Jak vybrat sadu nádobí?

Stěhujete se do nového bytu nebo jen vybavujete kuchyň? Základem každé kuchyně je kvalitní sada nádobí, která se skládá z různě velkých hrnců či pánví, ale ve stejném designu a ze stejného materiálu. Pokud budete výběru věnovat dostatek času, může vám sada nádobí vydržet i dlouhá léta.

Stěhujete se do nového bytu nebo jen vybavujete kuchyň? Základem každé kuchyně je kvalitní sada nádobí, která se skládá z různě velkých hrnců či pánví, ale ve stejném designu a ze stejného materiálu. Pokud budete výběru věnovat dostatek času, může vám sada nádobí vydržet i dlouhá léta.

Doba čtení 7 min.
Klára, redakce Heureka.cz

Typy

  • Nádobí se těší velké oblibě díky své odolnosti a dlouhé životnosti

  • Hrnce se silným sendvičovým dnem mají vynikající termoakumulační vlastnosti

  • Dno plynule předává teplo dovnitř nádoby bez výkyvů a po celé své ploše

  • To usnadňuje vaření a zabraňuje připalování

  • Nádobí lze použít i v troubě do 240 °C

  • Vyšší spotřeba energie

  • Nelehká údržba

Sady nerezových hrnců

  • Opatřeno nepřilnavým keramickým vnitřním povrchem

  • Je odolné proti mechanickému poškození a pachům

  • Lze na něm vařit, smažit i péct zcela bez tuku, je tedy vhodné pro přípravu zdravé kuchyně

  • Materiál je odolný vůči vysokým teplotám až do 400 °C

  • Nádobí můžete použít i do trouby s teplotou do 300 °C, pokud ovšem nemá plastové úchytky

  • Keramický povrch je citlivý na poškrábání, proto při vaření či smažení nepoužívejte kovové náčiní

Keramické nádobí

  • Vyrábí se z tenkého ocelového plechu pokrytého velmi odolnou minerální vrstvou

  • Oblíbené je díky svému dekorativnímu vzhledu v různých barevných provedeních

  • Nízká pořizovací cena

  • Nesmí se po vytažení z trouby prudce zchladit, protože by jeho povrchová úprava popraskala

  • Jídlo se může díky tenčímu dnu snadněji připalovat

Smaltované nádobí

  • Titanové nádobí je vyrobeno v kombinaci s jinými materiály, velmi často s keramikou

  • Dá se na něm vařit zcela bez tuku a oleje

  • Snadno se udržuje

  • Vysoce odolné

  • Nádobí se rychle a rovnoměrně zahřívá a dlouho udrží teplo, čímž znatelně šetří energii při vaření

  • Vyšší cena

Titanové nádobí

Litina
Velmi pevný materiál, který dobře odolává vysokým teplotám a rovnoměrně vyzařuje teplo. Zkušení kuchaři si litinu oblíbili právě kvůli rovnoměrnému pečení nebo smažení při vysoké teplotě bez rizika vzniku studených míst a nerovnoměrného propečení. Jeho zvláštností je, že čím déle slouží, tím je na něm příprava jídla snadnější. Při častém používání vytvoří oleje z pokrmů na povrchu přirozenou nepřilnavou vrstvu, takže můžete při vaření a smažení omezit množství přidávaného tuku nebo vařit zcela bez něj. Nevýhodou litiny je její vyšší váha. Ve srovnání s nerezovým a zejména třeba hliníkovým nádobím je několikanásobně těžší, což můžete pocítit při časté manipulaci. Litina samotná je magnetická, takže nádobí přirozeně dobře funguje na indukci bez nutnosti jakýchkoliv úprav. Vyrábí se i se sendvičovým dnem.

Měď
Je to nejlepší vodič tepla ze všech kovů používaných v gastronomii. Výborná vodivost znamená rychlou odezvu na změnu výkonu vařiče, což je u nádobí prakticky tou nejdůležitější vlastností, pokud chcete vařit na špičkové úrovni. Proto jsou měděné hrnce a pánve oblíbené mezi profesionálními kuchaři po celém světě. Díky rychlému a rovnoměrnému rozvodu tepla je vaření na tomto nádobí velmi rychlé a úsporné. Další výhodou je dokonale designový vzhled použitého materiálu. Ten se ale odráží i v ceně, která je v porovnání s ostatními sadami vysoká. Měděný povrch také vyžaduje o něco důkladnější údržbu.

Sklo
Osvědčí se v troubě při pečení masa, zapékání brambor nebo těstovin i ve sladké kuchyni. Disponuje akumulací, díky které zůstane jídlo teplé i desítky minut. Sklo je naprosto netečné vůči chemickému působení vody, vzduchu nebo potravin a velmi dobře odolává vysokým i nízkým teplotám. Varné sklo je průhledné, a tak i v zavřeném pekáči vidíte, kolik máte pod masem šťávy a jestli se nepřipaluje. Nevýhodou skla je jeho křehkost a vyšší hmotnost.

