Jak vybrat odšťavňovač?

S čerstvými ovocnými a zeleninovými šťávami z vlastního odšťavňovače se krabicové džusy z obchodu srovnávat nedají. Navíc vždy budete vědět, že pijete šťávu z kvalitních surovin a že pro zdraví vaší rodiny děláte maximum. Vše důležité se dozvíte v našem rádci Jak vybrat odšťavňovač.

S čerstvými ovocnými a zeleninovými šťávami z vlastního odšťavňovače se krabicové džusy z obchodu srovnávat nedají. Navíc vždy budete vědět, že pijete šťávu z kvalitních surovin a že pro zdraví vaší rodiny děláte maximum. Vše důležité se dozvíte v našem rádci Jak vybrat odšťavňovač.

Doba čtení 7 min.
Jakub, redakce Heureka.cz
Jak vybrat odšťavňovač se dozvíte v našem rádci

Jak vybrat odšťavňovač podle typu

šnekový odšťavňovač

Šnekový

Odšťavňovač najdete na trhu v několika provedeních. Tím nejvíce hledaným je šnekový odšťavňovač. Ten disponuje nižším příkonem a je zpravidla také pomalejší než níže zmíněná odstředivá varianta. Namísto nožů totiž k rozmělnění surovin používá otočného šneka, kterým protlačí šťávu sítem do připravené nádoby. 

K surovinám je šetrný, proto zachová vitamíny a enzymy. Jeho tichý chod není překážkou pro vysokou výtěžnost, což znamená maximum šťávy a suchý odpad. Sítka můžete měnit, čímž získáte šťávu o různých konzistencích. Na některých odšťavňovačích se dají připravit těstoviny, ořechová másla, sorbet, umlít káva nebo maso, či k nim lze přidělat lis na olej.  

Kvalitní šnekový model oceníte zejména pokud se chcete stravovat zdravě a nevadí vám, že si na šťávu budete muset chvíli počkat. Zvládne udělat za půl hodiny přibližně 4 l šťávy, což pro jednoho může být až příliš a pro druhého málo.

  • Úspornější na energii

  • Snadno se myjí

  • Tiché

  • Užší plnicí otvor

  • Pomalejší

  • Dražší

Šnekové odšťavňovače

Vertikální

Vertikální šnekový odšťavňovač umožňuje odšťavňovat větší množství surovin najednou. Pokud plánujete zpracovávat hlavně ovoce a měkké plody, je vertikál výbornou volbou.

Jestliže ale chcete ve větším množství užívat také kořenovou zeleninu, měli byste raději sáhnout po horizontálním modelu. U vertikální varianty totiž hrozí, že se silikonové těsnění v komoře častým zpracováváním tvrdých surovin rychleji opotřebí. Navíc ve šťávě z vertikálů se může tu a tam objevit nějaká ta drť ze zpracovávané suroviny.

Vertikální šnekové odšťavňovače

Horizontální

Horizontální šnekový odšťavňovač je vhodnější variantou pro odšťavnění kořenové zeleniny a např. také bylinek. Vybírat zde můžete mezi jedním šnekem (jednohřídelovým) nebo dvěma šneky (dvouhřídelovým). 

Modely s jedním šnekem jsou lépe uzpůsobeny na tvrdou kořenovou zeleninu než vertikály. Mají také menší otvor na vkládání surovin, takže nehrozí ani přehlcení odšťavňovače. To ovšem ale také znamená, že musíte krájet ovoce a zeleninu na menší kousky.

Horizontální šnekové odšťavňovače

Jsou vybavené dvěma šneky, díky nimž se vám podaří získat ze suroviny opravdu maximum. Jsou výrazně dražší než odšťavňovače s jedním šnekem. To ale neznamená, že jsou vždy lepší.

Paradoxně jsou mnohdy vhodnější volbou odšťavňovače jednohřídelové, protože u nich není potřeba tolik tlačit na pěchovací zátku, což může některé uživatele nakonec od celého odšťavňování na dvouhřídelovém odšťavňovači odradit. Navíc i čištění dvoušenkového odšťavňovače bývá složitější.


ruční odšťavňovač

Ruční mechanický

Ruční odšťavňovač vyžaduje pro přípravu šťávy mechanické otáčení kličkou. Výtěžnost mechanických odšťavňovačů není tak dobrá, ale na druhou stranu získáte stejně kvalitní šťávu jako z ostatních nízkootáčkových odšťavňovačů. 

