Jak vybrat pyrotechniku?

Ohňostroje, petardy, prskavky a další pyrotechnika neodmyslitelně patří k oslavám nejen Silvestra, ale čím dál tím častěji i dalších svátků, nebo také rodinných či firemních oslav. V současné době můžeme na trhu najít pestrou škálu produktů různých druhů pyrotechniky. Ne vždy se dá v nabídce lehce vyznat. Jak se orientovat v různých kategoriích pyrotechniky se dočtete v následujícím rádci.

Ohňostroje, petardy, prskavky a další pyrotechnika neodmyslitelně patří k oslavám nejen Silvestra, ale čím dál tím častěji i dalších svátků, nebo také rodinných či firemních oslav. V současné době můžeme na trhu najít pestrou škálu produktů různých druhů pyrotechniky. Ne vždy se dá v nabídce lehce vyznat. Jak se orientovat v různých kategoriích pyrotechniky se dočtete v následujícím rádci.

Doba čtení 3 min.
Kamila, redakce Heureka.cz

Pyrotechnické výrobky určené k prodeji dělíme podle věkové hranice do několik kategorií. Výjimečně jsou k dostání pyrotechnické výrobky i bez omezení věkovou hranicí. Mezi tyto výrobky řadíme například prskavky a dětskou pyrotechniku:

  • 15 let – některá zábavní pyrotechnika kategorie I.

  • 18 let – zábavní pyrotechnika kategorie II.

  • 21 let – zábavní technika kategorie III.

  • 21 let – ostatní pyrotechnické výrobky kategorii P1 nebo divadelní pyrotechnika kategorie T1

 

Obecně pyrotechnické předměty pro zábavní účely dělíme podle stupně nebezpečnosti do I., II., III., třídy nebezpečí. Pyrotechnické předměty určené pro technické účely se řadí podle stupně nebezpečnosti do podtříd T0 T1. Výbušniny se zařazují do IV. třídy a podtřídy T2 a vztahuje se na ně legislativa o výbušninách. 

Odborná způsobilost se vyžaduje ke kategoriím IV., P2, T2. 

Dýmovnice

Dýmovnice vytváří hustou mlhu po dobu desítek vteřin. Délka působení záleží na jednotlivých typech a liší se podle jednotlivých výrobků. Zbarvení mlhy si můžeme zvolit sami dle nabídky. Dýmovnice jsou určeny k použití výhradně v exteriéru a k prodeji osobám starším 18 let.

Fontány

Fontány a gejzíry vytváří déle trvající přízemní efekty chrlící vzhůru různé barevné plameny, jiskry, praskot a mnohé další. Některé fontány pořídíme i se zvukovými efekty. Vybírat můžeme z různě velkých balení nabízených i v tematických setech. Fontány se položí na zem a efekt se dostaví během 3-6 vteřin od zapálení. Fontány se mohou bez problému použít jak v exteriéru, tak interiéru.

Ohňostroje

Ohňostroje jsou neodmyslitelnou součástí nejen Silvestra, ale i každé větší události. Vybírat si můžeme z nepřeberné nabídky, která na obloze bude vytvářet dechberoucí barevné scenérie. U ohňostrojů určených pro domácí potřeby doporučujeme zapálení přenechat zodpovědné osobě. Větší ohňostrojové sestavy odpaluje zkušená obsluha. Okolí odpaliště musí být bezpečné a pokud možno nehořlavé. Ohňostroje jsou výhradně pro exteriérové použití a určeny k prodeji osobám starších 18 let.

Petardy

Petardy a dělobuchy slouží k vytváření zvukových explozí. Vybrat si můžeme z nabídky petard tvořící menší výbuchy až po petardy, co vytvářejí výbuchy větší. Tyto pyrotechnické výrobky jsou velmi nebezpečné a je tedy nutné dbát zvýšené opatrnosti. Petardy také klasifikujeme jako drobnou trhavinu. Použití je takové, že při zapálení petardu okamžitě odhodíme do bezpečného prostoru.

Prskavky

Prskavky jsou především spojeny s vánočními svátky. V minulých dobách se hojně věšely na vánoční stromečky. Dnes se používají i pro různé vánoční besídky, společenské akce, oslavy. Prskavky se vyrábí v různých délkách až do 70 cm. Prodej není věkově omezen, jelikož se jedná o tzv. Dětskou zábavnou pyrotechniku.

Rakety

Pyrotechnické rakety, lidově také „rachejtle“, spadají do II. a III. bezpečnostní třídy. Prodávat se tedy mohou osobám starším 18 let. Větší rakety osobám starším 21 let. Rakety jsou na jedno použití a výhradně je odpalujeme v exteriéru. Nesmí se používat při zhoršených klimatických podmínkách  - silný vítr, déšť, nebo v době extrémního sucha.  Bezpečnostní odstup po zapálení rakety je pro obsluhu 10m. Pro diváky se doporučuje odstup 80m. 

Raketu zasuneme stabilizátorem (nejčastěji dřevěná tyčka u spodního konce) do trubky ukotvené v zemi. Menší rakety můžeme stabilizátorem umístit do prázdné láhve. Rozhodně raketu neumisťujeme stabilizátorem přímo do země nebo do sněhu, čímž by se snížil dolet a zhoršily vlastnosti rakety. Běžný dolet rakety je 50 až 80m do výšky. 

Nákupního rádce dodal: colosus.cz