Jak vybrat nůž?

Na túru do hor, nebo na houby do lesa, kapesní nůž je praktickým společníkem v každé situaci. Vyberte si multifunkční švýcarský nůž, se kterým si otevřete láhev vína i konzervu s lančmítem, nebo houbařský nůž, který nesmí chybět žádnému mykologovi. Kapesní zavírací nůž je pak přesně ten, který by měl mít každý muž i žena. Jak vybrat nůž pro všechny vaše potřeby? Jste na správném místě, se vším vám poradíme.

Na túru do hor, nebo na houby do lesa, kapesní nůž je praktickým společníkem v každé situaci. Vyberte si multifunkční švýcarský nůž, se kterým si otevřete láhev vína i konzervu s lančmítem, nebo houbařský nůž, který nesmí chybět žádnému mykologovi. Kapesní zavírací nůž je pak přesně ten, který by měl mít každý muž i žena. Jak vybrat nůž pro všechny vaše potřeby? Jste na správném místě, se vším vám poradíme.

Doba čtení 11 min.
Regina, redakce Heureka.cz

Typy nožů

Kapesní

Kapesní nože zastřešují širokou škálu od multifunkčních nožů až po taktické nože. Najdete mezi nimi i legendu dětských let, zavírací nůž rybička. Cenově se můžete vejít do několika stovek korun ale i tisíců, pokud si chcete dopřát opravdu kvalitní ostří. U zavíracích nožů věnujte pozornost především pojistce, která brání čepeli v pohybu.

Velké zavírací nože Lovecký nůž zavírací

Vystřelovací

Vystřelovací nůž vysune čepel zepředu pomocí tlačítka, kterým se poté čepel také zasouvá. Vyhazovací nůž zase vysouvá čepel ze hřbetu rukojeti. Jejich výhodou je skladnost a možnost rychlého použití jednou rukou.

  • Ovládání jednou rukou

  • Skladnost

  • výhoda

  • Riziko poškození vystřelovacího mechanismu

  • Nevhodný pro méně zkušené majitele

Švýcarský

Švýcarský nůž je populární nejen coby armádní vybavení, ale své místo najde také v batohu každého outdoorového nadšence. Předními výrobci švýcarských nožů jsou Victorinox, Wenger a Swiza.

  • Victorinox se od roku 1884 specializuje na výrobu nožů a od roku 2005 je jediným dodavatelem víceúčelových nožů pro švýcarskou armádu. Kromě nože jsou vybaveny například otvírákem na konzervy, lupou, nůžkami, pilkou nebo pilníkem.

  • Wenger vyrábí tzv. švýcarské nože Genuine Swiss Army knife (opravdový švýcarský armádní nůž) od roku 1893, tehdy především pro vojáky. Od roku 2005 spadá pod firmu Victorinox a od roku 2014 vyrábí nože pod jejím jménem. V nabídce má několik modelů lišících se výbavou nebo úpravami (Classic, Ranger, Evolution, Swissarmy, či EvoGrip).

  • Swiza odlišuje své výrobky jednak zaobleným tvarem střenky a také oboustranným nehetníkem, díky kterému jsou nože vhodné i pro leváky. Jejich dalším unikátem je nástroj pro odstraňování klíšťat s lupou a speciální nůžky, samosvorné v těle nože, díky čemuž je manipulace s nimi mnohem přesnější a pohodlnější.

Houbařské

Nůž na houby by neměl chybět v žádné české domácnosti, přeci jen jsme národ houbařů. Vybavte se šikovným nožíkem se štětečkem na očištění všech těch klouzků, které skončí ve vašem košíku.

Outdoorové nože

Tento typ nožů vám poslouží hlavně k vyřezávání, zahrocování kůlů či dlabání zářezů. Z toho důvodu jsou lehčí s lépe se s nimi pracuje. Často jde o , které vám poslouží také při vaření v přírodě, kdy si budete potřebovat naporcovat kousky jídla nebo ukrojit krajíc chleba, nebo očistit nasbírané houby. Outdoorový nůž mějte vždy ve vhodném pouzdře, které jednak ochrání ostří před korozí a plísní, ale i vás při nošení - ať už u pasu, v kapse, či batohu. Navíc může někdy pouzdro skrývat i další vychytávky, které se v divoké přírodě mohou hodit – například křesadlo či brousek integrovaný do pouzdra.

S pevnou čepelí

Nože s pevnou čepelí patří do rukou zkušenějším uživatelům, kteří mají zároveň náročnější požadavky. Jsou bytelnější, celkově odolnější a při správném výběru s nimi uděláte větší a náročnější práci než s pouhou rybičkou. Bývají dodávány s pouzdrem určeným k ochraně ostří, a také k připnutí na opasek či jinou součást výstroje. Jejich výhodou je masivní provedení, většinou dlouhá čepel a pohodlná rukojeť. Avšak nejsou tak skladné a je nutné nosit je u pasu nebo v příručním zavazadle.

