Univerzální pánev
Univerzální použití
Ke smažení i dušení
Některé pánve jsou vhodné do trouby
Při výběru se zaměřte průměr, výšku okraje a materiál
Pánev s poklicí využijete na dušení
Kvalitní pánev je základem každé kuchyně. Můžete na ní smažit, flambovat, dusit, a dokonce i vařit omáčky. Abyste z pánve dostali maximum, je potřeba dobře zvolit nejen tvar, ale hlavně materiál. Zaměřte se také na nepřilnavost, odolnost vůči poškození a nároky na údržbu
Kvalitní pánev je základem každé kuchyně. Můžete na ní smažit, flambovat, dusit, a dokonce i vařit omáčky. Abyste z pánve dostali maximum, je potřeba dobře zvolit nejen tvar, ale hlavně materiál. Zaměřte se také na nepřilnavost, odolnost vůči poškození a nároky na údržbu
Univerzální použití
Ke smažení i dušení
Některé pánve jsou vhodné do trouby
Při výběru se zaměřte průměr, výšku okraje a materiál
Pánev s poklicí využijete na dušení
Lehká a plochá, s nízkým okrajem
Palačinku bez problémů otočíte
Hodí se také k přípravě bramboráků nebo omelet
Typická svými důlky
Většinou na 4, ale i 7 lívanců
Vytvoříte krásně symetrické lívance
Hodí se i na volská oka či bramboráčky
Žebrované dno
Po opečení bude na mase či zelenině klasické žebrování
Většinou čtvercový tvar
Vyšší hmotnost, dobře drží teplo
Velká hluboká pánev se 2 uchy
Vhodná i pro další pokrmy z jedné pánve
Dobře vede teplo
Paella (čti “paeja”) je tradiční španělský pokrm, jedná se vlastně o jakési rizoto s mořskými plody, které se připravuje v jedné pánvi.
Na přípravu soté i různých omáček
Ideální je provedení s poklicí
Kvalitní pánev je nepostradatelná nejen doma, ale i na chatě či chalupě. Další inspiraci najdete na naší stránce Vaření na chalupě.
Investice do kvalitní pánve z odolného a trvanlivého materiálu se vyplatí
U vybraného modelu si dobře prostudujte materiál, technologii výroby i informace o odolnosti
Lisovaná hliníková pánev se poměrně rychle zničí
Odlévaný hliníkový model s extra silným dnem je velice odolný
Některé materiály vydrží při dobré péči desetiletí (litina, smalt, měď)
Jiné jsou mnohem citlivější a náchylnější k poškození (keramika, teflon)
Nepřilnavý povrch – pro přípravu pokrmů s minimem oleje, či dokonce bez něj
Žáruvzdorná či odnímatelná rukojeť – pro přípravu jídla v troubě nebo na přímém ohni
Poklička – hodí se u hlubších a univerzálních pánví, můžete s ní i dusit
Indikátor teploty a rozpálení – ukáže vám, kdy je pánev opravdu rozpálená
Sada pánví – užitečná sada, která většinou obsahuje 3 pánve o různém průměru
Při výběru se zaměřte na průměr a na výšku okraje (hloubku pánve)
Malé pánve mají průměr do 24 cm a jsou vhodné pro 1–2 osoby
Průměr středních pánví je zhruba 25–30 cm
Tato velikost je nejběžnější a hodí se pro univerzální využití
Velké pánve mají průměr od 31 cm a jsou ideální volbou pro početné domácnosti
Bytelnější pánve bývají těžší a hůře se s nimi manipuluje
Velká litinová pánev může vážit i více než 2 kg
Pokud připočítáte ještě množství jídla, můžete se dostat i na 3–4 kg
Největší roli hraje hmotnost u palačinkových pánví, kde budete palačinky obracet přehazováním
Klasické měděné či litinové pánve se skvěle hodí do kuchyně ve francouzském stylu
Moderní keramické nebo titanové modely v barevném provedení se hodí do moderních domácností
Při výběru pánve se v první řadě držte funkčních vlastností, až pak berte v potaz vzhled
Pokud si pořídíte nadčasovou měděnou pánev, musíte počítat také s náročnější údržbou
Dobrá tepelná vodivost
Snáší vysoké teploty i mytí v myčce
Nepoškodíte je ani použitím kovové obracečky
Bez použití dostatečného množství oleje se jídlo rychleji připaluje
Kvalitativně se dělí na 2 typy podle způsobu výroby
Pánve z lisovaného hliníku se mohou při delším zahřívání uprostřed zdeformovat
Mnohem odolnější jsou odlévané hliníkové pánve se silnějším dnem
Hliník je sám o sobě dobře tepelně vodivý
Nehodí se však k přímému kontaktu s potravinami
Musí proto být na vnitřní straně opatřen nepřilnavou vrstvou z jiného materiálu
Vysoce odolné vůči poškození všeho druhu
Pánve se mohou mýt v myčce
Lze používat kovové nástroje při manipulaci s pokrmy
Dlouhá životnost a tepelná vodivost
Rychle reagují i na nejjemnější změny teplot při vaření
Nadčasový design
Náročnější údržba a vysoká pořizovací cena
Pokud se rozhodnete pro měď, dejte si při výběru pozor na hliníkové pánve s měděným nátěrem, které jsou na pohled od měděných modelů k nerozeznání, ale funkčností a životností se nemohou pravé měděné pánvi rovnat.