Druhy

Hrnec

  • Střední výška, užší průměr a dvě ucha

  • Vejde se obvykle i na menší plotýnku

  • Pro rovnoměrné prohřátí obsahu je v něm potřeba pokrm míchat

  • Průměry hrnců se nejčastěji pohybují od 10 do 30 cm s objemem 2–6 l

Kastrol

  • Má oproti hrnci menší výšku a širší průměr

  • Nejvíce užívané kastroly mají průměr mezi 16–24 cm s objemem 1–4 l

  • Pro vaření v kastrolu je potřeba použít větší plotýnku, ale díky tomu umožňuje rychlé a rovnoměrné ohřátí pokrmu

Rendlík

  • Jedná se o nižší hrnec s praktickou dlouhou rukojetí

  • Široká nálevka

  • Je ideální pro ohřev vody, mléka, vaření vajec nebo třeba pro přípravu jíšky

  • Průměr bývá 16–24 cm s objemem kolem 1 l

Pánev

  • Nízká plochá nádoba s dlouhou rukojetí pro bezpečné přenášení a držení během vaření

  • Slouží především ke smažení, restování a pražení

  • Pokud je opatřena nepřilnavou vnitřní vrstvou, pokrmy se nebudou připékat

  • Nejběžnější pánve mají průměr 20–32 cm

  • Jsou vysoké 4–9 cm, výška pánví WOK se pohybuje kolem 11 cm, zatímco u palačinkových pánví bývá 2 cm

Doplňky

  • Odměřovací stupnice umožňuje snadno změřit množství vody / omáčky / přísady bez používání odměrky

  • Pevná ucha se vyrábí z oceli nebo plastu, plast méně vede teplo, a tak nejsou ucha rozpálená, hrnec pak ale nelze používat v troubě

  • Odnímatelná rukojeť šetří místo v kuchyni, rukojeť lze použít na více hrnců, i když je rukojeť plastová, lze pak hrnec používat i v troubě

Rady na závěr

Před nákupem si promyslete, jaké pokrmy běžně vaříte. Pomůže vám i napsat si seznam 20 nejčastěji připravovaných pokrmů, z něhož vyplyne, jaké kusy nádobí jsou pro vás vhodné. Záleží samozřejmě i na počtu osob, pro které budete vařit. Single, který vaří jen příležitostně, bude potřebovat jiné nádobí než čtyřčlenná domácnost, kde se vaří denně. Mějte také na paměti, že větší počet kusů nádobí vám umožňuje připravovat několik jídel najednou.

Sady nádobí mohou být různé. Některé obsahují pouze hrnce, jiné kombinaci hrnců, kastrolů a rendlíků. V početnějších setech naleznete vedle pánve i specifičtější kusy nádobí, jako jsou omáčník či mlékovar nebo kuchyňské náčiní. Součástí sad jsou také poklice k jednotlivým kusům.

Malé sady nádobí se mohou skládat z méně než 6 kusů nádobí, ze 2 hrnců, rendlíku a pokliček nebo pouze z 1 druhu nádobí, případně ze 2 pánví. Taková sada vám nevybaví kompletně kuchyň, ale bohatě postačí, pokud vaříte pouze výjimečně a pro málo osob. Můžete ji samozřejmě kdykoliv rozšířit přikoupením další výbavy.

Základní sady obsahují 7 - 9 kusů (obvykle 4 typy nádobí a 4 pokličky) a s nimi už vytvoříte dobrý základ svého kuchyňského vybavení. Jedná se často o kombinaci hrnců, kastrolů a rendlíku. Dokoupit k nim budete muset pánve a specifičtější kousky nádobí. Můžete pak vařit jak pro celou rodinu, tak jenom pro sebe.

Rozšířené sady mají 10 a více kusů nádobí, a pokud si správně vyberete, vydrží vám celý život. V takových setech bývají hrnce, kastroly, rendlíky a pánve různých velikostí, někdy včetně kuchyňského náčiní a odkládacích podložek pod hrnce.

Při výběru nádobí se informujte, pro jaké druhy sporáku je vhodné. Některé snese všechny druhy ohřevu včetně indukčního, jiné na indukci nepatří. Například některé keramické nádobí lze podle výrobců bez problému použít i na indukci, jiní pak ke svým keramickým výrobkům nabízejí speciální redukční podložku. Zda je nádobí vhodné pro indukční sporák, snadno ověříte i sami přiložením magnetu na dno nádoby. Pokud je magnetické, bude výrobek na indukci funkční.

Zda nádobí můžete mýt v myčce, se dozvíte na návodu od výrobce. Obecně do myčky nepatří měď a surová litina bez povrchové úpravy. Věnujte také pozornost výběru mycích prostředků do myčky, doporučují se šetrné varianty. Ty agresivní mohou nádobí poškodit, například narušit nepřilnavou vrstvu na keramickém nádobí. Při volbě způsobu čištění a čisticího prostředku se řiďte materiálem nádobí.

Ruční mytí zaručí nerezovému nádobí delší životnost než mytí v myčce.

Kvůli citlivosti smaltu na změny teplot nechte nádobí nejprve vychladnout a až poté ho čistěte. Do nádoby s připečenými zbytky jídla nalijte teplou vodu a nechte odmočit, poté vyčistěte kartáčem a houbičkou.

Litinové hrnce nečistěte drátěnkou, povrch by se mohl poškrábat. Po vaření nemastných pokrmů stačí nádobí vytřít papírovým ubrouskem. Po přípravě mastných pokrmů do nádobí nalijte studenou vodu. Vzniklý teplotní šok způsobí, že se zbytky jídla uvolní. Celý obsah poté vylijte a nádobí pouze vytřete dosucha. Při čištění se vyhněte mycímu písku a dalším prostředkům s abrazivní přísadou.

Hrnce z keramiky stačí umýt teplou vodou a čistícím prostředkem.

Nádobí z titanu nepoškrábete, můžete na něj používat i drátěnku a kovové pomůcky.

Pro čištění měděných hrnců se vyrábí speciální pasty, které jemně čistí a obnovují přirozený lesk materiálu.

Na varné sklo nepoužívejte drátěnku, mohli byste ho poškrábat. Zanesené nečistoty a mastnoty snadno odstraníte s pomocí běžného čisticího prostředku na nádobí.