Druhy sporáků
Zjistěte, jaký typ energie bude váš nový sporák vyžadovat. Zvolit můžete elektrický či plynový sporák a seženete i kombinace plynové varné desky a elektrické trouby. Zohledněte i počet členů vaší domácnosti. Pro velkou rodinu se vyplatí větší sporák s 5 plotýnkami a objemnou troubou.
Ovládání
Nejklasičtější je mechanický způsob, např. s otočnými ovladači. U některých plynových varných desek bývají knoflíky vybaveny také integrovaným zapalováním. O krok dál je elektronické ovládání prostřednictvím tlačítek. Ta jsou nejčastěji umístěna přímo na varné desce.
Modely s elektronickým ovládáním mají i pokročilejší funkce, jako např. vyslání zvukového signálu při dosažení žádoucí teploty pro pečení. Některé varné desky disponují i dětskou pojistkou a ukazatelem zbytkového tepla. Součástí může být také displej pro snadnou orientaci v teplotě, zvoleném programu nebo pro odpočet času.
Design a materiál
V oblíbenosti vede klasický bílý a nerezový sporák. Tyto dvě varianty se hodí do většiny kuchyní. Mezi odvážnější, ale stále více oblíbené modely patří černý sporák a červený sporák.
Zaměřte se také na kvalitu materiálů použitých u jednotlivých ovládacích prvků. Ty by měly být kvalitně uchycené a s jistým chodem. Madla nebo tlačítka z plastu musí být odolná vůči vysokým teplotám a mechanickému poškození.
Možnosti trouby
Sporák s horkovzdušnou troubou nabízí několik variant ohřevu (spodní, dolní a kombinovaný) a měl by mít kruhové topné těleso. K nadstandardním funkcím patří např. gril či spojená funkce sporák s parní troubou. Teplotu lze jednoduše regulovat otočným knoflíkem, nebo tlačítky na displeji. Ventilátor vnitřek trouby rychleji ohřeje. V porovnání s plynovou variantou nabízí lepší pečicí vlastnosti, např. rovnoměrnější propečení při nižší teplotě a pečení na více úrovních najednou.
Plynová trouba disponuje pouze ohřevem zespodu. S tím jsou spojena i některá omezení. Nemůžete využívat chytré funkce a navíc plyn jídlo vysušuje. Velmi složitá je regulace teploty, kterou nelze s přesností nastavit tak jako u elektrických trub. Ve výjimečných situacích také může dojít k úniku plynu.
Elektrická trouba je klasickou variantou, nejčastěji s horním a dolním ohřevem. Za relativně nízkou cenu nabízí plynulou změnu teploty a také různé doplňkové funkce. V nabídce najdete volně stojící i vestavné modely. Vestavný sporák tvoří dva různé spotřebiče – samostatná trouba na pečení a samostatná vestavná varná deska.
Funkce a programy
WOK sporák – jistě znáte specifické pánve WOK ve tvaru kotlíku. Speciální WOK hořák nabízí především vysoký výkon i více okruhů plamene se samostatným ovládáním.
Minutka – jednoduše si nastavíte dobu vaření nebo pečení a o víc se nemusíte starat. Po vypršení času vás sporák informuje zvukovým signálem nebo se sám vypne.
Integrované zapalování – zapomeňte na sirky. U plynové trouby je škrtadlo součástí mechanismu hořáku a zapaluje se automaticky po otočení nebo stisku knoflíku.
Booster hořák – funkce, se kterou se můžete setkat i pod jinými názvy (např. SprintStart, JetStart), ale vždy znamená zrychlený náběh na max. teplotu a je ideální třeba pro opékání masa.
Rozmrazování - může suplovat tu samou funkci v mikrovlnné troubě. Tato funkce je určena např. na právě vytažené maso z mrazáku. Proces je pozvolný a šetrný k potravinám.
Udržování teploty – oceníte ve chvíli, kdy máte těsně před servírováním a někdo se zpozdí. Jídlo se pak udrží delší dobu teplé, můžete také ohřát talíře nebo sušit ovoce.
Gril – jde o spirálu v horní části, která dokáže vytvořit křupavou horní vrstvu např. u masa. Je užitečný v kombinaci s otočným rožněm, jenž rovnoměrně pokrm opéká.
Horní a spodní ohřev – spodní topné těleso se stará o samotný ohřev, horní dodává křupavou kůrku.
Horkovzdušná trouba má integrovaný ventilátor, který v celém vnitřním prostoru ohřívá jídlo rovnoměrně.
Kruhové těleso – pracuje na podobném principu jako horkovzdušná trouba. V zadní části trouby je plocha, která v kombinaci s ventilátorem rozvádí vzduch po celém prostoru trouby. Ventilátor může mít různé účely: horký vzduch zajistí rovnoměrné propékání, studený zase rychleji ochladí troubu.
Pečení v páře je optimální způsob, jak zabránit vysušení potraviny; horký vzduch je zvlhčován právě párou.
3D pečení - proces, kdy jsou aktivována všechna topná tělesa i ventilátor, takže nedochází k mísení chutí nebo vůní při pečení. Můžete tak připravovat více pokrmů najednou.
Teplotní sonda – proces funguje tak, že teplotní sondu zapíchnete např. do masa a nastavíte stupeň pečení. Jakmile je požadované úrovně dosaženo, sonda vyšle signál a trouba se automaticky vypne.
Teleskopické výsuvy – výrazně zvyšují bezpečnost a komfort celého sporáku. Mohou totiž samy vyjet při otevření dvířek a vy nemusíte rošt s pekáčem vytahovat ručně. V některých případech je však nezbytné alespoň zatlačení na rošt, po němž sám vyjede.
Ochlazování dvířek – trouba by bezpodmínečně měla disponovat systémem termoizolace dvířek. Většinou je řešením několik vrstev skel a jiných průhledných materiálů. Teplota na povrchu by neměla nikdy přesáhnout 70 °C. Ochlazování skla po pečení pak může zrychlit např. integrovaný ventilátor.
Osvětlení trouby – osvětlený vnitřek trouby vidíte po celou dobu pečení se zavřenými i otevřenými dvířky. Žárovka nebo dioda se často zapne automaticky se spuštěním ohřevu.
Samočištění trouby – udržuje troubu v čistotě. Pyrolýza doslova vypeče vnitřek trouby vysokou teplotou a vám stačí zachycené zbytky v podobě popela jednoduše setřít. Katalýza díky reakci smaltu s tuky dokáže nečistoty ničit „chemicky“. I v tomto případě po 20 minutách nečistoty setřete.
Pojistka plynu – vhodné do domácnosti s malými dětmi. Zablokuje dotykový displej ovládání nebo otočná tlačítka. Vždy jde o způsob, jak zabránit nechtěnému spuštění sporáku.