Jak vybrat pečicí pánev?

Pečicí či elektrické pánve se staly téměř synonymem pro remosku. Nejslavnější český zástupce moderních kuchyňských přístrojů je ovšem jen špičkou ledovce vymazlených pečicích pánví. Ty dnes zdatně nahrazují nejen horkovzdušnou troubu, ale i rýžovar nebo jogurtovač. Jedinou hranicí je tak kuchařská kreativita.

Pečicí či elektrické pánve se staly téměř synonymem pro remosku. Nejslavnější český zástupce moderních kuchyňských přístrojů je ovšem jen špičkou ledovce vymazlených pečicích pánví. Ty dnes zdatně nahrazují nejen horkovzdušnou troubu, ale i rýžovar nebo jogurtovač. Jedinou hranicí je tak kuchařská kreativita.

Doba čtení 3 min.
Filip, redakce Heureka.cz

Co si ujasnit před nákupem

Který typ pečicí pánve je pro vás?

Základní dělení pečicích pánví spočívá v umístění topného tělesa. Horní topné těleso je typické hlavně pro remosku a je vhodné hlavně na pečení a grilování. Dokáže totiž na pokrmech vykouzlit křupavou kůrčičku. Spodní topné těleso je naopak vhodnější na smažení a dušení. Vybírejte tedy hlavně podle pokrmů, které se v pánvi chystáte připravovat.

Využijete multifunkční prvky?

Některé modely nabízejí funkce 3v1, 4v1, dokonce až 6v1, kdy si poradí se zapékáním, smažením, dušením nebo ohříváním. Vybraná zařízení zase můžete umístit i do trouby nebo postavit na indukci. Dobře zvolená pečicí pánev tak může pojmout celou škálu funkcí, jimiž vám výrazně zjednoduší práci v kuchyni.

Budete pánev přenášet?

U zařízení s obyčejnou přípojkou do elektřiny se nabízí otázka přenosu. Multifunkční pánev se může hodit třeba na chatě nebo v karavanu. Některé větší pečicí pánve jsou ale poměrně neskladné, a proto před koupí promyslete, kde ji primárně budete používat.

Klíčové parametry

Materiál

Většina současných pečicích hrnců je vyrobená z kombinace materiálů. Vnější tělo je nejčastěji z nerezové oceli nebo hliníku. Vnitřní povrch pánve je pak ve většině případů léty prověřený teflon. Nehrozí tak připálení nebo přilepení, jen si dávejte pozor, aby se povrch nepoškodil kovovým předmětem, třeba vidličkou. Zároveň bývá obvykle, že pokud není poklička rovnou celá skleněná, bývá v ní alespoň malé průhledové okénko na kontrolu pečení.

Objem

Objemem se myslí kapacita pečicí nádoby. Její velikost je třeba dobře zvážit vzhledem k velikosti vaší domácnosti. Obecně platí, že s menším objemem pod 3,5 l dokážete připravit porce pro zhruba 2 až 3 lidi. S objemem mezi 3,5–4,5 l už získáte trochu víc prostoru a bezpečně uspokojíte celou čtyřčlennou rodinu. Pro větší domácnosti nebo velkolepé oslavy se pak nejlépe hodí nejrozměrnější pánve s objemem 5 l a více. S nimi nezůstane jediný žaludek hladový.

Příkon

Příkon se řídí jednoduchou rovnicí. Čím je hladina vyšší, tím rychleji se vaše jídlo propeče, ale zároveň spotřebuje více energie z elektrické sítě. Proto s jeho hodnotou zacházejte opatrně. Mezi nejúspornější modely patří malé dvoulitrové remosky, které spotřebují méně než 450 W za hodinu. Jen o něco vyššími hodnotami se chlubí větší remosky i tradiční pečenky, a to mezi 475 a 580 W. V rovinách od 610–1 400 W najdete náročnější multifunkční zařízení 4v1 a více. To samé platí o nejnáročnější kategorii zařízení s příkonem 1 500 W a více, která patří těm nejobjemnějším přístrojům.

Důležité funkce

  • Soft-tlakové víko – ideální pro pomalé vaření pod tlakem

  • Odnímatelný kabel – po uvaření můžete kapel odpojit a přinést na stůl jen pánev

  • Protiskluzová konstrukce – pevné usazení na lince

  • Tepelně izolovaná madla – na bezpečný dotek během vaření i po

  • Nepřilnavý povrch – aby se jídlo nelepilo ke dnu pánve

  • Funkce 3v1 a 4v1 – vyměnitelná víka z pánve udělají pečicí mísu nebo vařicí hrnec

  • Světelná indikace provozu – označení chodu přístroje

  • Nastavitelný termostat – ovládání teploty

  • Příslušenství – grilovací rošt, jehlice na špízy, forma na bábovky

Klasický design v moderním provedení.

Tipy a triky na používání

  • 1) Do myčky vždy dávejte jen omyvatelné části. Pokud se vaše topné těleso nachází ve víku, do myčky jej rozhodně nedávejte a vyčistěte jej jen ručně hadříkem.

  • 2) Při pečení je dobré otevírat víko co nejméně, zbytečně tím utíká horký vzduch. Využijte radši průhledové okénko.

  • 3) Omývání povrchu pánve je třeba provádět co nejšetrněji, vlhkým hadříkem nebo houbičkou. Kuchyňské saponáty tentokrát nechte odpočívat.

  • 4) Objem nádoby berte spíš orientačně a zbytečně ji nenaplňujte až po okraj, obzvlášť pokud máte ve víku umístěné topné tělísko.

Příslušenství

Co při používání pečicího hrnce určitě přijde vhod: