Jak vybrat sušičku potravin?

Sušení potravin je velmi šetrný způsob, jak zpracovat velkou ovocnou či zeleninovou úrodu a zároveň zachovat co nejvíce vitamínů. S pomocí správně zvolené sušičky potravin nasušíte houby, domácí křížaly, zdravé zeleninové chipsy i domácí jerky. Jak vybrat sušičku potravin se dozvíte v našem rádci.

Sušení potravin je velmi šetrný způsob, jak zpracovat velkou ovocnou či zeleninovou úrodu a zároveň zachovat co nejvíce vitamínů. S pomocí správně zvolené sušičky potravin nasušíte houby, domácí křížaly, zdravé zeleninové chipsy i domácí jerky. Jak vybrat sušičku potravin se dozvíte v našem rádci.

Doba čtení 8 min.
Jakub, redakce Heureka.cz
Jak vybrat sušičku potravin se dočtete v našem rádci

Jak vybrat sušičku potravin podle typu

hranatá sušička potravin

Hranaté

Sušička potravin se může kus od kusu nejvíce viditelně lišit především svým tvarem. Hranaté sušičky potravin jsou komfortní a výkonnou variantou. Mívají motor umístěný na boku, díky tomu se potraviny suší na všech platech rovnoměrně. Takže je není potřeba během sušení prohazovat a nemusíte se bát, že by odkapávající šťáva motor poškodila. 

Policová konstrukce je také uživatelsky přívětivější. Na druhou stranu nemůžete potraviny během sušení tak snadno kontrolovat.

Hranaté sušičky

kulatá sušička potravin

Kulaté

Kulaté sušičky potravin jsou cenově dostupnější, jsou většinou z plastu a motor mají umístěn v dolní části, pod platy, což způsobuje, že se v jednotlivých patrech sušičky teplota liší. 

Na požadované hodnoty se suší jen potraviny na nejníže položených platech. Pro dosažení rovnoměrného výsledku musíte plata během sušení několikrát prohodit. Síta jsou navíc naskládána nad sebou, takže je při prohazování musíte všechna vytáhnout. Výhodou ale je možnost dokupování nových sít.

Kulaté sušičky

Na co se zaměřit

Přenositelnost

Přenositelnost a hmotnost řešte v případě, že budete se sušičkou často manipulovat a převážet ji. Nejmenší plastové modely váží méně než 2 kg, ale bytelnější hranaté sušičky mohou vážit i více než 10 kg. Přenositelnost ovlivňují také rozměry přístroje. Předem si zjistěte, zda se vám vejde všude tam, kam potřebujete.

Typ ovládání 

Teplotu a dobu sušení lze u většiny sušiček nastavit pomocí koleček či tlačítek. Nejvyspělejší modely se ovládají pomocí dotykových displejů, na nichž vidíte zbývající dobu sušení, nastavenou teplotu, ale i teplotu, která je zrovna v sušičce.

Materiál a kvalita zpracování

Sušičky se vyrábí z plastu nebo z nerezu. Nerezové sušičky jsou odolnější vůči poškození a mají delší životnost. Mezi plastovými sušičkami jsou však rozdíly.

Některé modely jsou z bytelného plastu a vydrží i drsnější zacházení, ale můžete se setkat i s přístroji z měkkého plastu, který se snadno poničí. Sledujte také materiál a bytelnost sušicích plat, s nimiž budete nejčastěji manipulovat. 

Výbava a příslušenství 

Před výběrem si dobře prohlédněte základní výbavu přístroje a také příslušenství, které si můžete v případě potřeby dokoupit. 

  • Není na škodu mít v základní výbavě několik plat navíc, některé sušičky umožňují vložení více plat, ale vždy se hodí i několik kusů do rezervy pro případ, že by se vám nějaké rozbilo. 

  • Užitečným příslušenstvím je také teflonová vložka, na níž se dají snadno sušit potraviny, které by se ke klasickému platu přilepily. 

  • Některé kruhové sušičky jsou vybavené otočným kruhem, který slouží k lepšímu výsledku sušení. Plata se díky této nástavbě pomalu otáčejí, což umožňuje lepší cirkulaci vzduchu.

  • Bylinková plata mají mnohem jemnější síťování a menší otvory. Brání propadávání drobných kousků vysušených bylin. U levných modelů často nejsou součástí základní výbavy.

  • Odkapávací plata slouží k zachycení šťávy, která může během sušení kapat ze šťavnatějších plodů. Dají se snadno vytáhnout a vyčistit. U kruhových sušiček navíc chrání motor před poškozením. Jednorázovou alternativou odkapávacích plat jsou sušicí vložky. 

Parametry

Příkon a výkon

Příkon se uvádí ve wattech a u drtivé většiny sušiček se pohybuje v rozmezí 200 až 800 W. Hodnota napovídá, kolik elektrické energie potřebuje spotřebič k provozu. S příkonem se pojí výkon, který udává, jaké množství spotřebované energie dokáže sušička efektivně využít a přeměnit na teplo. 

Čím vyšších hodnot přístroj dosahuje, tím bude sušení rychlejší. Sušička s příkonem 200 W zvládne nasušit vše stejně dobře jako přístroj s příkonem 600 W, ale bude jí to trvat déle.

Rozměry a hmotnost

Hmotnost sušičky je z velké části ovlivněná rozměry přístroje, počtem plat a také materiálem. Plastové modely jsou lehčí než ty nerezové, ale zase jsou méně bytelné a odolné vůči poškození. 

Při výběru se spíše než na hmotnost zaměřte na velikost, abyste měli sušičku kde uskladnit. Rozměry spotřebiče také předurčují velikost a počet plat. Pokud plánujete sušení velkých várek, zaměřte se na větší modely.

Délka přívodního kabelu

Pokud budete mít sušičku potravin umístěnou stabilně na kuchyňské lince, nemusíte tento parametr příliš řešit. V případě, že budete přístroj častěji přemisťovat, ujistěte se, že je přívodní kabel dostatečně dlouhý. K některým modelům navíc nelze připojit prodlužovačka.

Doba sušení

V manuálu přístroje i v možnostech nastavení najdete dobu sušení, kterou přístroj potřebuje k dokonalému usušení jednotlivých druhů potravin. Čas se liší podle výkonu sušičky až o několik hodin. Výkonnější přístroje si poradí s nasušením masa už za 8 hodin, slabším sušičkám může dosažení stejného výsledku trvat i 12 hodin.

U některých modelů najdete upozornění na maximální dobu, po kterou může být sušička zapnutá bez přestávky. Po jejím uplynutí je přístroj potřeba vypnout a nechat vychladnout, aby se nepoškodil.

Kapacita 

Kapacitu sušičky ovlivňuje počet sušicích plat neboli táců. Některé sušičky mají množství plat pevně dané, u jiných je možné počet dle potřeby snižovat či navyšovat. Na sezónní sušení hub či ovoce bude stačit sušička s 5–6 platy. Pokud chcete sušit potraviny takřka na denní bázi, pořiďte si větší model s 9 až 14 platy, ušetříte tak za energii.

Hlučnost

Sušičky často pracují více než 10 hodin v kuse, takže je občas musíte nechat běžet celý den nebo i přes noc. Pokud máte dost velký byt, umístěte sušičku do jiné místnosti, než je ta, ve které právě jste. Jestliže nemáte možnost sušičku během provozu někam zavřít, zaměřte se také na hlučnost přístroje, která se uvádí v decibelech. Čím nižší hodnoty, tím lépe. Většina sušiček se pohybuje v rozmezí 40 až 70 dB.

Funkce

  • Sušička potravin s časovačem – umožní vám navolit dobu sušení, po jejímž uplynutí se sušička sama vypne. Např. dlouhé sušení bylinek si nastavíte ráno před odchodem do práce, a až se vrátíte, budete mít hotovo. 

  • Regulace teploty– ne všechny potraviny je vhodné sušit na stejnou teplotu. Bylinky si žádají nízké teploty kolem 30 až 40 °C, ale maso potřebuje k dobrému vysušení teploty kolem 70 °C. Většina sušiček je proto vybavená možností regulace teploty po 5 či 10 °C, v rozsahu 30 až 70 °C. Ale můžete se setkat i s levnými modely sušiček, které změnu teploty nenabízí.