Mezi tyto nože se řadí hlavně vojenské nože a lovecké nože, včetně rybářských, které někdy mají rukojeť vytvořenou tak, aby v případě pádu do vody udržela nůž na hladině.

Cenové spektrum je mimořádně široké – vybírat lze už od deseti korun, ale není problém koupit ručně kovaný nůž s ostřím z damaškové oceli za desítky tisíc.

  • Bytelnější a odolnější

  • Pohodlná rukojeť

  • Horší skladnost

Lovecké nože s pevnou čepelíLovecký nůž s pilkou

Další účely

Některé nože nabízí další vychytávky, které vám usnadní život nejen v přírodě. Praktický nožík proto kromě čepele může nabídnout také nástroje užitečné při kempování, jako otvírák na konzervy, vývrtku, párátko, škrtátko nebo nůžky. Další multifunkční nože jsou zase zaměřené na praktické využití při práci a mají zabudované pilníky a pilky, šroubovák, kleště, pinzetu či dokonce lupu. Záchranářský nůž je zase vybaven hrotem na rozbíjení skla, řezačem bezpečnostních pásů, či zoubkované ostří pro snadné přeříznutí oblečení, provazů a lan.

Jak vybrat nůž

V první řadě si ujasníme, k čemu a jak má váš nový nůž sloužit. Budete ho nosit stále u sebe? Pak vybírejte podle velikosti a hmotnosti. Chcete s nožem opracovávat materiál (vyřezávat, krájet pokrmy, zpracovávat dřevo)? Pak by neměl být příliš těžký, abyste vydrželi při práci déle. Naopak sekání si vyšší váhu žádá, těžší nůž si snadněji poradí s nastavenou překážkou.

Rukojeť

Vybírejte vždy podle velikosti vaší dlaně. Také tvar rukojeti v průřezu je pro výběr nože důležitý. Ideálem je tupý ovál, který není ani moc hranatý, ani moc oblý. Vyvážení nože může mít zásadní vliv na jeho funkčnost a bezpečnost používání. Dbejte na ergonomii nože a zda vám pohodlně sedí v dlani.

Zvolíte-li příliš silnou rukojeť v porovnání s vaší rukou, bude se nůž držet obtížně při řezání. Avšak je-li rukojeť příliš tenká, budete ji zase křečovitě a nejistě svírat, což je únavné a zároveň nebezpečné. Nůž s dlouhou rukojetí má tendenci vysmeknout se z ruky, nůž s příliš krátkou rukojetí zase nebudete moci vhodně uchopit, což opět zvyšuje riziko úrazu.

Čepel

Optimální délka čepele je přibližně od 75 do 120 mm. Chcete-li zavírací nůž používat stejně jako pevný, dbejte při výběru na zajištění čepele, která by při práci měla zůstat pevně zajištěná v jedné poloze. To se provádí pomocí pojistek různých typů – klasické odpružené pojistky, jednoduché pojistky typu liner lock (část bočnice nože se opírá o patu vykloněné čepele a znemožňuje tak její návrat), pojistky na principu samostatné odpružené západky (uzamyká čepel do rukojeti) či specifického způsobu jednotlivých výrobců.

Materiál

Materiál čepele

Při výběru čepele máte na výběr z oceli, keramiky i plastu. Různé materiály mají odlišné vlastnosti, ale i odolnost a údržbu.

Rukojeť

Rukojeť nože se vyrábí z nejrůznějších materiálů. Mezi nejčastější patří dřevo, ocel, kůže, guma i plast. Najdete však také okrasné materiály, jako rohovina nebo perleť. Preferujete-li dřevo, volte dřevo odolné, nejčastěji dubové či bukové, případně některá exotická dřeva.

Broušení nože

Údržba a čištění

Údržba čepele obnáší převážně broušení ostří nože. Pamatujte, že nůž se brousí vždy proti ostří, nikdy ne opačně.

Nabroušením nože však údržba nekončí. Řeznou plochu je třeba chránit proti korozi. Té předejdete pravidelným čištěním nože. Ideálně po každém použití ho otřete a naneste mastný film pomocí oleje. V případě škrábanců přeleštěte nůž tvrdším smirkovým papírem a posléze doleštěte jemnějším.

Kromě údržby čepele věnujte péči také rukojeti. Dřevěnou rukojeť jednou za čas zbruste jemným brouskem a natřete kvalitním olejem, popřípadě kosmetickou vazelínou. Ostatní materiály pravidelně očišťujte od prachu a nečistot pod tekoucí vodou. Poté důkladně osušte. Na případné větší znečištění používejte speciální přípravky určené pro daný materiál.

Nejčastější dotazy