Video nákupní rádce
Jak vybrat mixér podle typu
Jak vybrat tyčový mixér
Nejštíhlejší model na trhu je právě tyčový mixér, někdy nazývaný též ponorný, protože se používá pro ponorné mixování. Užití je výhradně manuální – po celou dobu mixování jej budete držet v ruce, takže při výběru dbejte především na jeho hmotnost.
Tyto mixéry jsou ideální k přípravě polévek, omáček a dětské výživy.
Jednoduché ovládání i čištění
Kompaktní provedení
Relativně nízká pořizovací cena
Nerezová hlavice umožňuje mixování horkých pokrmů
Většina tyčových mixérů umožňuje regulaci rychlosti
Balení může obsahovat široké příslušenství
Po celou dobu mixování je nutné držet tlačítko
Nevhodné pro delší mixování
Nižší výkon
Jak vybrat mixér na smoothie
Ranní smoothie musí být rychle hotové a jeho příprava co nejlehčí, proto je tu smoothie mixér. Jeho výkonnější variantou jsou nutriční mixéry, které si poradí i se semínky a tvrdými jádry.
Vybrané modely umožňují navíc mixovat nápoj přímo v nádobě, kterou si pak odnesete a nápoj z ní pijete.
Jednoduché ovládání i čištění
Některé nádoby lze mýt v myčce nádobí
Vhodný jen pro mixování koktejlů
Nižší výkon
Stolní
Stolní mixér je multifunkční pomocník, který vám v kuchyni pomůže s přípravou širokého spektra pokrmů i nápojů - omáček, polévek, dětských příkrmů, koktejlů, smoothie i některých litých těst.
Profesionální mixéry mohou mít i funkci indukčního ohřevu pro přípravu polévek a omáček. Přístroje vyšší třídy disponují digitálním displejem se signalizací aktuálního nastavení včetně doby přípravy, automatického vypínání či časovače.
Univerzální kuchyňský pomocník
Pohodlné ovládání
Objemná mixovací nádoba
Mixování je velmi rychlé a efektivní
Dokáže zpracovat i větší množství surovin najednou
Kontinuální provoz – není nutné po celou dobu mixování držet tlačítko
Nádoba je snadno omyvatelná
Kvůli větším rozměrům potřebuje své stálé místo na kuchyňské lince
Není vhodný k přípravě těžších těst
Poměrně vysoká hlučnost
Se sekáčkem nebo drtičem
Sekáček mixér je kompaktním pomocníkem, který nezabere místo v kuchyni, ale odvede velký kus práce. Je vhodný k nasekání bylinek, cibule, česneku a dalších druhů zeleniny a ovoce.
Nezklame ani jako mixér na led a při přípravě ledové tříště. V takovém případě ale dbejte na příkon, který by se měl pohybovat kolem 300 W. Tuto možnost výrobce většinou výslovně uvádí v manuálu.
Kompaktní provedení
Relativně nízká pořizovací cena
Zvládne nasekat i tvrdé plody – ořechy a semínka
Zpracuje jen malé množství potravin najednou
Relativně vysoká hlučnost
Vybavte si kuchyň šikovnými pomocníky. Inspirovat se můžete na naší stránce Vychytávky do kuchyně.
Důležité parametry
Příkon
Mixéry disponují příkonem od několika desítek wattů až do 2200 W. Čím větší příkon, tím výkonnější mixér je. Orientačně můžeme říci, že pro mixér na bramborovou kaši, tedy rozmačkání brambor nebo mixování vařené zeleniny stačí příkon do 450 W.
Mixér s příkonem 800 W a vyšším spolehlivě vyrobí smoothie ze syrového ovoce a zeleniny. Budete-li pravidelně sekat ořechy nebo drtit led, vyberte silnější přístroj s příkonem 1100 W a více.
Počet otáček
Počet otáček uvádí, kolikrát se nůž otočí za minutu, a platí, že čím více otáček, tím je pokrm rychleji a kvalitněji namixovaný. Většina mixérů pracuje v intervalu 10 000 – 28 000 otáček za minutu.
Nejnižší otáčky jsou určeny pro míchání, nejvyšší pro drcení ledu či oříšků. Mezi jednotlivými rychlostmi lze přepínat buď skokem v několika stupních, nebo otočným ovladačem pro plynulou regulaci otáček.
