň se smíchá s kvasinkami a přidá se voda. Takto vytvořený mok se nechá kvasit v teple. Kvašení přeměňuje cukry z medu na alkohol, takže čím více je alkoholu v medovině tím méně je sladká. Kvašení probíhá několik měsíců, zastavuje se po dosažení cíleného obsahu alkoholu. Zrání pak probíhá jeden rok a déle. Kvalitní medovina obsahuje:
Invertní cukry (glukóza, fruktóza, sacharóza)
Dextriny: 2–12 %
Oligosacharidy (laktóza, maltóza, erlóza, atd.)
Enzymy (invertáza, kataláza, atd.)
Ihibin - má antibakteriální účinek
Vitamíny: A, B, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
Koloidy
Minerální látky
Organické kyseliny
Aminokyseliny