Těžké, velmi odolné pánve
Nezničíte je vysokými teplotami, ostrými nástroji ani mytím v myčce
Dobře vedou teplo a hodí se k servírování pokrmů
Vhodné pro všechny typy varných desek
Celolitinové pánve můžete dát i na oheň nebo do trouby
Pánev se skládá z více materiálů, kde je titan dominantní
Tělo pánve je nejčastěji odlito z hliníku tak, aby bylo dno dostatečně silné a dobře tepelně vodivé
Hliník se pak za vysokých teplot pokryje oxidem titaničitým
Proces je zakončen nanesením několika vrstev nepřilnavého povrchového materiálu
Odolá teplotním šokům i mechanickému poškození
Vysoká pořizovací cena
Perfektní k pomalé přípravě jídel za nižších teplot
V potravinách se tak zachová alespoň část vitamínů a minerálů
Nízká odolnost vůči poškození
Nedoporučuje se mytí v myčce ani používání tvrdých nástrojů
Nepřilnavá povrchová úprava
Příprava pokrmů s minimem tuku
Tělo pánve tvoří hliník či jiný tepelně vodivý kov
Na něj je nanesena granitová vrstva
Dobře odolá mechanickému poškození
Zdravotně nezávadný i při smažení za vysokých teplot
Zdravotně nezávadná povrchová úprava kovu, nejčastěji litiny
Odolný proti poškození
Dlouhá životnost a snadná údržba
Nejpoužívanější nepřilnavý materiál
Nízká odolnost vůči poškrábání a teplotám nad 250 °C
Během těchto teplot se začnou z pánve uvolňovat zdraví škodlivé látky
Při vaření se však tato teplota přesáhne jen výjimečně
Údržba a čištění
Litinové pánve snesou takřka vše. Nedělá jim problém mytí v myčce ani drhnutí drátěnkou, ale musíte je dobře osušit, aby nezrezivěly.
Na keramiku musíte jemně. Keramické pánve nepatří do myčky, není vhodné na ně používat agresivní či abrazivní čisticí prostředky. Nečistoty raději setřete papírovou utěrkou nebo pánev odmočte.
Hliníkové pánve jsou citlivé na změnu barvy. Pokud se dostanou do kontaktu se sodou, zčernají, ale to se dá vyřešit vytřením pánve alkoholem v kombinaci s olejem v poměru 1 : 1.
Nerezové pánve zvládají mytí v myčce, ale nesnesou abrazi, takže nepoužívejte žádné drátěnky ani tekuté písky. Pokud se vám na pánvi něco připeklo, odmočte to nebo pánev zalijte vodou, přisypte kypřicí prášek a chvíli vařte. Zbytky se uvolní.
Titanové pánve můžete dát do myčky za podmínek, že teplota nepřesáhne 60 °C a k mytí použijete šetrný prostředek.
Pokud se vám na granitovém povrchu něco přichytí, setřete to papírovým ubrouskem, ale bez obav z poškození můžete dát granitovou pánev i do myčky.
Měděné pánve nepatří do myčky a k mytí je vhodné používat speciální čisticí prostředky, které pánev šetrně omyjí a zároveň se postarají i o její lesk.
Ocel a železo odolají mechanickému poškození a abrazi, ale jsou citlivé na zbytky vody, kvůli nimž by mohly zrezivět.
Teflon je velice citlivý, nepoužívejte žádné agresivní čisticí prostředky ani drátěnku nebo houbu s drsným povrchem. Teflonové pánve nedávejte do myčky. Pokud na nich něco ulpí, setřete to papírovým ubrouskem.
Smaltované pánve zpravidla lze mýt v myčce.
Mytí v myčce
Pokud chcete dát pánev do myčky, dobře se seznamte s doporučením výrobce. Některé materiály jsou odolné a pravidelné mytí v myčce jim nijak neuškodí. Ale jiné mohou být po několika cyklech v myčce na odpis. Většina nepřilnavých povrchů špatně snáší závěrečný proces leštění, při němž dochází k poškození jejich vlastností.
Materiál rukojeti
Při výběru pánve berte ohled i na materiál rukojeti. Ta je nejčastěji ze stejného materiálu jako tělo pánve. Kvůli pohodlnější manipulaci bývá často pokryta vrstvou dřeva, plastu či silikonu. Což je na jednu stranu pohodlné, protože se s pánví snadno manipuluje, ale na stranu druhou je to limitující. Při přípravě některých pokrmů se hodí, když můžete celou pánev vložit na dopečení ještě do trouby. Ale právě rukojeť z hořlavého materiálu vám v tom může bránit.
Použití na různých typech varných desek a v troubě
Většinu pánví můžete bez problémů používat na plynové i elektrické varné desce. Pokud však sháníte pánev na chalupu, kde se vaří na kamnech, nebo si chcete vyzkoušet trampské vaření na ohni, poohlédněte se po odolné, ideálně litinové nebo ocelové pánvi s nehořlavým uchem. Jistá omezení se pojí také s použitím na indukční desce, kde musí být dno pánve z feromagnetického materiálu (nerez, litina, smaltované kovy). Na indukci budou fungovat i pánve z jiných materiálů, ale musí mít dno opatřeny právě onou feromagnetickou vrstvou.
Možnost použití pánve na indukci doporučujeme předem ověřit. Nejjednodušší je, když ke dnu pánve přiblížíte magnet. Pokud se pevně přichytí, nebude s použitím na indukci problém, když ne, pak je materiál pro indukci nevhodný.
Pánev můžete bez obav vkládat do trouby pouze v případě, že má nehořlavou nebo odnímatelnou rukojeť.