Jak vybrat sedací soupravu?

Moderní obývací pokoj se neobejde bez kvalitní pohodlné sedačky. Ať už má být vaše sedací souprava pro lenošení s celou rodinou, nebo bude sloužit pro jednoho nebo dva, měla by být v první řadě komfortní. Hledáte rohovou sedačku nebo sedací soupravu do U? Měla by být rozkládací pro ubytování návštěvy, nebo na každodenní spaní? Důležitým parametrem je materiál sedačky – konstrukce ale i potahu.

Moderní obývací pokoj se neobejde bez kvalitní pohodlné sedačky. Ať už má být vaše sedací souprava pro lenošení s celou rodinou, nebo bude sloužit pro jednoho nebo dva, měla by být v první řadě komfortní. Hledáte rohovou sedačku nebo sedací soupravu do U? Měla by být rozkládací pro ubytování návštěvy, nebo na každodenní spaní? Důležitým parametrem je materiál sedačky – konstrukce ale i potahu.

Doba čtení 12 min.
Regina, redakce Heureka.cz

Druhy sedaček

Sedací osuprava do U

Sedačka do U je vybavena dvěma rohy, lenoškami umístěnými po obou stranách sedačky. Nabízí tak více prostoru pro odpočinek, nebo jiné aktivity a může sloužit také jako úložný prostor.

  • Velký prostor pro odpočinek

  • Úložný prostor

  • Větší rozměry nejsou vhodné do menších pokojů

Sedací soupravy do U

Rohová sedačka

Sedací souprava do L je jednodušší verze sedačky do U. Decentně člení prostor obývacího pokoje, nebo s ním naopak souzní a v rozkládací konstrukci je velmi snadno přeměněna na pohodlné lůžko pro návštěvu.

  • Rozkládací modely během okamžiku promění sedačku na lůžko

  • Rozdělí přirozeně pokoj

  • Ideální na posezení s přáteli

  • Není vhodná do menších pokojů

Rohové sedací soupravy

Sedací souprava s křeslem

Sedací soupravy přichází i v setu s křeslem, které designově ladí se sedačkou. Od jednoduchých křesílek až po pohodlné ušáky na čtení pod lampou, můžete vybírat podle potřeby a účelu využití. V pohodlném křesle přijde vhod natáhnout si nohy, opravdoví požitkáři mohou vybírat sedačky s křeslem i taburetem.

  • Sladěná souprava pohovky a křesel

  • V některých případech jsou součástí taburety

  • V případě ztráty jednoho z křesel může být obtížné sadu doplnit

Sedací soupravy s křeslem

Rozkládací sedačka

Rozkládací sedací souprava může sloužit jako přistýlka pro návštěvu, nebo pro každodenní spaní - obzvlášť pokud vybíráte nábytek do menších bytů, kde má každý centimetr své využití.

  • Poslouží také jako postel

  • Ideální do menších bytů a garsonek

  • Každodenní spaní na méně kvalitní matraci nemusí svědčit vašim zádům

Rozkládací sedací soupravy

Pohovka

Pokud sháníte klasickou rovnou pohovku, zamiřte do naší sekce Pohovky, kde najdete jak pohovky rozkládací, tak jednoduché bez rozkladu.

  • Vhodné do jakéhokoliv bytu

  • Nabídnou méně prostoru než sedačky do L nebo do U

Pohovky

Podle čeho vybírat / Parametry

Počet osob a využití

Kolik lidí je v domácnosti? Jak často máte návštěvu a v kolika lidech? Pokud u vás občas někdo přespí, přijde vhod rozkládací sedací souprava. Nemáte-li místa nazbyt, sedačka s úložným prostorem poslouží jako úschovna vašich pokadů. Do domácnosti, kterou obývají také zvířata nebo děti jsou vhodné sedačky s výměnným potahem, který vyperete v pračce.

Velikost obývacího pokoje

Při koupi myslete na to, že okolo gauče musí zůstat dost místa pro pohyb po místnosti. V menších prostorech je výhodnější koupit sedací soupravu menších rozměrů a doplnit ji křeslem nebo taburetkou. Výhodou je, že po čase můžete některé více opotřebené díly obměnit, případně přikoupit další, a sedací soupravu tak rozšířit.

Komfort při sezení

Celkový komfort ovlivňuje především tvrdost sedačky. Příliš měkké sedačky nevyhovují správnému držení zad a nevytváří pro ně vhodnou oporu. Dobrou oporu zad a optimální hloubku sedu poskytují středně tvrdé sedačky. Tvrdá sedačka je potom vhodná pro přespávání návštěv, kdy tvoří dostatečnou oporu ve spánku. Měkkost sedačky lze doladit koupí polštářků nebo přehozů a dek.

Koženou sedačku můžete doplnit dekou.

