Materiál
Kotlíky dělíme především podle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody?
Smaltovaný kotlík
Je velmi oblíbený, protože ho téměř nic nezničí. Vydrží vám dlouhá léta a je zdravotně zcela nezávadný. Jelikož je vrchní vrstva smaltovaná a neobsahuje žádné póry, neulpívají na něm žádné nečistoty.
Odolává UV záření
Nevytváří pachuť
Dlouhá životnost
Méně odolný proti nárazům
Nerezový kotlík
Jeho největší předností je odolnost. Proti pádům a nárazům je téměř imunní. Navíc se jednoduše čistí. Prodává se k němu i poklice, která zvyšuje komfort při vaření.
Snadná údržba
Rovnoměrné rozložení teploty
Ke kotlíku si také můžete dokoupit poklici, díky které budete mít pokrm hotový dříve. Zároveň vám ovšem může posloužit jako pánev. Případně na ni lze umístit brikety a tím nasimulovat pečení v troubě.
Litinový kotlík
Litinový kotlík ocení všichni, kdo si rádi zavaří a od výsledného pokrmu neočekávají nic jiného než dokonalost. Je zdravotně nezávadný a vysoce kvalitní. Můžete na něm vařit i několik hodin v kuse. Na trhu seženete i smaltovaný litinový kotlík, který je ještě kvalitnější a zároveň ještě snadnější na údržbu.
Barevná glazura
Prudké i pomalé vaření
Měděný kotlík
Už naše babičky a prababičky věděly, co je na vaření guláše nejlepší. Používaly měděný kotlík, stejně jako jejich maminky. Pokud si měděný kotlík koupíte, vydrží vám desítky let.
Dlouhá životnost
Nejlepší na guláš
Měď může začít oxidovat
Náročnější údržba
Železný kotlík
Lisovaný železný kotlík je ideální na vaření jakéhokoliv typu pokrmu. Povrch kotlíku musí být stále jemně mastný, díky tomu vám vydrží dlouhá léta, neboť mastnota chrání materiál před korozí. Po vaření ho stačí jen vytřít. Nemusíte jej mýt.
Jednoduché vaření
Snadná údržba
Nepřilnavý povrch
Objem kotlíku
Než si kotlík koupíte, zamyslete se nad tím, pro kolik lidí v něm chcete vařit. Plánujete-li výlety v širším rodinném kruhu či s přáteli, jistě oceníte větší hrnec, než když si budete vařit pro sebe a svou drahou polovičku.
Jak vybrat velikost?
Obvykle počítáme na jednu osobu s obsahem přibližně 300–450 ml guláše nebo například polévky. To znamená, že kotlík o objemu 2 l vám postačí pro zhruba 1–3 osoby. Čtyřlitrový kotlík je vhodný pro 2–5 osob, šestilitrový pro 4–8 osob. Vždycky je ale lepší pořídit si větší kotlík, protože pak se vám s ním bude lépe manipulovat a pokrm půjde snadněji míchat.
Objem kotlíku | Počet porcí (1 porce 300–450 ml) |
---|---|
2 l | 1–3 |
4 l | 2–5 |
6 l | 4–8 |
8 l | 6–10 |
10 l | 8–12 |
12 l | 10–14 |
Údaje v tabulce jsou pouze orientační, samozřejmě záleží na tom, kolik toho kdo sní. Muži toho pravděpodobně snědí mnohem více než děti. Rovněž musíte od celkového objemu kotlíku minimálně litr až dva odečíst, neboť se počítá s tím, že pokrm nezabere celý jeho objem.