Rychlý výběr potravinářské folie:
2. Lze potravinářskou folii použít na veškeré potraviny?
Výroba plastových folií na potraviny se již od roku 2004 řídí podle nařízení Evropské unie. Potravinářské folie za obvyklých podmínek nevypouštějí do potravin žádné složky, které by mohly ohrozit zdraví lidí, způsobit nepřijatelnou změnu ve složení potravin nebo změnit organoleptické vlastnosti potravin. Toto nařízení je hlídáno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Potravinové folie se vyrábí buď z PVC nebo polyetylenu. Můžete tak do nich bez obav balit jakékoli potraviny – ovoce a zeleninu, masné výrobky, ryby, pečivo, houby, mražené výrobky, sýry atd.
3. Jaké rozměry mají potravinové folie?
Nejprodávanější potravinové folie v běžných obchodech jsou široké 30 cm. Na trhu jsou však k dostání folie různých rozměrů, běžně od 25 cm až do 60 cm. Folie menších rozměrů naleznou využití převážně v domácnostech, širší folie se používají při strojovém balení v potravinářském průmyslu. Návin potravinářských folií je také různý, od nejkratších s délkou 10 m až po strojní folie s návinem 1500 m.
4. Jak si usnadnit manipulaci s potravinářskou folií?
Potravinářská folie je velice lehký materiál. Pokud tedy nepoužíváte roli s návinem 1500 m, můžete s ní bez problémů manipulovat ručně. Je slabá, takže ji lze snadno odtrhnout rukou. Tento způsob však přeci jen není úplně nejvhodnější, takže je lepší folii odstřihnout nůžkami nebo odříznout nožem. Folie s malým návinem se mnohdy prodávají v krabičkách, jejichž součástí je hrana s pilkou, díky které ji lze snadno oddělit. Pokud používáte folie často, pak je vhodná řezačka potravinových folií. Tu lze přidělat v kuchyni např. na zeď. Strojní folie jsou odmotávány na balících strojích. Někteří výrobci navíc nabízí folie s perforací pro snazší odtržení.
Slovník pojmů
Mikron – V mikronech se uvádí tloušťka materiálu u folií, lepících pásek, pytlů apod.. Díky tomu je možné odlišit pevnost materiálu. 100 mikronů odpovídá 0,1 mm. Mikrony jsou často uváděny také zkratkami „my“, „mic“ nebo „µm“. U potravinových folií je tloušťka běžně kolem 8-10 my.
LDPE – Polyetylenové folie neobsahují PVC ani žádná změkčovadla. Jsou dostatečně pevné a vysoce průtažné. Jsou silně přilnavé, takže balení dobře uzavřou.
PVC – Polyvinylchlorid se používá k výrobě potravinářských folií, které mají dobré mechanické vlastnosti, jsou použitelné v širokém teplotním rozsahu, jsou lesklé a transparentní. Nesmí obsahovat ftaláty.
Autor: Obalove-materialy.cz