Plotny palačinkovačů se vyrábí buď z hliníku nebo litiny. Důležité ale je, aby měly nepřilnavý povrch, díky němuž nebudete muset při přípravě palačinek používat zbytečně velké množství tuku. Tou nepřilnavou povrchovou úpravou u domácích palačinkovačů bývá zpravidla teflon, kterým je potažena hliníková ohřevná deska.
Díky teflonu se palačinky nepřipalují a můžete si připravit i skutečně dietní variantu úplně bez tuku. Tento nepřilnavý povrch nevyžaduje žádnou speciální péči, po každé palačince stačí plát, je-li to vůbec potřeba, jednoduše otřít kuchyňskou papírovou utěrkou.
Na teflon se nesmí používat žádné chemické čističe nebo drátěnky, protože by vrstvu teflonu mohly poškodit, a palačinky by se tak začaly připalovat. Připečenější zbytky těsta očistěte navlhčeným hadříkem.
U palačinkovačů určených pro komerční účely se používají jiné odolnější materiály, tedy litina, litina potažená smaltem či kombinace chromu a litiny.
Tělo domácích palačinkovačů bývá často vyrobeno z plastu, díky němuž je přístroj lehký a jeho cena příznivá. Palačinkovače pro komerční využití bývají sestaveny z nerezové oceli, která zaručuje odolnost a dlouhou životnost. Jsou však výrazně těžší a dražší.