Jak vybrat pánev?

Kvalitní pánev je základem každé kuchyně. Můžete na ní smažit, flambovat, dusit, a dokonce i vařit omáčky. Abyste z pánve dostali maximum, je potřeba dobře zvolit nejen tvar, ale hlavně materiál. Zaměřte se také na nepřilnavost, odolnost vůči poškození a nároky na údržbu

Kvalitní pánev je základem každé kuchyně. Můžete na ní smažit, flambovat, dusit, a dokonce i vařit omáčky. Abyste z pánve dostali maximum, je potřeba dobře zvolit nejen tvar, ale hlavně materiál. Zaměřte se také na nepřilnavost, odolnost vůči poškození a nároky na údržbu

Doba čtení 8 min.
Sandra, redakce Heureka.cz

Základní rozdělení

Univerzální pánev

  • Univerzální použití

  • Ke smažení i dušení

  • Některé pánve jsou vhodné do trouby

  • Při výběru se zaměřte průměr, výšku okraje a materiál

  • Pánev s poklicí využijete na dušení

Univerzální pánve

Pánve s poklicí

Pánev na palačinky

  • Lehká a plochá, s nízkým okrajem

  • Palačinku bez problémů otočíte

  • Hodí se také k přípravě bramboráků nebo omelet

Pánve na palačinky

Pánev na lívance

  • Typická svými důlky

  • Většinou na 4, ale i 7 lívanců

  • Vytvoříte krásně symetrické lívance

  • Hodí se i na volská oka či bramboráčky

Pánve na lívance

Pánev Wok

  • Velmi hluboká pánev s úzkým dnem

  • Během vaření se ohřívá dno i stěny

  • Skvělá pro větší množství jídla

Wok pánve

Grilovací pánev

  • Žebrované dno

  • Po opečení bude na mase či zelenině klasické žebrování

  • Většinou čtvercový tvar

  • Vyšší hmotnost, dobře drží teplo

Grilovací pánve

Pánev na paellu

  • Velká hluboká pánev se 2 uchy

  • Vhodná i pro další pokrmy z jedné pánve

  • Dobře vede teplo

Pánve na paellu

Hluboká pánev na soté

  • Na přípravu soté i různých omáček

  • Ideální je provedení s poklicí

Hluboké pánve na soté

Pánev na ryby

  • Oválný tvar

  • Snadná příprava celých ryb

  • Ryby nepřesahují z pánve ven

Pánve na ryby

Podle čeho vybrat

Kvalita materiálu a zpracování

  • Investice do kvalitní pánve z odolného a trvanlivého materiálu se vyplatí

  • U vybraného modelu si dobře prostudujte materiál, technologii výroby i informace o odolnosti

  • Lisovaná hliníková pánev se poměrně rychle zničí

  • Odlévaný hliníkový model s extra silným dnem je velice odolný

  • Některé materiály vydrží při dobré péči desetiletí (litina, smalt, měď)

  • Jiné jsou mnohem citlivější a náchylnější k poškození (keramika, teflon)

Užitečné vlastnosti

  • Nepřilnavý povrch – pro přípravu pokrmů s minimem oleje, či dokonce bez něj

  • Žáruvzdorná či odnímatelná rukojeť – pro přípravu jídla v troubě nebo na přímém ohni

  • Poklička – hodí se u hlubších a univerzálních pánví, můžete s ní i dusit

  • Indikátor teploty a rozpálení – ukáže vám, kdy je pánev opravdu rozpálená

  • Sada pánví – užitečná sada, která většinou obsahuje 3 pánve o různém průměru

Sada pánví

Rozměry a hmotnost

  • Při výběru se zaměřte na průměr a na výšku okraje (hloubku pánve)

