Jak vybrat vaflovač?

Pro pravé belgické vafle s typickým mřížkováním a karamelovým nádechem už nemusíte daleko. Stačí si pořídit vaflovač, který vám jejich přípravu velmi usnadní. Jak vybrat vaflovač a nespálit se?

Pro pravé belgické vafle s typickým mřížkováním a karamelovým nádechem už nemusíte daleko. Stačí si pořídit vaflovač, který vám jejich přípravu velmi usnadní. Jak vybrat vaflovač a nespálit se?

Doba čtení 4 min.
Jakub, redakce Heureka.cz

Jak vybrat vaflovač podle parametrů

Příkon

Stejně jako u všech domácích spotřebičů i u vaflovače platí, že čím vyšší je příkon, tím výkonnější přístroj bude. U vaflovačů obecně platí, že čím vyšším výkonem se přístroj pyšní, tím rychleji se zahřejí plotýnky, a tím se sníží doba pečení. Samozřejmě také platí, že čím vyšší je příkon, tím je vyšší i spotřeba, ale pokud budete vaflovač používat jednou za čas, nebude se jednat o nijak horentní sumu.

Pro běžné domácí účely postačí vaflovač o příkonu 1000–1300 W. Vaflovače s příkonem 2000 W a více jsou určené pro profesionální použití, a naopak vaflovače s příkonem méně než 1000 W patří mezi slabší s delší dobou pečení.

Materiál

Při výběru vaflovače se zaměřujeme na materiál přístroje a také na materiál, ze kterého jsou vyrobené pečicí desky. Spotřebič jako takový by měl být vyrobený z materiálu s velmi dobrými izolačními vlastnostmi. Ideálním materiálem je plast, který se dobře čistí, je lehký a má vcelku dobré izolační vlastnosti. Dalším vhodným materiálem je nerez, hůře se čistí, ale oproti plastu lépe vypadá. Nevhodným materiálem je kov, který dobře vede teplo, a tak by při nesprávné manipulaci mohlo hrozit popálení.

U materiálu plotének je naopak velmi důležité, aby dobře vedl teplo, a díky tomu se vafle rovnoměrně propekly. Zároveň by měl být materiál nepřilnavý – těsto se na něj nebude lepit – a také odolný proti poškrábání. Velmi vhodnými materiály jsou keramika a teflon. Při manipulaci s vaflemi vždy používejte jenom dřevěné nástroje.

Velikost

Velikost vaflovače je důležitá kvůli skladování a také počtu vaflí, které zvládne připravit najednou. Kompaktní vaflovače se 2 ploténkami patří mezi nejrozšířenější, najednou v takovém vaflovači připravíte 2 vafle, převážně se jedná o klasické čtvercové vafle.

V kulatých vaflovačích lze připravit vafle nejrůznějších tvarů, např. velmi oblíbená srdíčka. Jednotlivé vafle jsou menší než čtvercové, a tak vaflovač zvládne najednou upéct 4 vafle nebo 5 vaflí. Velké rodinné vaflovače nebo ty profesionální si poradí i s přípravou 8 vaflí a více najednou.

Bezpečnostní prvky

Manipulace s vaflovačem by měla být jednoduchá, ale hlavně bezpečná. Důležitými parametry bezpečnosti jsou u vaflovače především tepelně izolovaná rukojeť, pojistka proti přehřátí a kontrolka provozu a dosažení teploty ohřevu. Plusem jsou protiskluzové nožičky, které zajistí stabilitu přístroje na kuchyňské lince.

Multifunkční modely

Při výběru vaflovače platí podobná pravidla jako např. u sendvičovače. Oba spotřebiče jsou si v mnohém podobné, a proto lze na trhu najít i multifunkční modely s vyměnitelnými deskami, díky kterým můžete mít 3 přístroje v jednom – nejčastěji to je vaflovač, toustovač a kontaktní gril (3v1). Pokud tedy neplánujete připravovat vafle pravidelně, zamyslete se nad pořízením multifunkčního vaflovače či toustovače, u kterých stačí přehodit pečicí desky a místo vaflí rázem pečete tousty nebo panini.

Výběr vaflovače podle tvaru vafle

Pečicí desky se neliší jen materiálem, ale i tvarem. Klasické jsou belgické čtvercové nebo obdélníkové vafle s typickým mřížkováním. O slovo se ale stále více hlásí i vafle ve tvaru srdíček, kytiček nebo koleček. Zvláštním typem jsou pak vaflovače s prostorem pro špejli, kterou vložíte do těsta. Zajímavé jsou také bublinkové vaflovače. Bublinkovou vafli lze po upečení stočit do kornoutku a naplnit ji např. zmrzlinou.

Na tvaru vaflí tak moc nezáleží - důležitější je náplň!

Přídavné funkce vaflovače

  • Zámek víka – k vaflím nepronikne studený vzduch, a tak nenaruší průběh pečení

  • Nastavitelná teplota – velmi důležité pro dosažení správně propečené vafle, teplota se nastavuje většinou otočným knoflíkem, nebo digitálně

  • Miska nebo kanálek na přetékající těsto – přebytečné těsto by se nemělo dostat do útrob přístroje, proto je miska pro jeho zachycení skvělou vychytávkou

  • Rotace – velkou výhodou je, když se dá vaflovač v průběhu pečení otočit, díky tomu se těsto lépe rozlije a rovnoměrně propeče

  • Nálevka na těsto – některé modely disponují praktickou nálevkou na těsto, které pak lijete do zavřeného vaflovače

  • Výškově plovoucí víko – při kynutí těsta se nadzvedne

Rada na závěr

Možná jste nevěděli, že do těsta na pravé belgické vafle se nepřidává cukr, dokonce je ho tam jen necelé 1 %. Naopak do těsta na lutyšské vafle se přidává kromě cukru ještě skořice a samy o sobě jsou lutyšské vafle velmi sladké.

Těsto na vafle si ale můžete připravit i ze zdravějších surovin, např. z ovesných vloček, a do těsta rovnou přidat i kousky ovoce či semínka. Vafle lze jíst nasladko s čokoládou, zmrzlinou, šlehačkou a ovocem, nebo naslano s vajíčkem a slaninou. Stejně jako palačinky nebo lívance jsou i vafle výborné i jen suché.