Jak vybrat tlakový hrnec?

Přemýšlíte nad pořízením papiňáku, ale bojíte se, že vám doma při vaření vybuchne? Věřte, že váš strach z nechtěné výmalby kuchyně je naprosto zbytečný. Tlakový hrnec naopak přináší samé výhody. Jídlo se v něm vaří kratší dobu, takže ušetříte (za) energii, vitamíny a živiny zůstanou na svých místech a jako bonus je jídlo zdravější a chutnější. S dobře vybraným tlakovým hrncem při vaření zkrátka nevybouchnete.

Přemýšlíte nad pořízením papiňáku, ale bojíte se, že vám doma při vaření vybuchne? Věřte, že váš strach z nechtěné výmalby kuchyně je naprosto zbytečný. Tlakový hrnec naopak přináší samé výhody. Jídlo se v něm vaří kratší dobu, takže ušetříte (za) energii, vitamíny a živiny zůstanou na svých místech a jako bonus je jídlo zdravější a chutnější. S dobře vybraným tlakovým hrncem při vaření zkrátka nevybouchnete.

Doba čtení 8 min.
Andrea, redakce Heureka.cz

Z nuly na 120 °C rychlostí blesku

Kouzlo vaření v tlakovém hrnci tkví v páře. Právě pára zvyšuje tlak uvnitř hrnce, který zvedá teplotu varu. Díky tomu můžete v papiňáku vařit při teplotách vyšších než 100 °C, což se vám s běžným hrncem nepodaří. Na dosažení takhle vysoké teploty nemusíte ani extra dlouho čekat, stačí když na chvíli zvýšíte výkon na maximum. Kromě času tak ušetříte i peníze za elektrickou energii.

Během ohřevu se uvnitř papiňáku tvoří pára, kterou uvnitř silnostěnného hrnce udržuje pevná poklička. Pára uvnitř hrnce zvyšuje tlak, který je vyšší než běžný atmosferický tlak. A tlak zvyšuje teplotu, ta může dosahovat 120–130 °C. Díky páře a vysokému tlaku se suroviny uvaří mnohem rychleji než v klasickém hrnci s maximální teplotou 100 °C.

Chuť, která vás přivede do varu

Díky tomu, že pokrm v papiňáku vaříte kratší dobu a při nižší intenzitě ohřevu, získáte jídlo s mnohem výraznější chutí a také vůní. Během vaření se totiž chuť ani vůně nemají kam ztratit, zůstávají zavřené v hrnci spolu s pokrmem. Maso i zelenina si navíc zachovají všechny vitamíny a živiny, které se z nich za tak krátkou dobu nestihnou vyvařit.

Největší výhoda papiňáku je ta, že zkrátí dobu přípravy pokrmů, které jinak trvají hodiny. Proto ho využijete především při vaření omáček nebo vývarů. Málokdo už ale ví, že se dá v tlakáči za pár minut uvařit i rýže, brambory, sója, čočka nebo těstoviny. A pokud je k hrnci přibalený i parní košík nebo napařovací mřížka, bez obav v něm můžete i zavařovat marmelády nebo maso.

Po vaření zůstane čistý sporák i stěny v kuchyni

Poklička na tlakovém hrnci drží jako přibitá a díky sadě bezpečnostních pojistek nehrozí, že vám při správném používání hrnec z ničeho nic exploduje. A tak se můžete rozloučit s přetékajícími hrnci i následným drhnutím sporáku.

Papiňáky se vyrábějí z velmi kvalitní nerezové oceli, která snese velmi vysoký tlak, a tak nehrozí exploze. O kontrolované upouštění páry se stará systém bezpečnostních pojistek a ventilů. Jejich počet a provedení se liší podle typu, ale princip zůstává stejný. Moderní tlakové hrnce už neupouští páru během celého procesu vaření, ale jen v případě přetlaku. Mezi základní bezpečnostní prvek patří také pojistka proti předčasnému otevření ještě natlakované nádoby, ta zabrání případnému opaření.

Na co si dát pozor při výběru tlakového hrnce

Nákup papiňáku nepodceňujte a pozorně si prostudujte následující parametry. Správný výběr hned na první dobrou vám ušetří spoustu peněz i času.

Velikost a objem hrnce

Objem většiny tlakových hrnců se pohybuje mezi 3 až 15 litry. Pro 2 osoby jsou vhodné hrnce do 5 litrů. Čtyř a vícečlenné rodiny by měly sáhnout po větších 6–13litrových hrncích. Na první pohled se zdá, že je to moc, ale tlakové hrnce se z bezpečnostních důvodů nesmí naplnit víc než do ⅔

Papiňák pravděpodobně nebudete používat pořád, a proto si na něj vyhraďte dostatek místa a porovnáním rozměrů se ujistěte, že se vám vůbec ještě vejde do kuchyně. Průměr hrnců se pohybuje mezi 18–32 cm a výška od 13 do 26 cm. K rozměru nádoby připočítejte ještě délku rukojeti.