  • Malé pánve mají průměr do 24 cm a jsou vhodné pro 1–2 osoby

  • Průměr středních pánví je zhruba 25–30 cm

  • Tato velikost je nejběžnější a hodí se pro univerzální využití

  • Velké pánve mají průměr od 31 cm a jsou ideální volbou pro početné domácnosti

  • Bytelnější pánve bývají těžší a hůře se s nimi manipuluje

  • Velká litinová pánev může vážit i více než 2 kg

  • Pokud připočítáte ještě množství jídla, můžete se dostat i na 3–4 kg

  • Největší roli hraje hmotnost u palačinkových pánví, kde budete palačinky obracet přehazováním

Pánve do 24 cm

Pánve 25–30 cm

Pánve 31 cm a více

Design

  • Klasické měděné či litinové pánve se skvěle hodí do kuchyně ve francouzském stylu

  • Moderní keramické nebo titanové modely v barevném provedení se hodí do moderních domácností

  • Při výběru pánve se v první řadě držte funkčních vlastností, až pak berte v potaz vzhled

  • Pokud si pořídíte nadčasovou měděnou pánev, musíte počítat také s náročnější údržbou

Materiál

Ocel, nerez

  • Dobrá tepelná vodivost

  • Snáší vysoké teploty i mytí v myčce

  • Nepoškodíte je ani použitím kovové obracečky

  • Bez použití dostatečného množství oleje se jídlo rychleji připaluje

Ocelové pánve

Nerezové pánve

Hliník

  • Kvalitativně se dělí na 2 typy podle způsobu výroby

  • Pánve z lisovaného hliníku se mohou při delším zahřívání uprostřed zdeformovat

  • Mnohem odolnější jsou odlévané hliníkové pánve se silnějším dnem

  • Hliník je sám o sobě dobře tepelně vodivý

  • Nehodí se však k přímému kontaktu s potravinami

  • Musí proto být na vnitřní straně opatřen nepřilnavou vrstvou z jiného materiálu

Hliníkové pánve

Železo

  • Vysoce odolné vůči poškození všeho druhu

  • Pánve se mohou mýt v myčce

  • Lze používat kovové nástroje při manipulaci s pokrmy

Železné pánve

Měď

  • Dlouhá životnost a tepelná vodivost

  • Rychle reagují i na nejjemnější změny teplot při vaření

  • Nadčasový design

  • Náročnější údržba a vysoká pořizovací cena

Měděné pánve

Litina

  • Těžké, velmi odolné pánve

  • Nezničíte je vysokými teplotami, ostrými nástroji ani mytím v myčce

  • Dobře vedou teplo a hodí se k servírování pokrmů

  • Vhodné pro všechny typy varných desek

  • Celolitinové pánve můžete dát i na oheň nebo do trouby

Litinové pánve

Titan

  • Pánev se skládá z více materiálů, kde je titan dominantní

  • Tělo pánve je nejčastěji odlito z hliníku tak, aby bylo dno dostatečně silné a dobře tepelně vodivé

  • Hliník se pak za vysokých teplot pokryje oxidem titaničitým

  • Proces je zakončen nanesením několika vrstev nepřilnavého povrchového materiálu

  • Odolá teplotním šokům i mechanickému poškození

  • Vysoká pořizovací cena

Titanové pánve

Keramika

  • Perfektní k pomalé přípravě jídel za nižších teplot

  • V potravinách se tak zachová alespoň část vitamínů a minerálů

  • Nízká odolnost vůči poškození

  • Nedoporučuje se mytí v myčce ani používání tvrdých nástrojů

Keramické pánve

Granit

  • Nepřilnavá povrchová úprava

  • Příprava pokrmů s minimem tuku

  • Tělo pánve tvoří hliník či jiný tepelně vodivý kov

  • Na něj je nanesena granitová vrstva

  • Dobře odolá mechanickému poškození

  • Zdravotně nezávadný i při smažení za vysokých teplot

Granitové pánve

Smalt

  • Zdravotně nezávadná povrchová úprava kovu, nejčastěji litiny

  • Odolný proti poškození

  • Dlouhá životnost a snadná údržba

Smaltované pánve

Teflon

  • Nejpoužívanější nepřilnavý materiál

  • Nízká odolnost vůči poškrábání a teplotám nad 250 °C

  • Během těchto teplot se začnou z pánve uvolňovat zdraví škodlivé látky

  • Při vaření se však tato teplota přesáhne jen výjimečně

Teflonové pánve

Rady na závěr

  • Litinové pánve snesou takřka vše. Nedělá jim problém mytí v myčce ani drhnutí drátěnkou, ale musíte je dobře osušit, aby nezrezivěly.

