Náročnost a zkušenosti uživatele
Důležitým odrazovým můstkem při výběru mlýnku na k ávu jsou vaše osobní zkušenosti preference ve způsobu přípravy kávy – moka konvice, pákový kávovar, french press apod. Pro každý z nich je ideální jiná hrubost mletí, ale obecně platí, že čím jemněji namletou kávu chcete mít, tím kvalitnější mlýnek potřebujete. Jinak hrozí, že káva nebude dostatečně rozemletá nebo se při mletí spálí. Pokud jste si pořídili výkonný kávovar na přípravu espressa, je vhodné investovat také do kvalitního mlýnku na kávu, který pomele kávu do požadované hrubosti/jemnosti a zároveň ji nepřipálí. Jestli s vlastním mletím začínáte a používáte například french press, jenž vyžaduje hrubě mletá zrna, udělá vám dobrou službu i jednodušší a levnější mlýnek.
Způsob mletí
Mlýnky se dělí na tři druhy podle tvarování mlecího systému a způsobu, jakým kávová zrna zpracovávají:
Mlýnky s tříštivými noži rozsekají zrna na malé kousky, které však nemají vždy úplně stejnou velikost, což není pro přípravu kávy ideální. Látky se z kávové směsi uvolňují nerovnoměrně, a výsledná chuť tak nemusí být nejlepší. Při vyšších otáčkách navíc mohou nože kávu spálit, a tím tak zkazit její chuť. Výhoda je však univerzální použití těchto mlýnků, lze je použít i na jiné suroviny, např. koření.
Kónické mlecí kameny jsou velmi výkonné a k rozemletí zrn potřebují mnohem nižší otáčky než modely s plochými kameny, při mletí se tedy méně zahřívají a pomaleji se opotřebovávají. Jejich životnost stačí k namletí až 750 kg kávy.
Ploché mlecí kameny jsou méně efektivní než ty kónické, melou pomaleji a jejich celková životnost je nižší, umelou přibližně 350 kg kávy. Oba typy mlecích kamenů jsou určené pouze k mletí kávy, nelze je tedy využít pro jiné účely. Celkově však kameny melou kávu rovnoměrněji, a tak se lépe uvolňuje její aroma.
Kvalita provedení a materiálů
Kromě typu mlecího systému se zaměřte také na materiál, ze kterého je vyroben. Ocelové sekací nebo mělnicí systémy jsou velice odolné a mají dlouhou životnost, ale při vysokých otáčkách mohou kávu spálit, a nenávratně tak poškodit její výsledné aroma a chuť. Lepší variantu představují mlecí kameny z keramiky, které ani při vysoké rychlosti kávu nespálí.
Design
Vzhled a materiál vnější schránky jsou záležitostí osobního vkusu. Mlýnky na kávu se vyrábí v rozdílných designech a najdou se mezi nimi minimalistické modely, které se hodí do moderní domácnosti, ale i rustikální kusy z kovu a dřeva. I ruční mlýnky jsou k dostání v moderním provedení.