1. Nepodceňujte návod
Návody všichni čteme až ve chvíli, kdy se něco pokazí a potřebujeme rychlou pomoc k odvrácení katastrofy. Tento postup ale v žádném případě nezkoušejte při vaření s papiňákem. Právě naopak vezměte návod do ruky hned po rozbalení krabice a důkladně si prostudujte, jak postupovat při prvním použití. I když jste v kuchyni zkušení, může vás při koupi nového tlakového hrnce překvapit jiný systém zavírání poklice nebo lepší bezpečnostní pojistky.
2. Využijte všechny jeho výhody
Myslete na to, že pro vaření v papiňáku stačí menší množství vody, než jste zvyklí. Voda se totiž neodpařuje, vše zůstává zavřené v hrnci a suroviny navíc pustí šťávu. Pokud tak použijete více vody, než je potřeba, například na vývar, budete možná zbytečně zklamaní z nevýrazné chuti. Pro lepší chuť je také dobré všechny ingredience v hrnci nejprve orestovat na trošce tuku a až pak zalít vodou.
Jak hrnec efektivně používat
Vlijte do hrnce potřebné množství vody a přidejte suroviny. Poté nasaďte a dobře uzavřete poklici. Pokud to váš model nabízí, upravte také intenzitu tlaku. Zapněte plotýnku na maximum, a až začne z pracovního ventilu vycházet pára, ztlumte ohřev na minimum tak, aby z ventilu ucházel jen malé množství páry. Délku vaření přizpůsobte podle typu pokrmu. Několik minut před uplynutím doby přípravy, plotýnku vypněte a nechte dojít. Nakonec vypusťte veškerou páru otočením tlakového ventilu. Pro rychlou dekompresi můžete hrnec umístit pod kohoutek se studenou vodou. Indikátor tlaku vás upozorní na chvíli, kdy můžete hrnec bezpečně otevřít.
3. Experimentuje, ale jen podle pravidel
I když byste to možná netipovali, v tlakovém hrnci můžete i sterilizovat nebo zavařovat. Všechno má ale svá pravidla, která opět naleznete v návodu. Jsou tam uvedené i orientační doby vaření jednotlivých surovin a také seznam zakázaných surovin – tedy těch, které do papiňáku nepatří. Jsou to například brusinky, ovesné vločky nebo větší množství naťových bylinek (petrželka, libeček apod.). Všechny tyto suroviny by totiž mohly ucpat otvory bezpečnostních pojistek.
Jak na zavařování v tlakovém hrnci
Při zavařování je potřeba na dno položit napařovací mřížku, popřípadě utěrku, a až pak naskládat naplněné a dobře uzavřené zavařovací sklenice. Poté zaplňte dno vodou do výše 2 až 3 centimetrů. Měkčí ovoce (jahody, meruňky, třešně) vařte 3–5 minut a tvrdší ovoce (jablka, hrušky) 5–8 minut od chvíle, kdy z pracovního ventilu začne vycházet pára, a vy snížíte ohřev.
4. Nenechávejte ho o samotě
Nechat bublat polévku na plotně a odejít sekat trávu? To raději nezkoušejte. I když je vaření v tlakovém hrnci bezpečné, neměli byste ho nechávat pracovat o samotě a už vůbec ne v blízkosti dětí. Během vaření musíte průběžně kontrolovat, zda ventil pravidelně syčí. Nezapomeňte ho také včas vypnout.
5. Pravidelně kontrolujte ventilky a dbejte na čistotu
Před každým použitím zkontrolujte pracovní ventil a ujistěte se, že není ucpaný. To samé platí o bezpečnostních ventilech a těsnění. Všechny části hrnce musíte po každém použití důkladně umýt. Pokud budete hrnci věnovat dostatečnou a pravidelnou péči, bude vám sloužit dlouhá léta. Některé hrnce nebo jejich části lze mýt v myčce nádobí, tuto možnosti si však ověřte opět v uživatelské příručce.