  • Na keramiku musíte jemně. Keramické pánve nepatří do myčky, není vhodné na ně používat agresivní či abrazivní čisticí prostředky. Nečistoty raději setřete papírovou utěrkou nebo pánev odmočte.

  • Hliníkové pánve jsou citlivé na změnu barvy. Pokud se dostanou do kontaktu se sodou, zčernají, ale to se dá vyřešit vytřením pánve alkoholem v kombinaci s olejem v poměru 1 : 1.

  • Nerezové pánve zvládají mytí v myčce, ale nesnesou abrazi, takže nepoužívejte žádné drátěnky ani tekuté písky. Pokud se vám na pánvi něco připeklo, odmočte to nebo pánev zalijte vodou, přisypte kypřicí prášek a chvíli vařte. Zbytky se uvolní.

  • Titanové pánve můžete dát do myčky za podmínek, že teplota nepřesáhne 60 °C a k mytí použijete šetrný prostředek.

  • Pokud se vám na granitovém povrchu něco přichytí, setřete to papírovým ubrouskem, ale bez obav z poškození můžete dát granitovou pánev i do myčky.

  • Měděné pánve nepatří do myčky a k mytí je vhodné používat speciální čisticí prostředky, které pánev šetrně omyjí a zároveň se postarají i o její lesk.

  • Ocel a železo odolají mechanickému poškození a abrazi, ale jsou citlivé na zbytky vody, kvůli nimž by mohly zrezivět.

  • Teflon je velice citlivý, nepoužívejte žádné agresivní čisticí prostředky ani drátěnku nebo houbu s drsným povrchem. Teflonové pánve nedávejte do myčky. Pokud na nich něco ulpí, setřete to papírovým ubrouskem.

  • Smaltované pánve zpravidla lze mýt v myčce.

Pokud chcete dát pánev do myčky, dobře se seznamte s doporučením výrobce. Některé materiály jsou odolné a pravidelné mytí v myčce jim nijak neuškodí. Ale jiné mohou být po několika cyklech v myčce na odpis. Většina nepřilnavých povrchů špatně snáší závěrečný proces leštění, při němž dochází k poškození jejich vlastností.

Při výběru pánve berte ohled i na materiál rukojeti. Ta je nejčastěji ze stejného materiálu jako tělo pánve. Kvůli pohodlnější manipulaci bývá často pokryta vrstvou dřeva, plastu či silikonu. Což je na jednu stranu pohodlné, protože se s pánví snadno manipuluje, ale na stranu druhou je to limitující. Při přípravě některých pokrmů se hodí, když můžete celou pánev vložit na dopečení ještě do trouby. Ale právě rukojeť z hořlavého materiálu vám v tom může bránit.

Většinu pánví můžete bez problémů používat na plynové i elektrické varné desce. Pokud však sháníte pánev na chalupu, kde se vaří na kamnech, nebo si chcete vyzkoušet trampské vaření na ohni, poohlédněte se po odolné, ideálně litinové nebo ocelové pánvi s nehořlavým uchem. Jistá omezení se pojí také s použitím na indukční desce, kde musí být dno pánve z feromagnetického materiálu (nerez, litina, smaltované kovy). Na indukci budou fungovat i pánve z jiných materiálů, ale musí mít dno opatřeny právě onou feromagnetickou vrstvou.

Možnost použití pánve na indukci doporučujeme předem ověřit. Nejjednodušší je, když ke dnu pánve přiblížíte magnet. Pokud se pevně přichytí, nebude s použitím na indukci problém, když ne, pak je materiál pro indukci nevhodný.

Pánev můžete bez obav vkládat do trouby pouze v případě, že má nehořlavou nebo odnímatelnou rukojeť.