Ostří
Jeho tvar je daný účelem sekery. Více klínové se hodí pro štípání, rovné a delší ostří využijete při sekání. Některé sekery disponují tvarem, který zabraňuje zaseknutí do dřeva. Pokud dřevo nerozštípnou, odrazí se zpět.
Pro maximální kvalitu hledejte v nabídce kované sekery, ostří by totiž mělo být ideálně kované (případně kalené a broušené), nikdy pouze z broušeného kovu. Uchycení k topůrku by pak mělo být nějakým způsobem jištěné proti sklouznutí.
Materiál
U sekery můžete narazit nejčastěji na 3 materiály:
Kov
Pokud máte možnost, vyhněte se oceli, která byla pouze broušená. Měla by být kovaná, kalená a třeba i se speciální povrchovou úpravou. Ta usnadňuje průchod sekery dřevem a zároveň zpomaluje obrušování. Mezi takto ošetřené materiály patří např. teflon.
Dřevo
Dřevěná sekera nabízí v případě poškození jednoduchou výměnu topůrka. Na jeho zpracování se nejčastěji využívá buk, dub, ořech nebo jasan. Jde o levný a na dotek příjemný materiál. Je však o něco méně odolný a také vyvážení může být náročnější.
Plast
Najde také využití při výrobě topůrek, v porovnání se dřevem má však mírně odlišné vlastnosti. Jde nejčastěji o laminát nebo kompozit a čepel je do něj pevně zachycena, z čehož plyne, že nemůže vyklouznout. Topůrko z plastu bývá více ergonomické, lehčí a lépe vyvážené. Pokud ale dojde k jeho poškození, zpravidla je zničená celá sekera.
Délka
K označení se používají písmena S-XL. Důležitější než délka je však to, jak vám sekera padne do ruky. Při štípání tak místo její váhy a síly využijete především její švih.
Pokud uchopíte sekeru těsně pod její hlavou, dáte ji rovnoběžně s rukou a předpažíte, měl by konec topůrka sahat mezi rameno a loket. Pokud dosahuje až k rameni, je sekera moc dlouhá.
Hmotnost
Nejmenší sekerka může vážit i méně než 1 kg a zároveň splnit vaše očekávání. Univerzální modely váží 1,5 až 2 kg, někdy i více než 2 kg. Ty nejtěžší dřevorubecké kalače pak mají hmotnost i přes 3 kg.
Sekeru uchopte až na samém konci topůrka a držte ji podél nohy čepelí k zemi. Čepel pak zvedejte zápěstím a ruku zároveň zvedejte v lokti, který držte stále u těla. Pokud takto zvednete sekeru o 180 °, má správnou váhu.