Rumové likéry, bittery nebo třeba pivovice. Destiláty, které si zaslouží vlastní kategorii, neboť úplně nezapadají do hlavního proudu. Jejich kouzlu ovšem propadl nejeden fajnšmekr.
Rumové likéry, bittery nebo třeba pivovice. Destiláty, které si zaslouží vlastní kategorii, neboť úplně nezapadají do hlavního proudu. Jejich kouzlu ovšem propadl nejeden fajnšmekr.
Rumové likéry mají oproti klasickým rumům vyšší obsah cukru, a jsou tak chuťově nasládlejší. Aromatem i konzistencí si však nezadají s rumy a celkově jde o velice kvalitní nápoje. Důkazem budiž, že oblíbené Legendario je kvůli vysokému obsahu cukru technicky vzato rovněž rumovým likérem či elixírem.
Jemnější destiláty s vyšším obsahem cukru
Mají nižší procento alkoholu a jsou okořeněné a dochucené
Aperitivy jsou jakousi symbolickou předehrou hostiny. Mají se podávat 15-20 minut před servírováním jídla na rozproudění chuti. Dopřát si je ale můžete i jako základ svěžích letních drinků (např. Aperol spritz).
Aperitivy se podávají pár minut před jídlem jako tzv. „čističe patra"
Jejich typická hořkosladkost probudí vaše chuťové pohárky
Může být v podobě šumivého vína nebo lehce kořeněného sladšího nápoje
Bittery jsou jistě dobře známé všem barmanům jako hořké likéry, které jsou součástí mnoha lahodných drinků. Mnohdy se do nich počítají i klasické bylinné likéry. Jsou silně aromatické díky použití nejrůznějších bylinek, koření a ovoce.
Bittery určené přímo k dochucování koktejlů se nejčastěji prodávají v malých lahvičkách 0,15 l. Mnoho obchodů k nim však řadí i kořeněné aperitivy jako Campari, které jsou z hlediska složení také bittery.
Agricole
Agricole je rumem z oblastí francouzských kolonií jako Martinik nebo Francouzská Guyana. Jeho drsná chuť neuspokojí každého strávníka, ale mezi rumový experty se těší značné popularitě. Rozhodně však zajistí nevšední zážitek.
Vyrábí se ze šťávy z cukrové třtiny („třtinový rum")
Jsou specifickým poddruhem rumů s intenzivnější chutí
Punče známe všichni minimálně v podobě horkých ovocných nápojů z období Vánoc. Nemusíte ho však nutně vyrábět doma. K prodeji jsou předem vychucené koncentráty, které stačí smíchat s horkou vodou a podávat zatepla.
Punč je horký nápoj na bázi vína a ovocné šťávy
Lze ho zakoupit jako koncentrát a doma zředit s vroucí vodou
Pivní destiláty jsou zejména českou specialitou, která vychází z naší národní lásky k půvabnému zlatavému moku. Tyto pálenky se vyrábějí destilací mladiny při vaření piva. Výsledkem je pivovice podobná ovocným pálenkám s unikátním chuťovým podbarvením.
Pivní pálenka z chmele s dlouholetou výrobní tradicí
Klasické lahve mají objem 0,7 l. Pořídit ale můžete i maxi balení o více litrech, pokud si děláte zásoby. Oblíbené jsou i malé degustační sety, kde ochutnáte více příchutí destilátu v menším objemu.
Aperitivy a rumové likéry mívají často snížené procento alkoholu a vyvažují chuť cukrem či kořením. Proto nebývají tak silné a mohou se příjemně popíjet celý večer. Ocení to zejména lidé, kteří alkoholu holdují jen příležitostně. Pálenky a silnější destiláty naopak dosahují 60 – 80 %.
Vždy pijte s mírou, zejména u nápojů s vysokým obsahem alkoholu.
Země původu
U rumových likérů si pohlídejte, aby pocházel z karibských ostrovů nebo Jižní Ameriky, pokud toužíte po té nejlepší kvalitě. Agricole naopak musí pocházet z francouzských kolonií, aby byl autentický. Aperitivy jsou zase doménou Francie a Itálie. U ostatních lihovin, třeba přímo konzumního lihu, není původ příliš důležitý.
Příchutí se v tomto smyslu chápe zejména ovoce, z něhož se destilát vypaluje. Každá má svou specifickou vůni, chuť a tradici. Vybírejte tedy pečlivě podle vlastních preferencí.
Na popíjení postačí lahev, ovšem k dispozici jsou i dárková balení a speciální ochutnávkové sety pro významné události. Součástí zdobnějších balení bývají skleničky a drobné dárky, které ale nijak nepovýší nebo nesníží zážitek z pití. Obsah lahve je vždy nejdůležitější.
Kromě samotné lihoviny budou potřeba i sklenice na stylové vychutnávání. A kdybyste náhodou preferovali klasiku, vždy se můžete vrátit k prověřeným kvalitám:
Nejlevnější lihoviny tohoto typu pořídíte za méně než 300 Kč. Většinou jde právě o konzumní líh nebo levnější rumové likéry.
Od 300 do 800 Kč získáte lepší likéry a také aperitivy, někdy i v dárkových baleních.
Částky vyšší než 800 Kč jsou pak vyhrazeny prémiovým likérům, aperitivům či brandy s nejvyšší značkou kvality. Za tuto cenu také koupíte lihoviny ve větších objemech.
Jaké jsou rozdíly mezi rumem, rumovým likérem a agricole rumem?
Klasický rum se vyrábí z cukrové třtiny, nejčastěji z melasy, neboli zbytku z vykrystalizované cukrové třtiny. Následuje fermentace, destilace a následné dozrávání za různých teplotních a časových podmínek. Podmínkou pro klasifikaci nápoje jako rumu je obsažení alespoň 37,5 % alkoholu a méně než 20 g cukru na litr.
Agricole rum (či „rhum") je rumem typickým pro francouzské kolonie. Definuje ho silná, břitká chuť. Ta je důsledkem využití šťávy z cukrové třtiny namísto melasy. Obecně jde o vysoce kvalitní rumy, které mají mezi fanoušky rumů řadu příznivců, přestože první lok je pro ochutnávajícího vždy překvapením.
Rumový likér je lehčí obdobou rumu s výrazně vyšším podílem cukru (nad 20g/l). Je tedy zákonitě sladší a často se přimíchává do nejrůznějších drinků a koktejlů. Zároveň si zachovává kouzelné rumové aroma a typickou chuť.