Materiál a kvalita zpracování

Plášť většiny moderních tlakových hrnců se vyrábí z nerezové oceli, která je odolná, dobře vede teplo a ani po delším užívání nenasává pachy a pigmentace. Pro zlepšení vlastností se do ní někdy přidává chrom či nikl. Některé hrnce mají i nepřilnavý vnitřní povrch například z titanu, takže je můžete používat také k restování a smažení. 

Tloušťka stěn se pohybuje od 0,6 mm do 1 mm. Čím jsou stěny širší, tím je hrnec bytelnější, ale také těžší. Kvalitnější tlakové hrnce mají tzv. sendvičové dno, které se skládá ze tří vrstev: ocel – hliník – ocel. Hliník sice není vhodný pro přímý styk s potravinami, ale má vynikající tepelně vodivé vlastnosti, skvěle rozvádí teplo a udržuje stálou teplotu, a proto se přidává jako mezivrstva.  Poslední materiál, který se používá při výrobě tlakových hrnců je plast. Tvrdý tepelně odolný plast se používá na rukojeť a madla, které se nesmí při vaření přehřívat, abyste i s plným hrncem mohli bezpečně manipulovat. Plastu se vyhněte v případě, že budete hrnec používat na plynové varné desce, přece jen častý kontakt s plamenem poškodí i ten nejodolnější plast. V tomto případě vsaďte spíše na nerezovou ocel. Při manipulaci s hrncem budete muset používat chňapky nebo utěrky, ale hrnec zase déle vydrží.

Typ zavírání

Tlakové hrnce mohou mít jeden ze tří typů zavírání: pákové, bajonetové a cvakací. Všechny tři typy jsou bezpečné, liší se jen v komfortu obsluhy. Poklice s bajonetovým uzavíráním se nasazuje na výčnělky na hrnci a pootočí se. Víko s pákovým uzávěrem se zasune pod okraj hrnce a zavře se pomocí páky. Tento typ se dá po čase ovládat i jednou rukou. Nacvakávací víka se na hrnec jednoduše nacvaknou, je to pravděpodobně nejpohodlnější způsob zavírání. 

Tlakový hrnec vybírejte i podle způsobu zavírání a otevírání

Důležité vlastnosti a funkce

  • Podpora indukce či plynu – výběr tlakového hrnce přizpůsobte typu ohřevu, jaký máte doma. Ne všechny modely jsou vhodné na plyn či indukci, ale většinou se výrobci snaží vybavit své výrobky univerzálním dnem, které se dá použít na jakékoli varné desce.

  • Možnost volby tlaku / dvojí vaření – u některých tlakových hrnců si můžete zvolit intenzitu tlaku a výši teploty. Nižší intenzita je vhodná k přípravě zeleniny, luštěnin, polévek, ryb a vyšší se hodí k přípravě masa. Tlak se během přípravy pohybuje mezi 280 až 300 kPa.

  • Displej – většinou je součástí elektrických tlakových hrnců a slouží jako ukazatel teploty, tlaku a doby vaření.

  • Časovač – když už máte vyzkoušeno, že vaření hovězího guláše v papiňáku zabere 30 minut, nastavte si čas přípravy, po jeho uplynutí vás hrnec upozorní zvukovým signálem, abyste vypnuli ohřev. Elektrický tlakový hrnec se vypne automaticky, klasický hrnec musíte vypnout sami.

  • Otevírání a zavírání jednou rukou – pohodlí při obsluze hrnce ovlivňuje také způsob nasazení poklice. K nasazení a důkladnému zajištění poklice s bajonetovým a pákovým uzávěrem jsou potřeba obě ruce. Nacvakovací poklici zvládnete nasadit a zajistit jednou rukou.

  • Parní košík a nástavce k oddělení potravin v balení – parní hrnce mohou mít ve výbavě i košík k napařování zeleniny a nástavce na rozdělení varného prostoru hrnce. Snadno tak můžete připravovat 2 až 3 pokrmy najednou. Začněte tak, že vložíte nádobu se surovinou, která vyžaduje nejdelší čas k přípravě (třeba hovězí maso), a o několik minut později přidejte zeleninu nebo přílohu ve druhé nádobě. 