  • Programy na sušení – pokud se nechcete zabývat tím, jaká je správná teplota pro sušení jablek, masa či bylin, zvolte sušičku s přednastavenými programy pro jednotlivé druhy potravin. 

  • Nastavitelnost výšky plata – hodí se na sušení různě velkých kusů potravin. Někdy potřebujete vysušit větší množství plátků a hodí se vám nízká plata, abyste jich mohli do sušičky naskládat co možná nejvíce. Jindy chcete sušit třeba rozpůlená rajčata, jež mají vyšší profil než plátky, a tak potřebujete, aby plata byla dál od sebe.

  • Zvuková signalizace – jednoduchá zvuková funkce vás upozorní, že uplynul čas, který jste si nastavili na časovači. U některých přístrojů je možné tuto funkci vypnout, aby vás sušička nebudila uprostřed noci.

  • Pojistka proti přehřátí – základní bezpečnostní funkce, která po dosažení určité teploty přístroj vypne, aby se zabránilo přehřátí a poškození sušičky.

Rady na závěr

Sušička nasává okolní vzduch, ohřívá ho a následně jím suší potraviny, a proto by měla být na dobře větraném, suchém a neprašném místě. Sušení v nevhodném prostředí ohrožuje nejen motor sušičky, který by se mohl časem zanést, ale i výslednou kvalitu a chuť sušených surovin

Důležité je nechat právě usušené potraviny pořádně vychladnout. Poté je dobré uskladnit je do tmavé uzavíratelné nádoby s těsněním. Nádobu umístěte do tmavého a suchého prostředí, např. do spížní skříně či do sklepa (pokud není vlhký). Správně usušené a uskladněné potraviny vám vydrží až do další sklizně.

Ano. Správnou a pravidelnou péčí prodloužíte sušičce život až o několik let, ale čistěte ji jen tehdy, když je odpojená od napájení a není nahřátá. Plata a komponenty některých sušiček můžete mýt dokonce i v myčce, ale tuto možnost si předem zjistěte v návodu k použití.

1. Před zahájením sušení si přečtěte doporučení výrobce a teplotu nastavte podle typu potravin.

2. Důležitým krokem je také příprava surovin na sušení. Snažte se, aby jednotlivé kousky byly přibližně stejně velké. U ovoce, zeleniny a bylinek si dejte pozor na plíseň a hnilobu. Jeden plesnivý kousek by mohl kontaminovat celou várku. 

3. Délku a kvalitu sušení ovlivňuje rozložení potravin na platech. Když jsou kousky vedle sebe naskládané moc blízko, nebude vzduch v sušičce správně proudit. Celý proces bude trvat déle a všechny kusy nebudou stejně vysušené, a proto se snažte kolem jednotlivých kousků nechávat vždy alespoň 0,5 cm.

4. Konkrétní časy na sušení jednotlivých potravin závisí na teplotě, cirkulaci vzduchu, ale i na obsahu vody a na velikosti jednotlivých kousků. Rozpůlená rajčata se budou sušit déle než rajčata nakrájená na tenké plátky. 

5. Sušičku v průběhu sušení pravidelně kontrolujte. Pokud je to potřeba, plata mezi sebou prohazujte a upravujte dobu sušení. 

6. Veďte si záznamy o sušení. Alespoň na začátku. Doporučení výrobce jsou jedna věc, ale vlastní zkušenosti jsou věc druhá. Díky těmto informacím budete vědět, jak přesně sušičku nastavit a zda ji můžete nechat běžet bez starostí celou noc nebo je nutné plata uprostřed procesu prohodit.

  • Maso se většinou suší na nejvyšší teplotu, kterou je schopna sušička vyvinout.

  • Program na sušení ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vody v pravidelných intervalech střídá vyšší a nižší teplotu.

  • Bylinky jsou citlivé na vysokou teplotu, a proto jim vyhovuje sušení za nižších teplot, které nedosahují více než 40 °C.

  • RAW program suší potraviny maximálně na 42 °C, při nichž se neničí vitamíny ani živiny obsažené v ovoci a zelenině. Sušičky určené pro zpracování takzvané syrové stravy patří k dražším modelům.