Počet rychlostí
Většina mixérů nabízí 3 a více rychlostí. Nejvyšší rychlost bývá označena „turbo“. Tlačítko „pulse“ umožní mixování nejvyšší rychlostí po krátkou dobu. To je užitečné, pokud potřebujete mixovat nahrubo, nebo zkrátka jen do dosažení požadované struktury.
Hlučnost
Hlučnost mixérů za chodu je opravdu značná, obvykle mezi 80 a 90 dB. Modely se slovem „silent“ přímo v názvu vydávají hluk maximálně 72 dB. Na hlučnosti stroje se podílí samotná rotace motoru, ale také vibrace při zpracování tvrdších potravin.
Při vysokých otáčkách je nutné mixéry přidržovat, neboť mají tendenci „pochodovat“ po kuchyňské lince. Z toho důvodu jsou některé modely opatřeny protiskluzovými patkami. Platí, že čím je přístroj robustnější, tím je i stabilnější.
Přívodní kabel
Kabel by měl být dostatečně dlouhý, aby použití přístroje v kuchyni nelimitoval. Na druhou stranu příliš dlouhý kabel překáží. Praktický je prostor pro navinutí kabelu přímo do těla přístroje.
Design a materiál
Tělo mixéru může být vyrobeno z nerezové oceli nebo z kvalitního plastu. Výběr je z mnoha líbivých a barevných variant, ale nehleďte jen na design. Důležitá je především pevnost spojů – mixér po sestavení nemá ve spojích „vůli“. Obecně platí, že kvalitnější mixéry jsou spíše kovové, nejlevnější přístroje bývají celé z plastu.
Mixovací nádoby jsou skleněné, plastové, výjimečně ocelové. Je praktické, pokud je nádoba průhledná s odměrkou. Sklo má tu výhodu, že je naprosto inertní, nijak chemicky se tak neovlivňuje s potravinami: nezabarvuje se, nenasává pachy, nenaleptávají ho kyseliny, např. z ovoce. Výrobci u skla většinou deklarují použití až do teploty 90 °C. Nevýhodou je jeho vyšší hmotnost.
Plastové nádoby jsou lehčí a ty nejlepší se svými vlastnostmi blíží sklu. Věnujte však pozornost případnému omezení pro vysoké teploty. Výrobce vždy uvádí interval teplot, při kterých se smí daná nádoba používat.
Plastové tyčové mixéry nejsou určené pro mixování horkých potravin, mj. proto, že se plast zabarvuje. Některé plasty přijímají pigment z potravin snadno a také mohou časem na světle žloutnout. Výrobci na tuto vlastnost zpravidla v manuálu upozorňují.
Víko nádoby musí mít těsnění ze silikonu či kvalitní gumy, nebo jinak vyřešené spolehlivé uzavírání, které se vibracemi nerozvolní.
Mixovací nože by měly být z kvalitní nerezové oceli. Pro zachování nutriční hodnoty čerstvého ovoce a zeleniny bývají nože opatřeny ještě titanovou vrstvou, která s potravinami neinteraguje.
Ergonomie a rozměry
Stolní mixéry jsou těžší a váží mezi 3 a 8 kg. Důležitý je objem mixovací nádoby, který se může pohybovat od 0,4 l až do 8 l u velkých profesionálních mixérů. Pro použití ve čtyřčlenné domácnosti postačí zlatý střed kolem 2-3 l. Před koupí mixéru doporučujeme nejprve najít vhodné místo v kuchyni, kam jej umístíte, a pečlivě vše změřit.
Ergonomie je nejdůležitější při výběru tyčového mixéru. Neměl by pro vás být příliš těžký a tvar rukojeti by měl dobře padnout do ruky. Na rukojeti jsou i ovladače, především spínač, který je potřeba držet stisknutý při práci. Pokud jste levák, ověřte, zda je umístěný tak, aby jej ruka pohodlně stiskla a přitom dokázala dostatečně citlivě pracovat s mixérem.