  • Více ventilů pro uvolnění páry – upouštěcí neboli pracovní ventil slouží k upouštění páry a snižování tlaku v hrnci. Pokud je tlak v hrnci moc vysoký, začne ventil upouštět páru a je vhodné snížit ohřev. 

  • Bezpečnostní prvky – při výběru se seznamte s bezpečnostními prvky, jaké tlakový hrnec nabízí. Základem je pojistka proti otevření natlakované nádoby a bezpečnostní upouštěcí ventil. Pojistka proti otevření zabrání rychlému úniku páry a opaření v případě, že je uvnitř příliš vysoký tlak.

Některé modely nabízí nastavení ideálního tlaku podle typu pokrmu, který právě vaříte

5 kroků, jak při vaření s papiňákem nevybuchnout

1. Nepodceňujte návod

Návody všichni čteme až ve chvíli, kdy se něco pokazí a potřebujeme rychlou pomoc k odvrácení katastrofy. Tento postup ale v žádném případě nezkoušejte při vaření s papiňákem. Právě naopak vezměte návod do ruky hned po rozbalení krabice a důkladně si prostudujte, jak postupovat při prvním použití. I když jste v kuchyni zkušení, může vás při koupi nového tlakového hrnce překvapit jiný systém zavírání poklice nebo lepší bezpečnostní pojistky.

2. Využijte všechny jeho výhody

Myslete na to, že pro vaření v papiňáku stačí menší množství vody, než jste zvyklí. Voda se totiž neodpařuje, vše zůstává zavřené v hrnci a suroviny navíc pustí šťávu. Pokud tak použijete více vody, než je potřeba, například na vývar, budete možná zbytečně zklamaní z nevýrazné chuti. Pro lepší chuť je také dobré všechny ingredience v hrnci nejprve orestovat na trošce tuku a až pak zalít vodou.

Vlijte do hrnce potřebné množství vody a přidejte suroviny. Poté nasaďte a dobře uzavřete poklici. Pokud to váš model nabízí, upravte také intenzitu tlaku. Zapněte plotýnku na maximum, a až začne z pracovního ventilu vycházet pára, ztlumte ohřev na minimum tak, aby z ventilu ucházel jen malé množství páry. Délku vaření přizpůsobte podle typu pokrmu. Několik minut před uplynutím doby přípravy, plotýnku vypněte a nechte dojít. Nakonec vypusťte veškerou páru otočením tlakového ventilu. Pro rychlou dekompresi můžete hrnec umístit pod kohoutek se studenou vodou. Indikátor tlaku vás upozorní na chvíli, kdy můžete hrnec bezpečně otevřít.

3. Experimentuje, ale jen podle pravidel

I když byste to možná netipovali, v tlakovém hrnci můžete i sterilizovat nebo zavařovat. Všechno má ale svá pravidla, která opět naleznete v návodu. Jsou tam uvedené i orientační doby vaření jednotlivých surovin a také seznam zakázaných surovin – tedy těch, které do papiňáku nepatří. Jsou to například brusinky, ovesné vločky nebo větší množství naťových bylinek (petrželka, libeček apod.). Všechny tyto suroviny by totiž mohly ucpat otvory bezpečnostních pojistek.

Při zavařování je potřeba na dno položit napařovací mřížku, popřípadě utěrku, a až pak naskládat naplněné a dobře uzavřené zavařovací sklenice. Poté zaplňte dno vodou do výše 2 až 3 centimetrů. Měkčí ovoce (jahody, meruňky, třešně) vařte 3–5 minut a tvrdší ovoce (jablka, hrušky) 5–8 minut od chvíle, kdy z pracovního ventilu začne vycházet pára, a vy snížíte ohřev.

4. Nenechávejte ho o samotě

Nechat bublat polévku na plotně a odejít sekat trávu? To raději nezkoušejte. I když je vaření v tlakovém hrnci bezpečné, neměli byste ho nechávat pracovat o samotě a už vůbec ne v blízkosti dětí. Během vaření musíte průběžně kontrolovat, zda ventil pravidelně syčí. Nezapomeňte ho také včas vypnout.

5. Pravidelně kontrolujte ventilky a dbejte na čistotu

Před každým použitím zkontrolujte pracovní ventil a ujistěte se, že není ucpaný. To samé platí o bezpečnostních ventilech a těsnění. Všechny části hrnce musíte po každém použití důkladně umýt. Pokud budete hrnci věnovat dostatečnou a pravidelnou péči, bude vám sloužit dlouhá léta. Některé hrnce nebo jejich části lze mýt v myčce nádobí, tuto možnosti si však ověřte opět v uživatelské příručce.