Velkou výhodou je však nízká cena, takže pokud neplánujete odšťavňovat pravidelně ale jen příležitostně, na chatě či na cestách, je mechanický model skvělou volbou. Rozhodně ale není vhodný na každodenní použití na větší množství surovin. 

Je však skvělý na každodenní odšťavnění bylinek, mladého ječmene, mladé pšenice a jiných trav. U každodenního zpracovávání ovoce a zeleniny byste se nejen hodně nadřeli, ale také by vám odšťavňování dlouho trvalo.

  • Získáte kvalitní šťávu

  • Šetrný k surovině

  • Nízká cena

  • Musíte vynaložit fyzickou námahu

  • Odšťavňování je pomalejší

  • Nižší výtěžnost

Mechanické odšťavňovače

odstředivý odšťavňovač

Odstředivý

Odstředivý odšťavňovač je oblíbenou variantou v různých stravovacích zařízeních či fresh barech, kde je zapotřebí rychle nápoj naservírovat. Neocenitelný je také pro zaneprázdněné lidi a velké rodiny, kde čas hraje hlavní roli. Šťáva však rychleji oxiduje, takže se musí vypít co možná nejdříve.

Dvěma základními poznávacími znaky jsou otočné nože a rychlost. Tu mají na svědomí výkonnější motory dosahující příkonu i nad 900 W. Do plnicího otvoru jen hodíte ovoce či zeleninu, ze kterých chcete získat šťávu, otočné nože suroviny rozsekají a protlačí přes síto. Sklenici naplněnou zdravou šťávou tak budete mít během pár sekund.

  • Bývají levnější

  • Silný motor

  • Rychlost

  • Dělá méně kvalitní šťávu

  • Ve šťávě se tvoří pěna

  • Nižší výtěžnost

  • Hlučnost

Odstředivé odšťavňovače

Níže si můžete prohlédnout, jak si odšťavňovače stojí v tabulkovém porovnání - 1 znamená nejhorší, 5 nejlepší:

Typ odšťavňovače

Čištění

Kvalita šťávy

Měkké plody

Kořenová zelenina

Listová zelenina

Rychlost

Odstředivý odšťavňovač

1

2

3

3

1

5

Šnekový odšťavňovač

5

4

4

5

4

3

Dvouhřídelový odšťavňovač

3

5

4

5

5

3

Mechanický odšťavňovač

4

3

3

3

4

1

Jaký odšťavňovač podle ostatních kritérií

Výtěžnost

Dostat z odšťavňované suroviny maximum šťávy je jedním z hlavních parametrů při výběru nového odšťavňovače. V tomto ohledu se dá řídit jednoduchým pravidlem: čím méně otáček, tím bývá vyšší výtěžnost a kvalita šťávy.

Právě nízká výtěžnost je jedním z problémů odstředivých odšťavňovačů. Odpad, který vzniká po odšťavnění ovoce a zeleniny bývá příliš mokrý. To znamená, že spousta šťávy, která mohla skončit ve vaší sklenici, přijde vniveč. Takže zatímco pořizovací cena odšťavňovače bude nízká, na surovinách se vám odšťavňování prodraží, protože z ovoce a zeleniny nedostanete tolik šťávy, kolik by bývalo šlo.

Šnekové odšťavňovače mají oproti odstředivým odšťavňovačům mnohem lepší výtěžnost a odpad bývá jen v závislosti na surovině lehounce navlhlý. Dvouhřídelové odšťavňovače jsou ale ve výtěžnosti ještě lepší než klasické jednohřídelové. Výtěžnost je u nich maximální.

Kvalita šťávy

S výtěžností jde ruku v ruce i kvalita šťávy. Protože je odstředivý odšťavňovač rychlý jako blesk, při odšťavňování vytváří teplo. To ale nesvědčí šťávě, která se tím tak mírně zahřívá, čímž může dojít k znehodnocení některých vitamínů a enzymů. Šťáva z odstředivých odšťavňovačů není tak chuťově plná jako šťáva ze šnekových odšťavňovačů, je mírně vodovější a našlehaná. 

