Jak vybrat motorový olej?

Motorový olej má v motoru nezastupitelnou roli, kterou nelze podceňovat. Pravidelná kontrola jeho hladiny a případné dolití by mělo patřit k základní údržbě. Jinak riskujete zadření a v nejhorším případě smrt motoru. Jak vybrat motorový olej se dočtete v našem rádci.

Motorový olej má v motoru nezastupitelnou roli, kterou nelze podceňovat. Pravidelná kontrola jeho hladiny a případné dolití by mělo patřit k základní údržbě. Jinak riskujete zadření a v nejhorším případě smrt motoru. Jak vybrat motorový olej se dočtete v našem rádci.

Doba čtení 6 min.
Jakub, redakce Heureka.cz

Jak vybrat motorový olej do auta

Návod na to, jak zjistit na 100 % správný typ oleje přímo pro váš motor je jednoduchý. Najdete ho napsaný na štítku, který je přivázaný nebo nalepený v prostoru motoru, případně v rámu dveří u řidiče. Informaci byste měli najít také v uživatelské příručce k vozidlu.

Proč je ale olej pro motor tak důležitý? Motorové oleje zajišťují bezproblémový chod motoru tím, že vytváří vrstvu mezi jeho jednotlivými částmi. Ty se o sebe pak nemohou přímo třít. Olej kromě toho také chrání před nečistotami. Jeho absence tak výrazně zkracuje životnost motoru, protože se rychleji zanáší, a snadněji se proto zadře. První trpí ty nejcitlivější části a postupně dochází ke stále fatálnějším závadám. Včasnou výměnu a pravidelnou kontrolu oleje proto určitě nepodceňujte.

Rozdělení motorových olejů podle normy SAE

Při výběru oleje vás na první pohled zarazí speciální značení jeho viskozity (míry vnitřního tření) ve formátu xxW-yy (např. 5W-40). Jedná se většinou o mezinárodní normu SAE, která upravuje a zaručuje průmyslové standardy. Existují však i jiné normy, dokonce i speciální stupnice jednotlivých výrobců motorů.

Číslo, které se nachází před písmenem "W" (z anglického Winter - zima), vymezuje "startovatelnost" při nízkých teplotách. Čím je nižší, tím nižší může být i teplota okolí, aniž by se nebezpečně ponížila tekutost oleje. Zimní značení je dáno stupnicí 0W, 5W, 10W, 15W, 20W a 25W. Tato čísla však neznačí žádnou konkrétní nejnižší teplotu, protože závisí také na typu a velikosti motoru.

Číslo za pomlčkou (20, 30, 40, 50, 60) určuje naopak nejvyšší okolní teplotu za teplého letního počasí (opět nereflektuje žádné konkrétní °C). Přílišné snížení viskozity oleje a možné zpřetrhání mazacího filmu vám tak při správném výběru nebude hrozit ani za horkých letních dnů. Moderní vícestupňové oleje, jako např. 5W-40 vám tak v našich klimatických podmínkách umožní bezpečné celoroční používání. Opět je důležité vzít v potaz typ a velikost motoru.

Druhy motorových olejů podle výroby

V nabídce najdete minerální, částečně syntetické a plně syntetické motorové oleje. Minerální oleje jsou vyrobené z průmyslově zpracované surové ropy, zbavené vosků a jiných nečistot a nechtěných složek. Syntetická výroba znamená získávání pomocí složitého chemického procesu, který zajišťuje čistotu. To má za následek lepší ochranu motoru při startování a celkové námaze. Rovněž lépe odolává teplu a oxidaci.

Jaký olej do motoru auta - konkrétní výběr

Pokud znáte konkrétní olej do auta vhodný přímo pro váš motor, nic vám nebrání v jeho nákupu. V okamžiku, kdy se vám v autě rozsvítí kontrolka olejničky, měli byste ho mít po ruce. Jízda s rozsvícenou olejničkou znamená většinou jízdu s nedostatečným množstvím oleje nebo nefunkčním olejovým čerpadlem a je to celkem jistá cesta k zadření motoru. V naší nabídce najdete většinu užívaných specifikací, stačí tak jen vybrat tu správnou:

Jaký olej do motorky

Rozdíly ve složení má klasický olej pro čtyřtaktní motory a speciální olej pro dvoutaktní motory, jako je např.: olej do motorky. U dvoutaktních motorů je mazání umožněno směsí oleje a benzinu, tzv. olejovou mlhou. I mezi motorkami však najdete zástupce čtyřtaktních motorů.

Olej do motorky Olej do motorky 4T Olej do motorky 2T Olej do motorky 10W-40

Jaký olej do sekačky

I v tomto případě půjde o dvoutaktní motor. Opět tedy olej lijeme přímo do paliva. Poměr je přesně určený výrobcem a je nutné ho dodržet.

Olej pro dvoutakty Olej do zahradní techniky Olej do sekačky 10W-40 Olej do sekačky 10W-30

Jaký olej do motorové pily

Vybírejte vždy olej pro dvoutakt a to podle konkrétního typu pily. Většinou se bude jednat o oleje pro vzduchem chlazené motory. Speciální olej pak vyžaduje přímo mazání lišty a řetězu na pile. Doporučujeme např. biologicky odbouratelný olej pro ztrátové mazání.

Rady na závěr

Auto by mělo být ohřáté, stát na rovině a několik minut odstáté po vypnutí motoru (jen velmi málo aut umožňuje kontrolu při běžícím motoru). Postup je jednoduchý, vytáhněte olejovou měrku, otřete ji hadříkem, zasuňte na doraz zpět a znovu vytáhněte. Olej by se měl nacházet mezi horní a spodní ryskou na konci měrky. Problém tak máte ve chvíli, kdy je hladina skutečně pod spodní ryskou. Rozdíl mezi ryskami přitom činí cca 1 l oleje.

Pravidelná výměna oleje a filtru se vám vrátí ve sníženém počtu dalších oprav a celkové kondici vozidla. Frekvenci výměny se dočtete v příručce, kde to specifikuje každý konkrétní výrobce. Obecně se však doporučuje interval 10 000 - 15 000 najetých km.