Kvalita zpracování a odolnost

Konstrukce drží sedačku pohromadě, je proto zásadní volit dostatečně pevnou a odolnou, pokud má gauč sloužit dlouhá léta. To splňují sedačky s kovovou konstrukcí, které jsou cenově náročnější, ale vydrží déle. Nejčastěji se setkáte s konstrukcí ze dřeva anebo dřevotřísky, jejich nižší cena je ovšem vykoupená menší odolností.

Materiál potahu volte podle náročnosti využití sedací soupravy, přičemž berte v potaz i to, jak často ho bude potřeba čistit kvůli domácím mazlíčkům nebo dětem.

Design

Vzhled sedačky je otázkou vašich osobních preferencí a vkusu, měl by ovšem sedět k interiéru pokoje. Pokud si nejste jisti barvou, volte tlumené neutrální tóny, které se hodí všude. Někdo dá přednost modernímu sofa, další zvolí nadčasovou klasiku, která nevyjde ani za pár let z módy a jiní nedají dopustit na retro sedačky. V každém případě upřednostňujte pohodlí před designem, sedací souprava má v první řadě sloužit k odpočinku.

Cena

V nabídce na trhu najdete menší sedačky klasického vzhledu do 10 000 korun, stejně tak gauče větších rozměrů, u nichž jsou ceny podstatně vyšší. Na výslednou cenu má vliv materiál potahu, výplň gauče, materiál doplňkových součástek i její konstrukce.

Vzhled sedací soupravy by měl ladit s vybavením pokoje, aby lahodil také oku.

Materiál

Potah na sedačku hraje zásadní roli v její životnosti, ale také ceně, stejně jako materiál konstrukce, která sedací soupravu drží pohromadě.

Materiál potahu

Volba potahu na sedačku by se měla odrážet na povaze vaší domácnosti. Ne každý materiál je například vhodný do rodin s dětmi a domácími zvířaty. V této situaci volte dobře omyvatelný povrch, případně snímatelný potah, který snadno vyperete. Vhodnější bude také vybrat hustě tkané čalounění. Například vlna je velmi pružná, zároveň však odolná a dobře se čistí. Pro naprosté bezpečí vaší sedačky zvažte možnost impregnace – pokryje sedačku tenkou vrstvou ochranného materiálu, díky čemuž lze skrvny lehce setřít beze stopy.

Materiál by měl být pevný, estetický, příjemný na dotek a pohodlný. Při koupi pečlivě prověřujte kvalitu potahové látky a provedení čalounické práce. Látky s těsnější vazbou a tenčím vláknem jsou více odolné a vhodné pro čalounění nábytku v aktivní domácnosti. Obecně platí, že čím méně má materiál švů, tím větší hrozí nebezpečí deformace při častém natahování.

Pokud sedací soupravu ve vaší domácnosti využíváte spíše sporadicky, můžete vybírat i jemnější a zajímavější látky, jako jsou třeba samet či hedvábí. Počítejte však s náročnější údržbou.

Materiál výplně

Zajímejte se o výplň sedáků i opěráků. Levnější sedací soupravy jsou vyplněné molitanem, někdy v kombinaci s bonelovými pružinami. Nevýhodou tohoto materiálu je rychlé prosezení či ne zcela vhodné anatomické tvarování. Vyšší cenová kategorie sedaček využívá pro výplň latex a paměťové pěny, které se dokonale tvarují podle vaší postavy, jsou pohodlné a přispívají k lepšímu držení těla.

Materiál konstrukce a doplňků

Kvalitní a bytelné sedací soupravy by měly mít základ z masivního dřeva nebo kovu. Nepřehlédněte materiál výsuvných detailů, nožiček gauče, koleček nebo mechanismu otevírání úložných prostor. Nohy gauče se vyrábí ze dřeva, kovu i plastu – plastové konstrukce mají minimální životnost.

Materiál potahu je klíčovou volbou - máte doma děti, nebo zvíře? Bude sedačka využívaná denně?

Údržba

Kožené sedačky otírejte vlhkým hadříkem s trochou šetrného saponátu. Používejte vždy čističe na kůži a čalounění a před velkoplošným čištěním přípravek nejdříve vyzkoušejte na skrytém místě, kde případné odbarvení povrchu nebude vadit. V žádném případě nepoužívejte čističe obsahující bělidla, jež mohou potahový materiál gauče nenávratně poškodit – odbarvit či zesvětlit. Nikdy nevyvíjejte extrémní sílu, povrch čistěte s citem. Abyste předešli znečištění kůže, doporučujeme předem sedačku impregnovat.

Všechny látkové sedací soupravy pravidelně vysávejte. Pokud dojde k viditelnému zašpinění, budete muset skvrny vyčistit ručně, nebo strojně. Při ručním čištění může dojít k zanechání map na potahu, proto při silnějším znečištění upřednostňujte strojní čištění, kdy potah properete čisticím prostředkem a dokonale odsajete nečistoty.

Snímatelné potahy gauče a doplňky v podobě polštářků a dek pak pravidelně perte.

Nejčastější dotazy