Čím rychlejší odšťavňovač je, tím více vzduchových bublinek se do šťávy dostane, vzniká také více pěny a šťáva rychleji oxiduje.

Šnekové odšťavňovače jsou výrazně pomalejší, a právě díky pomalému tempu odšťavňování se do šťávy dostane minimum kyslíku, šťáva tak pění jen málo, a tím pádem také pomaleji oxiduje. Takovou šťávu pak není nutné vypít hned a můžete ji postupně upíjet. Pokud má odšťavňovač do 200 otáček za minutu, vydrží šťáva v lednici po celý den.

Šířka plnicího otvoru

Užší plnicí otvor není na škodu, právě naopak. Existují dokonce tak velké plnicí otvory, že do nich můžete hodit jedno celé jablko. Aby ale odšťavňovač zvládl zpracovat velký kus suroviny, musí mít hodně odolné lisovací ústrojí a dostatečně výkonný motor. 

I u těch nejlepších odšťavňovačů je dobré jablko alespoň rozčtvrtit, aby si s ním přístroj dokázal poradit co možná nejlépe. Navíc tím, že surovinu rozkrájíte na menší kousky, dosáhnete také lepší výtěžnosti.

Rady na závěr

Odšťavňovače jsou primárně určené na odšťavňování různých druhů ovoce a zeleniny, a zatímco některé odšťavňovače touto funkcí začínají i končí, jiné teprve začínají.

  • Odstředivý odšťavňovač vám dá jenom šťávu.

  • Vertikální odšťavňovač zvládne připravit ovocné a zeleninové šťávy, ořechová a semínková mléka či sorbet z mraženého ovoce.

  • Horizontální odšťavňovač toho dokáže ještě víc. Kromě ovocných a zeleninových šťáv, ořechových a semínkových mlék, sorbetu z mraženého ovoce, můžete v některých horizontálních odšťavňovačích připravovat ořechová másla, dětské příkrmy, těstoviny, umlít kávu či maso. 

Ne každý horizontální a vertikální odšťavňovač umožňuje těmito způsoby zpracovávat suroviny. Pokud má ale přístroj v příslušenství nástavce na těstoviny, bude těstoviny umět vyrobit. Vždy je potřeba si důkladně pročíst specifikaci produktu.

Na některých odšťavňovačích si můžete připravit také za studena lisované oleje, ale k tomu potřebujete speciální lis na olej, který na odšťavňovač jednoduše připevníte. Doma si tak můžete připravit nejrůznější oleje např. z lněných semínek, dýňových semínek, černého kmínu, konopných semínek, máku, kokosu, arašídů, kešu, pistácií, slunečnice a mnoha dalších olejnin, které vás napadnou. 

Pokud si budete chtít vypít šťávu později, je dobré uskladnit ji ve vakuových nádobách a odsát z nich vzduch pomocí vakuové pumpičky. Šťáva vám tak v lednici může vydržet o 24 až 48 hodin déle. Nejlepší je ale vždy pít šťávu co možná nejdříve po odšťavnění.

Ne všechny suroviny jsou pro odšťavňování vhodné. Odšťavňovače obecně, a to i ty šnekové včetně dvouhřídelových, mají problém s přezrálými a vyschlými surovinami. Velmi problémová bývají moučná jablka, měkké hrušky, meruňky, měkký ananas, uschlé bylinky apod. Banán na odšťavňovači také nezpracujete, je proto lepší rozmixovat jej společně se šťávou v mixéru. Naopak nejlepší výtěžnosti dosáhnete s tvrdými nepřezrálými plody.

Jiné vychytávky do kuchyně

Lisy na citrusy

Lisy na citrusy

  • 330 produktů

Lisy na citrusy
Mixéry

Mixéry

  • 2482 produktů

Mixéry
Sušičky potravin

Sušičky potravin

  • 275 produktů

Sušičky potravin
Kuchyňské roboty

Kuchyňské roboty

  • 1060 produktů

Kuchyňské roboty
Elektrická struhadla

Elektrická struhadla

  • 36 produktů

Elektrická struhadla

Další užitečné články