U stolního mixéru ergonomii řešit nemusíte. Jeho obsluha obnáší sestavení přístroje (nádoba, hlavice, tělo), ovládání pomocí tlačítek či prostřednictvím dotykového displeje, plnění a vyprazdňování nádoby, rozebrání a čištění. Stolní mixéry mohou mít plnění různě řešené. Přesvědčte se ale, zda je plnicí otvor dostatečně velký. Skládání mixéru by mělo být snadné, přitom je žádoucí, aby byly všechny části pevné a soudržné.
Funkce
Kromě takřka povinné regulace rychlosti může mít mixér ještě další funkce:
Mixér šlehač vám poslouží zároveň jako asistent při šlehání.
Vakuový mixér umožňuje mixování ve vakuu. To je šetrnější, potraviny si tak udrží původní chuť a vzhled.
Automatické vypnutí umožňuje nastavit dobu mixování, po které se přístroj sám vypne.
Pojistka proti přehřátí vypne mixér v případě, že se začne přehřívat a nedovolí jeho opětovné spuštění, dokud přístroj dostatečně nevychladne.
Stolní mixéry s nádobou mívají bezpečnostní pojistku proti spuštění při špatném sestavení, která dokáže zabránit úrazům.
Indukční ohřev je nadstandardní funkce nejdražších profesionálních přístrojů, která umožňuje ohřev polévek a omáček přímo v mixéru.
Další výbava do kuchyně
Rady na závěr
Jak se o mixér starat, aby dlouho vydržel?
Mějte na paměti, že jakékoliv použití přístroje v rozporu s jeho určením může mít za následek jeho destrukci, může dokonce dojít i k úrazu. Pokud výrobce výslovně neuvádí, že je mixér určen k sekání tvrdých potravin a ledu, pravděpodobně si jeho konstrukce a výkon s takovým úkolem opravdu neporadí.
První předpoklad dlouhé životnosti je tedy správné používání v souladu s určením přístroje. Druhým předpokladem je správná údržba.
Po každém použití mixér umyjte a vyčistěte. Odnímatelné části a příslušenství v myčce, pokud je to možné, a motorový blok otřete vlhkým hadrem.
Jak mixér bezpečně používat?
Mixér používejte přesně v souladu s pokyny výrobce. Nikdy nemanipulujte s přístrojem během provozu, mohli byste se zranit. Některé mixéry mají integrovanou pojistku proti spuštění při špatném sestavení. Doporučuje se čistit nože v ochranných rukavicích.
Jiná možnost, jak zbavit mixér nečistot, je naplnit přístroj vodou a zapnout ho na 10 vteřin na nejvyšší výkon (pulse). Respektujte výstražné symboly a nikdy nenechte obsluhu mixéru na dětech.
Jaké nástavce může mít mixér přímo v balení?
Mixéry mají ve výbavě rotační víceramenné ocelové nože, jejichž tvar a materiál ovlivňuje výsledek přípravy. Někdy je ve výbavě také pěchovadlo, které umožní během procesu posouvat potraviny do záběru nožů. Ne všechny mixéry totiž dokonale rozmísí veškerý objem v nádobě.
Smoothie mixéry mohou být dodávané s několika uzavíratelnými nádobami na snadné přenášení hotového nápoje.
Co je to smoothie a kde se vlastně vzalo?
Anglické slovo „smooth“ znamená „hladký“, nápoj smoothie musí být tedy umixovaný do hladka bez zbylých kousků plodů a dužiny. Jde o hustý nápoj z ovoce, zeleniny a vody, který vymyslel a zpopularizoval Američan Steven Kuhnau v 70. letech. Kvůli své alergii na laktózu nemohl pít tehdy rozšířené mléčné koktejly.
Smoothie mixéry se od odšťavňovačů liší tím, že zpracovávají celé ovoce včetně slupek, nikoli jen vylisovanou šťávu. Nápoj je proto, na rozdíl od džusu, sytější a zdravější, s obsahem vlákniny.
Další užitečné články
Vychytávky do kuchyně Recept na dýňový koláč Recept na kokosová vosí hnízda se salkem Recept na mandlové vanilkové rohlíčky Recepty na nepečené cukroví z vlašských ořechů či mandlí Recept na domácí kynutou vánočku Co je to detoxikace 4 recepty na domácí jahodovou zmrzlinuRecepty na polévku z dýně hokaido